Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Onderkoeling

 

Er is sprake van onderkoeling zodra de lichaamstemperatuur van het slachtoffer lager is dan 35 graden Celsius. Er zijn twee stadia van onderkoeling, namelijk lichte onderkoeling en ernstige onderkoeling. Juist handelen bij een onderkoeld slachtoffer kan levensreddend zijn. 

Ben je zelf omgeslagen, kijk dan op de pagina 'Omslaan' voor de 1-10-1 regel, het kan je leven redden. 

Wat te doen bij ernstige onderkoeling?

ijs-op-de-vlietBij ernstige onderkoeling heeft het slachtoffer het erg koud en rilt of klappert het slachtoffer niet meer. De huid ziet bleek en heeft blauwe vlekken. Ook kunnen oren, lippen, vingers en tenen blauw zien. Het slachtoffer kan afwisselend agressief of overdreven opgewekt zijn en onsamenhangend praten. Uiteindelijk kan een ernstig onderkoeld slachtoffer steeds langzamer gaan ademen en uiteindelijk bewusteloos raken. Bij een ernstig onderkoeld slachtoffer handel je als volgt:

 • Bel 1-1-2 bij een ernstige onderkoeling en zet de telefoon op luidspreker
 • Breng het slachtoffer zo mogelijk in een warme, beschutte omgeving of zorg anders voor beschutting op de plaats zelf.
 • De kleding wordt niet uitgetrokken. Dit leidt tot overmatige beweging. Het slachtoffer wordt met kleding en al ingepakt. 
 • Bescherm het slachtoffer tegen verdere onderkoeling door hem in dekens te wikkelen. Probeer armen, benen en romp apart in te pakken. Pak ook het hoofd zorgvuldig in, maar laat het gezicht vrij.

Let op!

  • Warm het slachtoffer niet actief op.
  • Is het slachtoffer suf of bewusteloos? Geef hem dan geen drinken.
  • Zorg dat het slachtoffer zich zo min mogelijk beweegt. Bij ernstige onderkoeling is het hart prikkelbaar en kan er bij beweging gemakkelijk hartritmestoornis optreden.

Wat te doen bij lichte onderkoeling?

Iemand die een lichte onderkoeling heeft rilt of klappertand en kan een bleke huid hebben met soms blauwe vlekken. Het slachtoffer is goed bij bewustzijn. Bij lichte onderkoeling handel je als volgt:

 • Breng het slachtoffer zo mogelijk in een warme, beschutte omgeving.
 • Kleed het slachtoffer niet uit, tenzij in een beschutte en verwarmde ruimte en als je daarna het slachtoffer ook met droge kleding kan aankleden.
 • Warm het slachtoffer op met dekens.
 • Met alcohol kan je het slachtoffer NIET opwarmen.
 • Neem bij kinderen regelmatig de temperatuur op om oververhitting te voorkomen.

Niet doen

Probeer een onderkoeld slachtoffer nooit iets te drinken te geven. Geef een onderkoeld slachtoffer nooit alcoholische dranken. Alcohol verwijdt de bloedvaten en kan juist daling van de temperatuur tot gevolg hebben. Beweeg een onderkoeld slachtoffer zo weinig mogelijk, behandel het lichaam alsof het van glas is gemaakt.

Reddingsdeken

reddingsdeken-jpgDe reddingsdeken is gemaakt van aluminiumfolie en heeft een zilveren en een gouden zijde. Als de zilveren zijde naar het lichaam is gekeerd houdt de isolatiedeken de lichaamswarmte vast en wordt onderkoeling voorkomen. Belangrijk is dat het hele lichaam, op het gezicht na, wordt ingepakt en dat de folie zo dicht mogelijk tegen het lichaam zit. Verwijder géén kleding, ook als deze nat is. Met de gouden zijde naar het lichaam toe weerkaatst zonlicht tegen de zilveren zijde. Dit voorkomt oververhitting van het lichaam.

Hoe voorkom je onderkoeling?

Kleed je op het ‘verslaan van de kou’. Een paar lagen kleding zijn effectiever dan één warm kledingstuk. De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn. Gebruik en geef geen alcohol bij koude. Alcohol versnelt warmteverlies en vermindert het oordeelsvermogen. Wees gespitst op tekenen van afkoeling bij jezelf en bij anderen. Blote armen, benen en hoofden vergroten het risico. Vaar ‘s winters niet alleen in een skiff, wees extra voorzichtig bij het wisselen in de boot (als dit echt nodig is) en blijf dicht bij de wal. Zoek geen verlaten vaarwater op waar bij problemen niemand je ziet en niemand je gaat helpen.

Veiligheidsmiddelen

In het verenigingsgebouw zijn de volgende middelen aanwezig:

 • Een reddingsklos (bij de nooduitgang in de roeiloods)
 • EHBO-materiaal en reddingsdeken (in de sociëteit en werkplaats)
 • AED (in de sociëteit bij de bar).

Bij een acute hartstilstand moet het slachtoffer zo snel mogelijk medisch worden behandeld. Bel 112, zeg dat het om een reanimatie gaat. Begin zo snel mogelijk met reanimeren. Een aantal leden is daartoe opgeleid Naast de AED hangt de lijst met te nemen akties.

 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2023 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 2 december 2023