ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 
kom-roeien-geel

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 
 

 
 

 Inloggen   

 
Geschiedenis

Begin jaren zestig was er in Den Haag en omstreken maar één roeivereniging, te weten Roeivereniging De Laak. Er bestond behoefte aan nog een roeivereniging in de Haagse regio. Zo ontstond het initiatief tot de oprichting van Roeivereniging Rijnland op 3 juli 1965.

Om een alternatief te bieden voor de R.V. De Laak waren de initiatiefnemers van mening dat er voor de nieuwe vereniging een locatie gevonden moest worden ten noorden van de sluis in Leidschendam. Er is daar open roeiwater met de mogelijkheid om uit te varen in alle windrichtingen. Het was niet eenvoudig om een geschikte locatie te vinden maar uiteindelijk was het voor Rijnland mogelijk zich te vestigen te Voorschoten aan de Kniplaan, tussen de Knipmolen en het restaurant De Knip op het terrein van de Jachtwerf Klaassen. 

 Van 1967 tot 1995 heeft Rijnland van de roeiaccommodatie aan de Kniplaan gebruik gemaakt. Omdat de firma Klaassen op een gegeven moment haar bedrijf wenste te concentreren aan de Kniplaan heeft zij Rijnland de huur opgezegd. Met de hulp van de provincie Zuid-Holland vond Rijnland een nieuwe locatie in het recreatiegebied Vlietland nabij de Blauwe Brug  (inmiddels wit), tegenover Voorschoten. Op die plaats werd een nieuwe botenloods met sociëteitsgebouw gebouwd en in december 1994 betrokken. De nieuwe loods biedt veel meer ruimte aan de boten dan de vorige accommodatie. De sociëteitsruimte bleek door de gelijkvloerse ligging en de bouw van ramen tot aan de grond een fraai zicht te bieden op de Vliet en op aankomende en vertrekkende boten.

Rijnland is al vrij gauw na haar oprichting een volwassen vereniging geworden. Vijf jaar na de oprichting telde de vereniging 250 leden. Vervolgens is het ledental doorgegroeid naar 350 leden in 1994. De verhuizing naar het recreatiegebied Vlietland heeft Rijnland geen windeieren gelegd: de vereniging telt thans ruim 500 leden. Hiermee is overigens nog niet de grens van de capaciteit van de accommodatie bereikt.

Rijnland heeft in het verleden successen op wedstrijdgebied behaald met jeugdroeiers en één keer is een roeister van Rijnland uitgezonden naar de Olympische Spelen in Seoul (1988). Tegenwoordig liggen de successen meer op het gebied van het veteranenroeien. Daarnaast heeft Rijnland zich vanaf haar oprichting gekenmerkt als een vereniging die zich op het toerroeien heeft toegelegd. Bij deze vorm van roeien maakt men in een wherry of C-4 één of meerdaagse tochten. Deze roeitochten vinden zowel in Nederland plaats als in het buitenland, bijvoorbeeld op de Seine, de Marne, de Elbe, de Donau.

Vanaf haar oprichting heeft Rijnland ook veel waarde gehecht aan sociale evenementen, zoals de jaarlijkse barbecue begin juli, het Rijnlanddiner eind oktober en de Kerstbrunch. Verder is er in de winter maandelijks een bridgeavond.

 

Voorzitter

 
 
 
rvr-logo-wit-transparant
 

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 

Social media

Volg ons op:

 
    Vergeten?