?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Recreatief roeien

Recreatief roeien

 

Introductie

Recreatief roeien is een ontspannen vorm van roeien waarbij je met oog voor de omgeving, in je eigen tempo, actief bezig bent. Je kunt zelf bepalen of je met anderen een ploeg wilt vormen of je kiest ervoor om te roeien in een eenmansboot (een skiff). Hoeveel en hoe vaak je wil en kan trainen bepaal je zelf.

Vaste ploegen en inloop

Binnen de groep recreatie-roeiers zijn er globaal twee groepen te onderscheiden; de ploeg-roeiers en de open groepen.

 • Roeien in een ploeg

In deze categorie roeien leden in relatief vaste ploegen, vaak samengesteld uit leden die eenzelfde niveau en ambitie hebben en ongeveer in gelijke mate recreatief of conditioneel willen roeien, op vaste dagen in de week. De ploegen ontstaan vaak spontaan: roeiers stromen samen door na de basiscursus en formeren een ploeg, of leden zoeken actief naar een nieuwe ploeg door het plaatsen van een advertentie in ons Vraag en Aanbod systeem. 

 • Inlooproeien

Bij het inlooproeien roei je wekelijks niet in een vaste ploeg maar steeds met andere roeiers, zonder verplichtingen op de lange termijn. Het is dé manier om nieuwe mensen te leren kennen. De samenstelling van de roeiploeg kan iedere week dus anders zijn. Je kan per keer bekijken of je meegaat. Kan je een keertje niet, dan is dat geen probleem. 

Toerroeien

Jaarlijks trekken velen er op uit om grotere of kleinere tochten te maken in eigen streek, in een andere regio, of ook wel in het buitenland. Eén of meerdere dagen met een ploeg en goed roeimateriaal op stap zijn, nieuw water verkennen, genieten van de natuur, oude stedelijke omgeving en van het samen sportief bezig zijn: dat maakt toerroeien zo leuk! Is het een wonder dat het toerroeien zich in een toenemende populariteit verheugt? De Toercommissie van Rijnland stimuleert en organiseert het toerroeien.  

Het concept van alle toertochten is: met anderen samen roeien, soms met een vaste ploeg, maar vaak ook met leden die je nog niet kent, sportief bezig zijn en gezelligheid. We varen over het uitgebreide waternetwerk rond onze vereniging: Leiden, de Kaag, Katwijk, Leidschendam, Delft, Den Haag en het Groene Hart. De tochten variëren in lengte (van 20 tot 40 km), waarmee voor elk wat wils wordt geboden.

 • Rijnlandtoertochten

Jaarlijks organiseert de Toercommissie verschillende toertochten voor onze leden. De data en verdere gegevens staan vermeld in het activiteitenoverzicht. De tochten worden ongeveer een maand tevoren aangekondigd.

  • Vroeg in het voorjaar, zo medio maart starten we het toerseizoen met de Openingstocht. De lengte van de tocht is tussen de 15 en 20 km.
  • De Meerdaagse tocht is in de april/mei-vakantie. Die speelt zich ergens in Nederland af, uiteraard in de buurt van goed en interessant roeiwater. We beschikken doorgaans over een groepsaccommodatie en er kan vaak ook gekampeerd worden. De lengte van deze tochten is tussen de 25 en 35 km.
  • In juni organiseren we de Midzomeravondtocht. Uiteraard roeien we in het donker terug naar de vereniging!
  • Er zijn steeds meer roeiers, die het een uitdaging vinden om lange afstanden te roeien. Voor hen organiseren we twee keer per jaar de Stoere 4-en tochten van ca. 40 km over de Zuid-Hollandse wateren. Inschrijving gaat per ploeg. Individuele inschrijvers worden ingedeeld.
  • Sluitingstocht: in het najaar, een tocht van ca 20 km. 
   • Andere toertochten

    • De KNRB, waarvan Rijnland lid is, organiseert jaarlijks (meerdaagse) toertochten in het binnen- en buitenland. Ook worden midweekroeien tochten georganiseerd, doorgaans wat verder in het land. Soms moet je je hiervoor met een ploeg inschrijven, andere keren kan dat ook individueel. Meer informatie vind je hier.
    • De Lammetjestocht, wordt in het voorjaar georganiseerd door Asopos. Deze wordt in gestuurde en ongestuurde C-4en geroeid.
    • De Internationale Bollentocht, wordt in het voorjaar georganiseerd door de KR&ZV Het Spaarne.
    • Toer! Dit toerplaform, biedt een schat aan informatie voor en door roeiers die roeitochten maken, in Nederland of Europa. Je kunt daar ook je eigen ervaringen toevoegen.
   • Zelf een tocht organiseren

   Je kunt natuurlijk ook zelf een tocht uitstippelen. Suggesties voor tochten in de buurt kun je vinden in de Toermap die achter de bar staat (blauwe map op plankje aan de keukenwand). Eerdere tochten van de Toercommissie zijn hier ook in opgenomen. 

     Midweekroeien

     Het midweek roeien is voor iedereen die het leuk vindt om nieuw roeiwater te verkennen en de betreffende roei- en stuurexamens heeft.  We zijn dan te gast bij een andere vereniging en roeien van daaruit een tocht van 20 tot 25 km in wherry's of C4-en. We vertrekken gezamenlijk vanaf Rijnland; in overleg met de gastvereniging wordt er een vaarroute samengesteld, we nemen onze eigen lunch en drinken mee voor onderweg.

     Vanaf april t/m september worden 5 midweekroeidagen georganiseerd. Zodra de details van een tocht bekend zijn worden deze in de toerkalender gepubliceerd. De landelijke roeidag vindt plaats in augustus. Je kunt je ongeveer 4 weken van tevoren via deze website inschrijven. 

     Gastenroeien

     Voor roeiers van andere roeiverenigingen is er het gastenroeien. De waterrijke omgeving van Rijnland biedt talloze mogelijkheden voor een mooie en interessante toertocht (bijv. door de historische stad Leiden).

     Speciaal voor leden van andere roeiverenigingen organiseren we elke twee jaar de Geuzentocht (juni). Het is een uitdagende tocht van ca. 28 km door smalle watertjes en lage bruggetjes, dwars door het Groene Hart. 

     Wil je eens in het Rijnland roeien, kun je bij onze vereniging één of meerdere boten huren. We hebben diverse wherry’s en uiteraard C2 en C4 materiaal. Wij rekenen € 10 per deelnemer per dag. Uiteraard dien je de juiste bevoegdheden te hebben.

     Mail je verzoek naar de toercommissie. Die bekijkt de beschikbaarheid en stuurt je zo spoedig mogelijk nadere informatie toe.

     toerroeien-nieuwe-merwede-2019

     Toerkalender

     APR
     1
     Lammetjestocht

     Toertocht | 09:30 - 17:00 | Start Leiderdorp

     Rond&inLeiden, inschrijven bij Asopos, met eigen boot/ploeg

     APR
     15
     Bloembollentocht

     Toertocht | 09:00 - 15:00 | Lisse

     Door bollenstreek, inschrijven bij RV Iris

     APR
     19
     Midweekroeien Purmerend

     Toertocht | 09:00 - 17:00 | De Where, Wheredijk 90, Purmerend.

     Op 19 april zijn we te gast bij roeivereniging De Where in Purmerend. We roeien op de Purmerringv...

     APR
     28-30
     Meerdaagse 1

     Toertocht | 28 - 30 apr | 3 dagen | Nieuwkoopse plassen

     De reisbestemming is dit jaar de Nieuwkoopse plassen. Een prachtig hollands plassengebied op roei...

     APR
     30-2
     Meerdaagse 2

     Toertocht | 30 apr - 2 mei | 3 dagen | Nieuwkoopse plassen

     De reisbestemming is dit jaar de Nieuwkoopse plassen. Een prachtig hollands plassengebied op roei...

     MEI
     2
     Kastanjerondje

     Toertocht | 09:00 | Breda

     Rond Breda, de Mark, inschrijven bij RV Breda

     MEI
     10
     Midweekroeien bij KR&ZV Het Spaarne

     Toertocht | Heemstede

     Toerroeien - midweekroeien Uithoorn
     Toerroeien - Weerribben 2016 2
     Toerroeien rijnlandtochten
     Toerroeien - Weerribben 2016 1
     Toerroeien - Bollentocht
     toerroeien-de-biesbosch-2019

     Wil je meer weten?

     Toercommissie: eissimmocreot.[antispam].@rvrijnland.nl

      
      
     rvr-logo-geel-500

     Contact

     Recreatiegebied Vlietland
     Oostvlietweg 63
     2266 GN  LEIDSCHENDAM
     071-5610314
     siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

      

     Nieuwsbrief

     Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

      
      
      
      

     © 2023 RV Rijnland

      
      

     Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023