Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Recreatief roeien

 

Introductie

Recreatief roeien is een ontspannen vorm van roeien waarbij je met oog voor de omgeving, in je eigen tempo, actief bezig bent. Je kunt zelf bepalen of je met anderen een ploeg wilt vormen of je kiest ervoor om te roeien in een eenmansboot (een skiff). Hoeveel en hoe vaak je wil en kan trainen bepaal je zelf.

Vaste ploegen en inloop

Binnen de groep recreatie-roeiers zijn er globaal twee groepen te onderscheiden; de ploeg-roeiers en de open groepen.

 • Roeien in een ploeg

In deze categorie roeien leden in relatief vaste ploegen, vaak samengesteld uit leden die eenzelfde niveau en ambitie hebben en ongeveer in gelijke mate recreatief of conditioneel willen roeien, op vaste dagen in de week. De ploegen ontstaan vaak spontaan: roeiers stromen samen door na de basiscursus en formeren een ploeg, of leden zoeken actief naar een nieuwe ploeg door het plaatsen van een advertentie in ons Vraag en Aanbod systeem. 

 • Inlooproeien

Bij het inlooproeien roei je wekelijks niet in een vaste ploeg maar steeds met andere roeiers, zonder verplichtingen op de lange termijn. Het is dé manier om nieuwe mensen te leren kennen. De samenstelling van de roeiploeg kan iedere week dus anders zijn. Je kan per keer bekijken of je meegaat. Kan je een keertje niet, dan is dat geen probleem. 

Toertochten

Jaarlijks trekken velen er op uit om grotere of kleinere tochten te maken in eigen streek, in een andere regio, of ook wel in het buitenland. Eén of meerdere dagen met een ploeg en goed roeimateriaal op stap zijn, nieuw water verkennen, genieten van de natuur, oude stedelijke omgeving en van het samen sportief bezig zijn: dat maakt toerroeien zo leuk! Is het een wonder dat het toerroeien zich in een toenemende populariteit verheugt? De toercommissie van Rijnland stimuleert en organiseert toertochten.  

Het concept van alle toertochten is: met anderen samen roeien, soms met een vaste ploeg, maar vaak ook met leden die je nog niet kent, sportief bezig zijn en gezelligheid. We varen over het uitgebreide waternetwerk rond onze vereniging: Leiden, de Kaag, Katwijk, Leidschendam, Delft, Den Haag en het Groene Hart. De tochten variëren in lengte (van 20 tot 40 km), waarmee voor elk wat wils wordt geboden.

 • Rijnlandtoertochten

Jaarlijks organiseert de toercommissie verschillende toertochten voor onze leden. De data en verdere gegevens staan vermeld in het activiteitenoverzicht. De tochten worden ongeveer een maand tevoren aangekondigd.

  • Vroeg in het voorjaar, zo medio maart starten we het toerseizoen met de Openingstocht. De lengte van de tocht is tussen de 15 en 20 km.
  • De Meerdaagse tocht is in de april/mei-vakantie. Die speelt zich ergens in Nederland af, uiteraard in de buurt van goed en interessant roeiwater. We beschikken doorgaans over een groepsaccommodatie en er kan vaak ook gekampeerd worden. De lengte van deze tochten is tussen de 25 en 35 km.
  • In juni organiseren we de Midzomeravondtocht. Uiteraard roeien we in het donker terug naar de vereniging!
  • Er zijn steeds meer roeiers, die het een uitdaging vinden om lange afstanden te roeien. Voor hen organiseren we twee keer per jaar de Stoere 4-en tochten van ca. 40 km over de Zuid-Hollandse wateren. Inschrijving gaat per ploeg. Individuele inschrijvers worden ingedeeld.
  • Sluitingstocht: in het najaar, een tocht van ca 20 km. 
   • Andere toertochten

    • De KNRB, waarvan Rijnland lid is, organiseert jaarlijks (meerdaagse) toertochten in het binnen- en buitenland. Ook worden midweekroeien tochten georganiseerd, doorgaans wat verder in het land. Soms moet je je hiervoor met een ploeg inschrijven, andere keren kan dat ook individueel. Meer informatie vind je op de website van de KNRB.
    • De Lammetjestocht, wordt in het voorjaar georganiseerd door Asopos. Deze wordt in gestuurde en ongestuurde C-4en geroeid.
    • De Internationale Bollentocht, wordt in het voorjaar georganiseerd door de KR&ZV Het Spaarne.
    • Toer!
     Dit
     toerplaform, voor en door álle roeiers, biedt een schat aan informatie over roeitochten in Nederland of Europa. Je kunt daar ook je eigen ervaringen toevoegen.
   • Zelf een tocht organiseren

   Je kunt natuurlijk ook zelf een tocht uitstippelen. Suggesties voor tochten in de buurt kun je vinden in de Toermap die achter de bar staat (blauwe map op plankje aan de keukenwand). De mooiste tochten vanf Rijnland vind je hier

    Midweekroeien

    Het midweek roeien is voor iedereen die het leuk vindt om nieuw roeiwater te verkennen en minimaal een C2x+ bevoegdheid heeft.  We zijn dan te gast bij een andere vereniging en roeien van daaruit een tocht van 20 tot 25 km in wherry's of C4-en. We vertrekken gezamenlijk vanaf Rijnland; in overleg met de gastvereniging wordt er een vaarroute samengesteld, we nemen onze eigen lunch en drinken mee voor onderweg.

    Vanaf april t/m september worden 5 midweekroeidagen georganiseerd. Zodra de details van een tocht bekend zijn worden deze in de toerkalender gepubliceerd. De landelijke roeidag vindt plaats in augustus. Je kunt je ongeveer 4 weken van tevoren via deze website inschrijven. 

    Gastroeien

    Voor roeiers van andere roeiverenigingen is er het gastroeien. De waterrijke omgeving van Rijnland biedt talloze mogelijkheden voor een mooie en interessante toertocht (bijv. door de historische stad Leiden). De mooiste tochten vind je hier.

    Speciaal voor leden van andere roeiverenigingen organiseren we elke twee jaar de Geuzentocht (juni). Het is een uitdagende tocht van ca. 28 km door smalle watertjes en lage bruggetjes, dwars door het Groene Hart. 

    Wil je eens in het Rijnland roeien, kun je bij onze vereniging één of meerdere boten huren. We hebben diverse wherry’s en uiteraard C2 en C4 materiaal. Wij rekenen € 10 per deelnemer per dag. Uiteraard dien je de juiste bevoegdheden te hebben.

    Mail je verzoek naar de toercommissie. Die bekijkt de beschikbaarheid en stuurt je zo spoedig mogelijk nadere informatie toe.

    Kalender

    APR
    17
    Midweekroeien Bollenstreek

    Recreatief | 10:00 - 16:00 | RV Iris Lisse

    Op woensdag 17 april gaan we midweek roeien in Lisse. Lisse ligt midden in de bollenvelden waar m...

    APR
    19
    Internationale Bollentocht

    Recreatief | deel 1 / 2 | KR&ZV Het Spaarne en RV Rijnland

    De internationale Bollentocht wordt georganiseerd door Het Spaarne in Haarlem en Rijnland. Onze g...

    APR
    20
    Internationale Bollentocht

    Recreatief | deel 2 / 2 | KR&ZV Het Spaarne en RV Rijnland

    De internationale Bollentocht wordt georganiseerd door Het Spaarne in Haarlem en Rijnland. Onze g...

    APR
    21
    Nationale Bollentocht

    Recreatief | KR&ZV Het Spaarne

    APR
    25-28
    Meerdaagse 1

    Recreatief | 25 - 28 apr | 4 dagen | Earnewald, Friesland

    Van donderdag 25 april tot en met woensdag 1 mei organiseert de toercommissie weer twee aansluite...

    APR
    28-1
    Meerdaagse 2

    Recreatief | 28 apr - 1 mei | 4 dagen | Earnewald, Friesland

    Van donderdag 25 april tot en met woensdag 1 mei organiseert de toercommissie weer twee aansluite...

    MEI
    14
    Midweekroeien Woerden

    Recreatief | 09:00 - 17:00 | RV de Krom

    Voor aankomend jaar hebben we weer een leuk en gevarieerd Midweekprogramma samengesteld. In princ...

    MEI
    20
    Culinair rondje roeien (die Leythe 110 jaar)

    Recreatief | 12:00 - 19:00 | RV Rijnland

    Lustrumactiviteit die Leythe 110 jaar! Altijd al bij andere roeiverenigingen willen kijken? Gri...

    MEI
    31
    Stoerevierentocht I

    Recreatief | RV Rijnland

    JUN
    2
    Nieuwe ledentocht

    Recreatief | 09:00 - 16:00 | RV Rijnland

    Als nieuw lid is het soms lastig roeimaten te vinden met wie je regelmatig kan roeien. Wij willen...

    Toerroeien - midweekroeien Uithoorn
    2017-10-leiden-tochtje
    Toerroeien - Weerribben 2016 2
    2023-03-27-bollentocht-2
    Toerroeien - Weerribben 2016 1
    190502-1000-521-canon-ixus-500-hs

    Wil je meer weten?

    Toercommissie: eissimmocreot.[antispam].@rvrijnland.nl

     
     
    rvr-logo-geel-500

    Contact

    Recreatiegebied Vlietland
    Oostvlietweg 63
    2266 GN  LEIDSCHENDAM
    071-5610314
    siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

     

    Nieuwsbrief

    Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

     
     
     
     

    © 2024 RV Rijnland

     
     

    Laatst bijgewerkt op 6 maart 2024