?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Historie

Historie

 

historyBegin jaren zestig was er in Den Haag en omstreken maar één roeivereniging, te weten Roeivereniging De Laak. Er bestond behoefte aan nog een roeivereniging in de Haagse regio. Zo ontstond het initiatief tot de oprichting van Roeivereniging Rijnland op 3 juli 1965.

Voorschoten

Om een alternatief te bieden voor de De Laak waren de initiatiefnemers van mening dat er voor de nieuwe vereniging een locatie gevonden moest worden ten noorden van de sluis in Leidschendam. Er is daar open roeiwater met de mogelijkheid om uit te varen in alle windrichtingen. Het was niet eenvoudig om een geschikte locatie te vinden maar uiteindelijk was het voor Rijnland mogelijk zich te vestigen te Voorschoten aan de Kniplaan, tussen de Knipmolen en het restaurant De Knip op het terrein van de toenmalige Jachtwerf Klaassen.  Van 1967 tot 1995 heeft Rijnland van de roeiaccommodatie aan de Kniplaan gebruik gemaakt. Omdat de firma Klaassen op een gegeven moment haar bedrijf wenste te concentreren aan de Kniplaan heeft zij Rijnland de huur opgezegd.

Leidschendam

Over ons - gebouwMet de hulp van de provincie Zuid-Holland vond Rijnland een nieuwe locatie aan de Vliet, nu aan de overkant in de gemeente Leidschendam-Voorburg, in het recreatiegebied Vlietland. Op die plaats werd een nieuwe botenloods met sociëteitsgebouw gebouwd en in december 1994 betrokken. De nieuwe loods biedt veel meer ruimte aan de boten dan de vorige accommodatie. De sociëteitsruimte bleek door de gelijkvloerse ligging en de bouw van ramen tot aan de grond een fraai zicht te bieden op de Vliet en op aankomende en vertrekkende boten.

Nieuwbouw

Vanwege het ontbreken van een goede fitnessruimte en voldoende ruimte voor onze groeiende vloot is besloten tot het vergroten van het gebouw en het bouwen van een extra botenloods. Op maandag 26 augustus 2019 werd door de wethouder Sport van de gemeente Leidschendam-Voorburg de eerste paal geslagen. Op 26 september 2020 werd de nieuwbouw in gebruik genomen. Door schenkingen, acties en het kopen van obligaties hebben veel leden bijgedragen om deze nieuwbouw mogelijk te maken.

Leden

Rijnland is al vrij gauw na haar oprichting een volwassen vereniging geworden. Vijf jaar na de oprichting telde de vereniging 250 leden. Vervolgens is het ledental doorgegroeid naar 350 leden in 1994. De verhuizing naar het recreatiegebied Vlietland heeft Rijnland geen windeieren gelegd: de vereniging telt thans ruim 530 leden. 

Wedstrijden

Rijnland heeft in het verleden successen op wedstrijdgebied behaald met jeugdroeiers en één keer is een roeister van Rijnland uitgezonden naar de Olympische Spelen in Seoul (1988). Tegenwoordig liggen de successen meer op het gebied van het veteranen roeien. Daarnaast heeft Rijnland zich vanaf haar oprichting gekenmerkt als een vereniging die zich op het toerroeien heeft toegelegd. Bij deze vorm van roeien maakt men in een wherry of C-4 één of meerdaagse tochten. Deze roeitochten vinden zowel in Nederland plaats (zoals de traditionele Geuzentocht) als in het buitenland, bijvoorbeeld op de Seine, de Marne, de Elbe, de Donau. 

 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2023 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 8 maart 2023