Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Onderkoeling

 

onderkoelingWe onderscheiden twee stadia van onderkoeling, namelijk ernstige en lichte onderkoeling. Juist handelen bij een onderkoeld slachtoffer kan levensreddend zijn. 

Wat te doen bij ernstige onderkoeling?

Bij ernstige onderkoeling heeft het slachtoffer het erg koud en rilt of klappert het slachtoffer niet meer. De huid ziet bleek en heeft blauwe vlekken. Ook kunnen oren, lippen, vingers en tenen blauw zien. Het slachtoffer kan afwisselend agressief of overdreven opgewekt zijn en onsamenhangend praten. Uiteindelijk kan een ernstig onderkoeld slachtoffer steeds langzamer gaan ademen en uiteindelijk bewusteloos raken. Bij ernstige onderkoeling begint het bloed weg te stromen uit de ledematen en niet vitale organen. Het bloed concentreert zich op het brein, het hart en de longen. In dit gebied zal de bloeddruk dan ook enorm stijgen (dit kan bij ouderen of mensen die kwetsbaar zijn door eerdere ziektes of aandoeningen leiden tot bijvoorbeeld een hartaanval of een hersenbloeding). In de ledematen verdwijnt het gevoel en de coördinatie, iemand in deze fase van onderkoeling kan hierdoor dronken overkomen. Belangrijk in deze fase is dat als je iemand uit het water haalt, je deze persoon zo veel mogelijk horizontaal houdt. Als je de persoon rechtop zet, ontstaat er een ‘vrije val’ van bloeddruk omdat het bloed dan plotseling naar de benen stroomt, hierdoor kan iemand heel snel sterven. Hou de persoon dus horizontaal en warm hem of haar langzaam op.

Bij een ernstig onderkoeld slachtoffer handel je als volgt:

 • Bel 1-1-2. Zet de telefoon op luidspreker.
 • Voorkom onnodige bewegingen of verplaatsing van het slachtoffer. Houdt het slachtoffer zoveel mogelijk horizontaal. 
 • Trek geen kleding uit. Dit leidt tot overmatige beweging.
 • ijs-op-de-vlietBescherm het slachtoffer tegen verdere onderkoeling door deze voorzichtig met natte kleding en al in dekens te wikkelen. Probeer armen, benen en romp apart in te pakken. Pak ook het hoofd zorgvuldig in, maar laat het gezicht vrij.
 • Geef niets te eten of te drinken.
 • Warm het slachtoffer niet actief op. Dus niet warm wrijfen, géén kachel, géén kruik, géén warme douche en géén warm bad

  Wat te doen bij lichte onderkoeling?

  Iemand die een lichte onderkoeling heeft rilt of klappertand en kan een bleke huid hebben met soms blauwe vlekken. Het slachtoffer is goed bij bewustzijn. Bij lichte onderkoeling handel je als volgt:

  • Breng het slachtoffer zo mogelijk in een warme, beschutte omgeving.
  • Kleed het slachtoffer niet uit, tenzij in een beschutte en verwarmde ruimte en als je daarna het slachtoffer ook met droge kleding kan aankleden.
  • Wikkel het slachtoffer in dekens. Laat het opwarmen niet te snel gebeuren: dus géén warme douche of bad. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich en kan de bloeddruk vrij plotseling dalen. Er kan dan een collaps met bewustzijnsverlies optreden. 
  • Geef nooit alcohol! Warme dranken als thee of soep zijn wel aan te bevelen, op voorwaarde dat het slachtoffer aanspreekbaar is en het zelf aan kan pakken en opdrinken.
  • Neem bij kinderen regelmatig de temperatuur op om oververhitting te voorkomen.

  Niet doen

  • Nooit opwarmen onder een douche of warm bad. Dit kan leiden tot snelle vasodilatatie (verwijding van de bloedvaten) aan het huidoppervlak met als gevolg dat koud bloed vanuit de extremiteiten (zoals armen en benen) terugstroomt naar het hart, wat bekend staat als het "afterdrop"-fenomeen. Dit kan het interne orgaansysteem verder belasten en kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder hartritmestoornissen.
  • Geef nooit alcoholische dranken. Alcohol verwijdt de bloedvaten en kan juist daling van de temperatuur van vitale organen tot gevolg hebben.
  • Beweeg een onderkoeld slachtoffer zo weinig mogelijk, behandel het lichaam alsof het van glas is gemaakt.

  Veiligheidsmiddelen

  In het verenigingsgebouw zijn de volgende middelen aanwezig:

  • Een reddingsklos (bij de nooduitgang in de roeiloods)
  • EHBO-materiaal en reddingsdeken (in de sociëteit en werkplaats)
  • AED (in de sociëteit bij de bar).

  Bij een acute hartstilstand moet het slachtoffer zo snel mogelijk medisch worden behandeld. Bel 112, zeg dat het om een reanimatie gaat. Begin zo snel mogelijk met reanimeren. Een aantal leden is daartoe opgeleid Naast de AED hangt de lijst met te nemen akties.

  Reddingsdeken

  reddingsdeken-jpgDe reddingsdeken is gemaakt van aluminiumfolie en heeft een zilveren en een gouden zijde. Als de zilveren zijde naar het lichaam is gekeerd houdt de isolatiedeken de lichaamswarmte vast en wordt onderkoeling voorkomen. Belangrijk is dat het hele lichaam, op het gezicht na, wordt ingepakt en dat de folie zo dicht mogelijk tegen het lichaam zit. Verwijder géén kleding, ook als deze nat is. Met de gouden zijde naar het lichaam toe weerkaatst zonlicht tegen de zilveren zijde. Dit voorkomt oververhitting van het lichaam.

  Hoe voorkom je onderkoeling?

  Kleed je op het ‘verslaan van de kou’. Een paar lagen kleding zijn effectiever dan één warm kledingstuk. De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn. Gebruik en geef geen alcohol bij koude. Alcohol versnelt warmteverlies en vermindert het oordeelsvermogen. Wees gespitst op tekenen van afkoeling bij jezelf en bij anderen. Blote armen, benen en hoofden vergroten het risico. Vaar ‘s winters niet alleen in een skiff, wees extra voorzichtig bij het wisselen in de boot (als dit echt nodig is) en blijf dicht bij de wal. Zoek geen verlaten vaarwater op waar bij problemen niemand je ziet en niemand je gaat helpen.

   
   
  Was deze informatie nuttig?
                   

   
  rvr-logo-geel-500

  Contact

  Recreatiegebied Vlietland
  Oostvlietweg 63
  2266 GN  LEIDSCHENDAM
  071-5610314
  siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

   

  Nieuwsbrief

  Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

   
   
   
   

  © 2024 RV Rijnland

   
   

  Laatst bijgewerkt op 10 maart 2024