?   
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 
rvr-logo-wit-11-zt-sh-500
 
Kom roeien - geel

 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 

 Inloggen   

 
 
 
 

Wie wil een keer op wat ruiger water varen Een ledenpeiling

Geplaatst op 28-12-2015  -  Categorie: Nieuws  -  Auteur: Job Dresden en Nico van Ravesteyn

Onlangs is het bestuur benaderd door een Rijnlander die graag een nieuw type boot aan Rijnland wil schenken, een zogenaamde Yole de mer (zie foto). Deze boot is speciaal ontworpen voor gebruik op ruwer water. Deze vier met stuur is namelijk wat breder, zwaarder (ruim 120 kg) en langer dan een C4x+ en geheel zelflozend. Als regel wordt hij geleverd met bijpassende trailer met rollen en lier, zodat hij eenvoudig vanaf een lage wal of helling te water kan. De boot mag op die trailer met passend dekzeil buiten blijven staan.

152812 yole de mer op het wad

Het bestuur wil graag weten of er voldoende gebruik van deze boot zal worden gemaakt, zodra die op Rijnland komt. Het roeien in een dergelijke boot is vergelijkbaar met een C4. Voor het roeien op de wateren rond Rijnland (incl. Kaag en Braassem) is geen bijzondere kennis en ervaring nodig. Dat ligt wat anders wanneer je met deze boot op het IJsselmeer, rondje Dordt of de Waddenzee gaat varen. In dat geval heb je kennis en ervaring met varen op stromend water nodig. In dat geval zal in ieder geval de stuurman in het bezit moeten zijn van een vaarbewijs (1 of 2) en soms ook een marifooncertificaat. Dat is uiteraard niet nodig voor een tochtje met deze boot vanuit de vereniging. Het bestuur denkt nog na welke extra voorwaarden voor het gebruik van deze boot zullen worden gesteld (zie toelichting).

Ledenpeiling: Wilt u daarom nu per email opgeven bij Job Dresden, dresdenhensel@kpnplanet.nl , of u in deze boot wilt gaan varen, want hoe eerder we weten hoe groot de animo is, des te sneller kan de boot besteld worden.

Ter toelichting Een zeevier van dit type konden wij een aantal jaren geleden bij enkele verenigingen nog huren, zoals de KNR&ZV bij Muiden en de KR&ZV De Dortsche, maar dat doen ze niet meer. Navraag bij De Dortsche leerde ons dat die boot daar intensief wordt gebruikt voor toerroei-trektochten in binnen- en vaak ook buitenland. Een contactpersoon vertelde:  “Wij hebben zelf het Kanaal bij Calais-Dover overgestoken en terug op één dag met 2 ploegen, verschillende stukken van de Franse kust bevaren (waaronder de hele Middellandse Zee-kust, in 3 etappes), van Duinkerken langs België terug naar Dordt, de Bocht van Genua, diverse stukken Denemarken, Rügen rond en de Nederlandse Waddenzee. Tot nu toe blijken de Nederlandse wateren het meest onberekenbaar wat betreft de weersomstandigheden. Dit jaar hebben wij onze plannen (Texel-Dordt) dan ook eerst moeten omgooien naar de Randmeren en deze tocht ook nog eens halverwege moeten afbreken.” Kortom het gebruik van deze boot zal extra eisen aan de roeiers en vooral de stuur stellen.
Bij De Dortsche is voor roeien in de zeeboot op de grote rivieren en de Zeeuwse binnenwateren vaarbewijs 1 bij tenminste twee bemanningsleden verplicht is. Voor roeien op zee, de Eems-Dollard, Westerschelde is vaarbewijs 2 verplicht . “Nieuwelingen moeten eerst maar eens rondom Dordt wat ervaring op doen voordat het zilte water aan de orde komt. Daarnaast wensen wij marathonconditie en -ervaring. Zeker bij tochten van 40 km willen we zeker weten dat we ’thuis’ komen en dan ook nog wat reserve over hebben voor als het onderweg wat zwaarder wordt.
Verder is onze ervaring dat goed inzicht in alle omstandigheden van groot belang is. Ondanks alle goede voorbereidingen hebben wij momenten meegemaakt dat theorie niet voldoende is. Ook kaartlezen en navigeren, altijd weten waar je bent en waar je naar toe gaat, is zoiets. Op de Waddenzee komt daar natuurlijk kennis van geulen, stromingen en getij bij kijken.”

Ligplaats: Onze botenwagens zullen dit voorjaar verplaatst worden naar de N-zijde van het Rijnlandterrein (bij de voordeur). Dan zal daar ook ruimte voor de zeevier op zijn trailer kunnen  komen.

Job Dresden en Nico van Ravesteyn

 


 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 
 

Laatst bijgewerkt op 10 juni 2017