GEUZENTOCHT

 
Roeivereniging Rijnland
 

 

Rijnland
GEUZENTOCHT

 
 

 
 
 

Historische achtergrond

 

In 1568 was met de ‘slag bij Heiligerlee’ de 80-jarige opstand (1568-1648) van de Nederlandse gewesten tegen Spanje begonnen. Onder leiding van Willem de Zwijger (Willem van Nassau, Prins van Oranje (1533-1584) kwamen de Nederlanden in opstand tegen het centraal gezag in Spanje vanwege godsdienstige meningsverschillen en de behoefte aan grotere staatkundige vrijheid. De machtsstrijd te land had, naast enkele veldslagen, grotendeels betrekking op het bezetten van de steden (b.v. Den Briel op 1 april 1572).

Het opstandige Leiden werd van 31 oktober 1573 tot 21 maart 1574 belegerd door de Spaanse troepen onder Valdez. Maar Valdez moest het beleg afbreken i.v.m. een aanval van Lodewijk van Nassau in Limburg (slag op de Mookerhei).

In mei was het Spaanse leger 5.00 man sterk terug voor de muren van Leiden. Rondom de stad werden 21 schansen opgeworpen. Aanvoer van voedsel, voorraden enz. naar de stad werd onmogelijk.

Op 30 juli 1574 besluiten de Staten van Holland tot evacuatie en inundatie van gebieden in Delfland, Schieland en Rijnland. Op 3 augustus wordt onder persoonlijk toezicht van Willem van Oranje, de landsadvocaat en enige Statenleden de IJsseldijk bij Capelle doorstoken. Later volgen andere dijken.

Het water rond Leiden steeg slechts langzaam. In de nacht van 9 op 10 september vertrekt de Geuzenvloot onder bevel van Boisot vanuit Rotterdam, Delfshaven, Schiedam en Delft. Op 11 september wordt de landscheiding tussen Delfland en Rijnland ten westen van Zoetermeer doorstoken. Op 18 september verslechterde het weer en begon het water te stijgen.

De watergeuzen trekken naar Leiden. Op de prent de vlag van de opstand: De prinsenvlag, Oranje, wit en blauw. Later werd de vlag rood, wit en blauw.
schoolplaat-watergeuzen

Pas als begin oktober de wind naar het zuiden draait en aanwakkert tot stormkracht stuwt het water met kracht het Leidse gebied binnen en kan de Geuzenvloot met platbodemvaartuigen de stad naderen.

Boisot trekt oostelijk om Zoetermeer heen, waar bij het Zegwaardse Verlaat de waterscheiding tussen Schieland en Rijnland wordt doorbroken.

Valdez verplaatst zijn hoofdkwartier van Zoetermeer naar Zoeterwoude.

Op 21 september worden de Spanjaarden op het Noord-Aase meer verslagen. De vaarweg naar Leiden via de Weipoortse Vliet en de Oude Rijn is bij Leiderdorp te zwaar verdedigd om langs deze weg een aanval te doen.

Op 29 september begint een zware storm die het waterpeil opdrijft.

In de nacht van 1 op 2 oktober kan Boisot de Kerkweg tussen Zoeterwoude en Weipoort nemen en doorsteken. De Meerburger Wetering is nu te bereiken. Zoeterwoude wordt door de Spanjaarden ontruimd. 

De Geuzen varen naar het Papemeer, vanwaar de Lammenschans onder vuur wordt genomen. De Spanjaarden, een uitval en het opkomend water vrezend, vluchten in paniek. De bevolking kan het nog niet geloven. Ze verbaasden zich over de stilte aan de andere kant van de stadsmuur en stuurden een kleine jongen er op uit om poolshoogte te nemen. Deze Cornelis Joppensz. sluipt naar de Lammenschans en vindt deze inderdaad verlaten. De belegeraars moeten zeer overhaast zijn vertrokken want in de schans staat nog een klaargemaakte maaltijd van wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur, die "hutspot" genoemd zal worden. En om acht uur in de morgen van 3 oktober komen de Watergeuzen onder bevel van De Boisot met hun vaartuigen via de Vliet de stad binnen en brengen voor de uitgehongerde bevolking o.a. haring en wittebrood mee. Iedere inwoner krijgt een half brood met kaas en haring.

De Geuzenvloot kan nu via de Vrouwevaart en Trekvliet naar Leiden.

De zelfopoffering van burgemeester Van der Werf (Michiel Ignatius van Bree, ca. 1816 | via collectie Museum de Lakenhal)
de-zelfopoffering-van-burgemeester-van-der-werff

De Geuzen (‘een rou,woest en vreeselyck volk’) werden door de door pest en honger geteisterde bevolking, waaronder burgemeester Van der Werff, vanaf de muren toegejuicht.  

Het is 3 oktober 1574:  LEIDENS  ONTZET.
Het "wapenfeit" van Leidens Ontzet, waarbij het doorzettingsvermogen van de bevolking en het water de sterkste wapens bleken, was een belangrijke mijlpaal in de strijd om de onafhankelijkheid van de Republiek. Als blijvend monument schonk Prins Willem van Oranje de stad zijn Hogeschool, thans Universiteit, die reeds op 8 februari 1575, vier maanden na het Ontzet, werd ingewijd.  

De jaarlijkse viering van Leids Ontzet 

Tegenwoordig wordt Leidens Ontzet nog steeds uitgebreid gevierd. Drie oktober is een lokale vrije dag.  

In de aanloop naar de datum 3 oktober is er al van alles te doen: een lezing, de Hutspotmaaltijd en de uitdeling van haring en wittebrood,  een taptoe en de Reveille op de vroege morgen van 3 oktober zelf. De Grote Optocht door de stad heeft elk jaar een ander thema en trekt veel publiek. Zo ook de kermis en de warenmarkt die in de binnenstad zijn opgesteld.

Meer informatie is te vinden via de gemeente, VVV Leiden en natuurlijk de 3 October Vereeniging.

 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 20 september 2023