?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 
rvr-logo-wit-11-zt-sh-500
 

 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Onderkoeling

Home / Instructie / Veiligheid / Onderkoeling

Onderkoeling

 

Onderkoeling is een belangrijk gevaar bij het roeien. Als je ’s winters te water raakt, kan onderkoeling al binnen enkele minuten tot een half uur optreden. Onderstaande tabel van de KNRM laat ziet dat de overlevingstijd snel korter wordt naarmate de watertemperatuur daalt. Het gehele lichaam is dan verkild tot een veel lagere dan normale temperatuur, d.w.z. tot beneden 35 °C. Plotselinge onderdompeling in koud water kan bovendien een schokeffect hebben dat de normale ademhaling verstoort, waardoor zelfs een ervaren zwemmer hulpeloos wordt. Door onderkoeling kan verwardheid optreden en het onvermogen om de meest eenvoudige instructies op te volgen.

 

Tabel onderkoeling

Watertemperatuur Gekleed Zwemkleding
0°C 9 min 2 min
5°C 1 uur 0,5 uur
10°C 3 uur 1 uur
15°C 5 uur 2 uur
20°C 8 uur 4 uur

Hoe voorkom je onderkoeling?

Kleed je op het ‘verslaan van de kou’. Een paar lagen kleding zijn effectiever dan één warm kledingstuk. De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn. Gebruik en geef geen alcohol bij koude. Alcohol versnelt warmteverlies en vermindert het oordeelsvermogen.
Wees gespitst op tekenen van afkoeling bij jezelf en bij anderen. Blote armen, benen en hoofden vergroten het risico.
Vaar ‘s winters niet alleen in een skiff, wees extra voorzichtig bij het wisselen in de boot (als dit echt nodig is) en blijf dicht bij de wal. Zoek geen verlaten vaarwater op waar bij problemen niemand je ziet en niemand je gaat helpen.

Omslaan bij koud weer

Als je bij koud water omslaat, zwem als dat haalbaar is direct naar de wal, zo mogelijk half op je skiff liggend. Hang anders zo hoog mogelijk op je boot en geef duidelijke noodsignalen (roepen, armen boven je hoofd op en neer zwaaien). Poog voorbijgangers te laten stoppen. Die kunnen hulp bieden bij het uit het water klimmen. Als je aan de wal bent, bel aan bij het dichtstbijzijnde huis en vraag om hulp. Bedenk dat je eigen veiligheid altijd voor gaat op die van je boot.
Onderstaande video 'British Rowing Capzise Drill 2014' (13:47 min) geeft meer informative over wat je wel/niet moet doen en hoe je aan de kant kunt komen, hoe andere roeiers je kunnen helpen.
De video 'Rowing Safety and Capsize Tasmania' (8:29 min) laat zien hoe behendige en sterke roeiers weer in hun boot kunnen klimmen.

British Rowing Capzise Drill 2014 (13:47 min)


Rowing Safety and Capsize Tasmania (8:29 min)


 

Wat te doen bij onderkoeling?

Wat moet je doen als iemand onderkoeld is? Iemand die in koud water is terechtgekomen, verliest zeer snel warmte. Ter beperking hiervan moet de drenkeling zijn kleren aanhouden met uitzondering van zware kledingstukken of laarzen die hem naar beneden trekken. Probeer verder warmteverlies te voorkomen door het slachtoffer uit de wind te houden en in een jas of reddingsdeken te wikkelen. Vooral het hoofd en de nek moeten goed warm gehouden worden.
Zoek hulp. Onderkoeling is een medisch noodgeval, of de patiënt nu bewusteloos is of niet. Is het slachtoffer bij bewustzijn, dan moet het actief worden opgewarmd onder zorgvuldige observatie.
Een geleidelijke opwarming is nodig omdat het koude bloed zich slechts langzaam mag mengen met het warmere bloed van de lichaamskern, anders loopt men het risico op hartritmestoornissen. Het nemen van een warm bad of een warme douche is dus beslist niet aan te raden.
Langzaam opwarmen, gewikkeld in een isolatiedeken of warme jas is belangrijk. Een warme, suikerrijke drank kan ook verlichting van de symptomen brengen. Geef beslist geen alcoholhoudende drank. Bij bewusteloosheid moet het slachtoffer zo snel mogelijk medisch worden behandeld. Bel 112.

Veiligheidsmiddelen, aanwezig in het verenigingsgebouw

In het verenigingsgebouw zijn de volgende middelen aanwezig:

  • Een reddingsklos (bij de nooduitgang in de roeiloods)
  • EHBO-materiaal en reddingsdeken (in de sociëteit en werkplaats)
  • AED (in de sociëteit bij de bar).

Bij een acute hartstilstand moet het slachtoffer zo snel mogelijk medisch worden behandeld. Bel 112, zeg dat het om een reanimatie gaat. Begin zo snel mogelijk met reanimeren. Een aantal leden is daartoe opgeleid Naast de AED hangt de lijst met te nemen akties.

112 bellen

Bel 112 bij voorkeur met een mobiele telefoon: de alarmcentrale weet dan waar je je bevindt. Bel je via de vaste lijn, geef dan het adres van Rijnland door (Oostvlietweg 63 te Leidschendam), vermeld dat de vereniging in het Recreatiegebied Vlietland ligt.

 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2022 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 27 november 2020