Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Over ons

 

Rijnland is een actieve vereniging met meer dan 550 leden waar je alle vormen van de roeisport kunt beoefenen. Je kunt al op twaalfjarige leeftijd met roeien beginnen, en ook op je zestigste of nog later. Je traint fanatiek voor wedstrijden of je maakt mooie roeitochten door ons prachtige water- en vogelrijke gebied of door de vele groene en sfeervolle grachten van Leiden. Je kunt het hele jaar roeien behalve als het mist, vriest of stormt. Je doet het in je eentje (skiff), maar meestal met anderen. Roeien is een sport die nauwelijks blessures oplevert!  Voor mensen met een lichamelijke beperking hebben we uitgebreide voorzieningen en voldoen we aan het keurmerk (on)beperkt sporten.

Recreatief- of wedstrijdroeien

Roeien kan op veel manieren: individueel of in een team, puur recreatief of op wedstrijdniveau. Hoewel roeien op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, vereist het de nodige instructie en veel oefenen om de roeibeweging goed onder de knie te krijgen. Je krijgt daarom eerst uitgebreide roei-instructie van ervaren instructeurs voordat je zelfstandig het water op kunt. Zo leer je de roeitechniek, het materiaal, de vaarregels en ook de vereniging kennen. Wanneer je de basis van de roeisport beheerst, kun je zelf kiezen op welk niveau je de sport wil uitoefenen.

Introductie film (2 min)


Mooie beelden vanuit de lucht (2016)

Proefperiode

Als je bij ons inschrijft zit je niet gelijk vast aan een jaarlidmaatschap. Iedereen krijgt eerst de kans om het roeien en de vereniging 12 weken uit te proberen voor een vast bedrag. Of je nu al kunt roeien  of niet. Heb je nog nooit geroeid, onervaren of ben je jonger dan 18 jaar én kun je zwemmen, dan krijg je gratis instructie van ervaren instructeurs. En ja, die 12 weken gaan pas in op het moment dat je ook echt kan gaan roeien.

Goed materiaal

In onze loods liggen zo'n 150 roeiboten. We beschikken over 23 ergometers en zelfs een drijvende roeibak. Daarmee roeien zo'n 550 leden. De boottypen lopen sterk uiteen. Van breed en stabiel (wherry) tot smal en snel (gladde boten) en van één tot en met acht roeiers. Je kunt roeien met twee riemen per roeier (scullen) of met één riem per roeier (boordroeien). Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen boten met en boten zonder stuurman. Als je gaat roeien, zul je merken dat elk boottype weer heel anders roeit. Dit zorgt er voor dat je niet snel uitgekeken raakt op de roeisport.

Gezellige vereniging

Naast roeien, bieden wij ook veel gezelligheid. Ieder weekend is de bar open om na het roeien samen met je team koffie te kunnen drinken.  In de sociëteit en ook buiten op het terras is het heerlijk toeven. We organiseren ook allerlei activiteiten. Denk aan toertochten, wedstrijden, indoortrainingen, lezingen enz. 

Ruime accommodatie

De accommodatie is heel ruim opgezet en bestaat uit twee royale loodsen voor de boten, een gloednieuwe ergometerruimte, een werkplaats en een gezellige sociëteit. Vanuit de sociëteit en de ergometerruimte heb je een fraai zicht op het water, kanaal de Vliet. Daarnaast biedt de accommodatie kleed- en douchegelegenheid.

Rondom het verenigingsgebouw hebben we veel buitenruimte. Tussen de twee loodsen is een groot voorterrein. Dit maakt het manoeuvreren met de boten bij het in en uit het water halen gemakkelijk. Ook is er een fijn terras voor de sociëteitsruimte en een ruim opgezette fietsenstalling. 

Prachtig roeiwater

roeiwater-rond-rv-rijnlandDe vereniging ligt direct ten oosten van Voorschoten aan het Rijn-Schiekanaal. Vanuit deze locatie hebben we prachtig roeiwater, zowel voor wedstrijdroeiers als voor recreatieroeiers, voor toertochten en voor marathons. Klik hier om dit water zelf via OpenSeaMap te verkennen.

 

 

history

Historie

Begin jaren zestig was er in Den Haag en omstreken maar één roeivereniging, te weten Roeivereniging De Laak. Er bestond behoefte aan nog een roeivereniging in de Haagse regio. Zo ontstond het initiatief tot de oprichting van Roeivereniging Rijnland op 3 juli 1965.

Voorschoten

Om een alternatief te bieden voor de De Laak waren de initiatiefnemers van mening dat er voor de nieuwe vereniging een locatie gevonden moest worden ten noorden van de sluis in Leidschendam. Er is daar open roeiwater met de mogelijkheid om uit te varen in alle windrichtingen. Het was niet eenvoudig om een geschikte locatie te vinden maar uiteindelijk was het voor Rijnland mogelijk zich te vestigen te Voorschoten aan de Kniplaan, tussen de Knipmolen en het restaurant De Knip op het terrein van de toenmalige Jachtwerf Klaassen.  Van 1967 tot 1995 heeft Rijnland van de roeiaccommodatie aan de Kniplaan gebruik gemaakt. Omdat de firma Klaassen op een gegeven moment haar bedrijf wenste te concentreren aan de Kniplaan heeft zij Rijnland de huur opgezegd.

Leidschendam

Over ons - gebouwMet de hulp van de provincie Zuid-Holland vond Rijnland een nieuwe locatie aan de Vliet, nu aan de overkant in de gemeente Leidschendam-Voorburg, in het recreatiegebied Vlietland. Op die plaats werd een nieuwe botenloods met sociëteitsgebouw gebouwd en in december 1994 betrokken. De nieuwe loods biedt veel meer ruimte aan de boten dan de vorige accommodatie. De sociëteitsruimte bleek door de gelijkvloerse ligging en de bouw van ramen tot aan de grond een fraai zicht te bieden op de Vliet en op aankomende en vertrekkende boten.

Nieuwbouw

Vanwege het ontbreken van een goede fitnessruimte en voldoende ruimte voor onze groeiende vloot is besloten tot het vergroten van het gebouw en het bouwen van een extra botenloods. Op maandag 26 augustus 2019 werd door de wethouder Sport van de gemeente Leidschendam-Voorburg de eerste paal geslagen. Op 26 september 2020 werd de nieuwbouw in gebruik genomen. Door schenkingen, acties en het kopen van obligaties hebben veel leden bijgedragen om deze nieuwbouw mogelijk te maken.

Leden

Rijnland is al vrij gauw na haar oprichting een volwassen vereniging geworden. Vijf jaar na de oprichting telde de vereniging 250 leden. Vervolgens is het ledental doorgegroeid naar 350 leden in 1994. De verhuizing naar het recreatiegebied Vlietland heeft Rijnland geen windeieren gelegd: de vereniging telt thans ruim 530 leden. 

Wedstrijden

Rijnland heeft in het verleden successen op wedstrijdgebied behaald met jeugdroeiers en één keer is een roeister van Rijnland uitgezonden naar de Olympische Spelen in Seoul (1988). Tegenwoordig liggen de successen meer op het gebied van het veteranen roeien. Daarnaast heeft Rijnland zich vanaf haar oprichting gekenmerkt als een vereniging die zich op het toerroeien heeft toegelegd. Bij deze vorm van roeien maakt men in een wherry of C-4 één of meerdaagse tochten. Deze roeitochten vinden zowel in Nederland plaats (zoals de traditionele Geuzentocht) als in het buitenland, bijvoorbeeld op de Seine, de Marne, de Elbe, de Donau. 

 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 23 april 2024