Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Omslaan

 

Wat doe je als je boot omslaat (koud water <15º)?

  • Het grootste gevaar van te water raken in water kouder dan 15º is cold shock, een oncontroleerbare, op hyperventie lijkende ademhaling, waardoor je in paniek kan raken. Probeer eerst je ademhaling onder controle te krijgen. De koudeschok bij de plotse onderdompeling in koud water is de belangrijkste oorzaak van verdrinking.
  • Blijf bij de boot. De boot is je reddingsvlot! Klim (als dat even kan) op de boot zodat je vitale organen uit het koude water komen.
  • Stuur telt de koppen en neemt de leiding.
  • Probeer vanuit die positie met boot naar de kant te komen. Ga direct uit het water.
  • Geef noodsignalen Probeer voorbijgangers te laten helpen.
  • Red eerst jezelf en je ploeg, laat anderen de boot ophalen.
  • Vraag omstanders 112 te bellen. Of doe dat zelf. Vraag jassen, dekens om lichaamswarmte vast te houden. Spaar energie en maak jezelf klein terwijl je op hulp wacht. 
  • Als je samen bent met anderen, kruip dan zo dicht mogelijk bij elkaar. Dit helpt niet alleen de lichaamstemperatuur te behouden, maar maakt het ook makkelijker voor hulpdiensten om jullie te vinden.
  • Je hebt 1 minuut om je adem onder controle te krijgen en 10 minuten om doelgericht (naar de kant) te bewegen. Als dit niet mogelijk is moet je je energie sparen en heb je maximum 1 uur voordat je het bewustzijn verliest.
  • Onderkoeld? Kijk op de pagina 'Onderkoeling' hoe je een onderkoeld slachtoffer kunt helpen.
 

Onthoud de 1-10-1 regel, het kan je leven redden

1 minuut om je adem onder controle te krijgen

10 minuten om zinvol en doelgericht te bewegen 

1 uur voordat bewusteloosheid optreedt door onderkoeling

omgeslagen 2

1 minuut om je ademhaling onder controle te krijgen

Een cold shock is een fysiologische reactie die optreedt wanneer het lichaam plotseling wordt blootgesteld aan koud water. De reactie kan ernstige gevolgen hebben, zoals ademhalingsproblemen, verhoogde hartslag en verlies van bewustzijn. Het is daarom belangrijk om te weten wat te doen in het geval van een cold shock en hoe je jezelf en anderen kunt beschermen tegen deze reactie.

Hoe kouder het water, hoe heviger de reactie van het menselijk lichaam zal zijn. De meeste mensen verdrinken dan ook door een snel optredende 'cold shock' en niet door de geleidelijk hierop volgende onderkoeling zoals vaak wordt gedacht.

Het lichaam van iemand die in koud water valt reageert op de plotselinge temperatuurdaling. Intense kou zorgt voor een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. Snelle toename van de ademhaling kan op haar beurt aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. In combinatie met mogelijk optredende hartproblemen, is de kans op verdrinking groot.

 

 
omgeslagen2

10 minuten om zinvol en doelgericht te bewegen

Oppervlakkige spieren en zenuwen koelen snel af. Circa 3-10 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van ‘diepweefsel onderkoeling’ terechtkomen. Je kunt dan niet meer zwemmen of iets vasthouden. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur. Hoe kouder het water, hoe sneller het slachtoffer zijn bewustzijn zal verliezen. Het dragen van een reddingsvest en een snelle redding is juist bij een lage watertemperatuur van levensbelang.

 

1 uur voordat bewusteloosheid optreed door onderkoeling

De tijd die het duurt voordat je in kritieke toestand verkeert is afhankelijk van de watertemperatuur. We spreken van koud water wanneer de watertemperatuur onder de 20 °C is. De lichaamstemperatuur zal dan, ook tijdens inspanning zoals zwemmen, blijven dalen. Wanneer de watertemperatuur onder de 15 °C komt is de reactie op het menselijk lichaam maximaal. Als de watertemperatuur rond het vriespunt zit zal je slechts enkele minuten bij bewustzijn blijven. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. Afhankelijk van de fase van onderkoeling heeft een slachtoffer de juiste behandeling nodig. Een verkeerde aanpak bij de hulpverlening kan de situatie zelfs verergeren. Bel daarom altijd 112. De FISA adviseert speciale veiligheidsmaatregelen, b.v. het gebruik van een zwemvest wanneer de watertemperatuur 10°C of lager is.

 

cold-water-immersion

Hielstrings

Wat zijn hielstrings in vredesnaam?

Bij roeien is het belangrijk dat je stevig vastzit aan je voetenbord. Vooral bij wedstrijdroeien, omdat je maximaal wilt profiteren van de kracht die je benen op de boot uitoefenen. In wedstrijdboten zitten daarom vaak aan het voetenbord vastgeschroefde schoenen. Ook in recreatief materiaal kan je je voeten stevig vastmaken in de zogenaamde "flexheels": in hoogte verstelbare zwarte kunststof zooltjes met hakstuk en riempje. Als je omslaat wil je juist dat je schoenen niet vast zitten. Bruut geweld is nodig: lostrekken die voeten!  Daarom zitten er riempjes tussen de hak van de schoen en het voetenbord: de hielstrings.
Ze zijn nét lang genoeg zijn om je voldoende bewegingsvrijheid te geven bij het roeien én die helpen bij het loskomen bij omslaan.  

Bevestig en controleer altijd de hielstrings als je vaart in een boot met flexheels of vaste schoenen! 

Het roeien met hardloopschoenen in flexfeets wordt afgeraden. Die schoenen hebben vaak een breed uitlopende voet en kunnen zich vastklemmen in de flexheels. Dat is gevaarlijk. Gebruik schoenen met een smalle voet, bijvoorbeeld gewone gympen.

 
 
heelstrings

Reddingsvest

De belangrijkste situatie waarin een reddingsvest helpt, is cold shock. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is onderkoeling niet de belangrijkste oorzaak van verdrinking, maar wel de zogenaamde "cold shock". Het lichaam reageert immers op de eerste, plotse temperatuurdaling ter hoogte van de huid met een schokeffect op bloedsomloop, longen en darmen. De abrupte toename van de ademhaling kan vervolgens aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. Hoe kouder het water, hoe intenser de reactie. 

Daarnaast houdt een reddingsvest je goed drijvend in situaties dat bijvoorbeeld de kant verder weg is. In koud water lukt zwemmen niet langer dan 10 minuten. Een volautomatisch reddingsvest houdt ook een bewusteloze drenkeling veilig drijvend. Onderkoeling komt pas na een uur.

Een reddingsvest wordt altijd gedragen over de kleren. Trek nooit een jas, trui of iets dergelijks over het reddingsvest aan. Een reddingsvest dat zich dan opblaast, drukt de longen in.

Voor roeiers is het draagcomfort bepalend. Een slecht zittend vest wordt niet aangetrokken en belemmert de roeihaal. Ga dus altijd voor de aankoop een reddingsvest passen. Een vest moet de handen bij de uitpik niet in de weg zitten.Voor vrouwen en kleine mensen is een aandachtspunt dat het vest zo glad mogelijk voor het lichaam valt. De hiermaast getoonde Secufit van Secumar heeft als enige geen sluiting aan de voorkant. Het vest wordt als een soort kraag rond de nek
gedragen.  (bron: KNRB)

Actuele watertemperatuur

 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 11 februari 2024