?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 
Roeivereniging Rijnland
 

 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Onderkoeling

Home / Instructie / Veiligheid / Onderkoeling

Onderkoeling

 

Onderkoeling is een belangrijk gevaar bij het roeien. Als je ’s winters te water raakt, kan onderkoeling al binnen enkele minuten tot een half uur optreden. De overlevingstijd wordt snel korter naarmate de watertemperatuur daalt. Het gehele lichaam is dan verkild tot een veel lagere dan normale temperatuur, d.w.z. tot beneden 35 °C. Plotselinge onderdompeling in koud water kan bovendien een schokeffect hebben dat de normale ademhaling verstoort, waardoor zelfs een ervaren zwemmer hulpeloos wordt. Door onderkoeling kan verwardheid optreden en het onvermogen om de meest eenvoudige instructies op te volgen.

Overlevingskansen koud water:

 • Onderzoek UK 1977: 55% verdrinkingen op minder dan 3 meter van veiligheid, 2/3 waren goede zwemmers
 • Onderzoek Canada 2004: 43% verdrinkingen op minder dan 2 meter van veiligheid, 60% verdrinkingen bij < 10 °C, 90% droeg geen reddingsvest

Omslaan bij koud weer

Als de boot gaat omslaan dan handel je als volgt:

 • Adem diep in en houd je mond dicht en (zo mogelijk) de neus dicht met de vingers. Ga zo langzaam mogelijk te water. 
 • Maak jezelf los van het voetenbord.
 • Blijf bij de boot. Als het niet lukt om binnen korte tijd (5 - 15 min) de kant te bereiken dan wacht je op redding. Blijf dan zoveel mogelijk uit het water door op of over de boot te hangen.
 • Kom zo snel mogelijk van het water af (alleen als dat binnen 5-15 min kan). Zwem op de boot naar de kant. Bij een skiff ga je op de achterkant liggen. Alleen in gemakkelijke omstandigheden kun je overwegen om (gezamenlijk) met de boot naar de kant te zwemmen. 
 • Raak niet in paniek zodat je adem kan kalmeren.
 • In een ploeg neemt de stuurman de leiding en telt de koppen.
 • Kom zo snel mogelijk van het water af. Zwem op de boot naar de kant. Bij een skiff ga je op de achterkant liggen. Alleen in gemakkelijke omstandigheden kun je overwegen om (gezamenlijk) met de boot naar de kant te zwemmen. 
 • Op de kant zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk droog en warm wordt.
 • Roep hierbij de hulp in van Rijnland, omwonenden, passerende auto’s of de hulpdiensten. Vraag om droge kleren of een deken zodat je verder afkoelen kunt tegengaan. Vraag of je naar de vereniging kunt worden gebracht.
 • Maak jezelf zo klein mogelijk. Keer je gezicht van de golven af. Je kunt om hulp roepen door met de armen te zwaaien.
 • Pas als je in veiligheid bent zorg je voor het materiaal (eerst de man dan de boot). Het is nog beter om dit door anderen te laten doen.

Herken de eerste symptomen van milde onderkoeling

 • Rillen
 • Bleek
 • Snelle ademhaling en een snelle pols
 • Sufheid of geagiteerdheid
 • Moeite met spreken
 • Lichte verwarring (moeite met simpele sommetjes - vraag het slachtoffer om terug te tellen van 100 naar 0 in zeventallen)
 • Gebrek aan coördinatie.

Zorg ervoor dat het slachtoffer zo snel mogelijk warm wordt (bijvoorbeeld extra kleding, isolatiedeken met de gouden kant naar buiten, warme ruimte), warme (suiker) drank zoals chocolademelk.

Wat te doen bij onderkoeling?

Wat moet je doen als iemand onderkoeld is? Iemand die in koud water is terechtgekomen, verliest zeer snel warmte. Ter beperking hiervan moet de drenkeling zijn kleren aanhouden met uitzondering van zware kledingstukken of laarzen die hem naar beneden trekken. Probeer verder warmteverlies te voorkomen door het slachtoffer uit de wind te houden en in een jas of reddingsdeken te wikkelen. Vooral het hoofd en de nek moeten goed warm gehouden worden.
Zoek hulp. Onderkoeling is een medisch noodgeval, of de patiënt nu bewusteloos is of niet. Is het slachtoffer bij bewustzijn, dan moet het actief worden opgewarmd onder zorgvuldige observatie.
Een geleidelijke opwarming is nodig omdat het koude bloed zich slechts langzaam mag mengen met het warmere bloed van de lichaamskern, anders loopt men het risico op hartritmestoornissen. Het nemen van een warm bad of een warme douche is dus beslist niet aan te raden.
Langzaam opwarmen, gewikkeld in een isolatiedeken of warme jas is belangrijk. Een warme, suikerrijke drank kan ook verlichting van de symptomen brengen. Geef beslist geen alcoholhoudende drank. Bij bewusteloosheid moet het slachtoffer zo snel mogelijk medisch worden behandeld. Bel 112.

Veiligheidsmiddelen, aanwezig in het verenigingsgebouw

In het verenigingsgebouw zijn de volgende middelen aanwezig:

 • Een reddingsklos (bij de nooduitgang in de roeiloods)
 • EHBO-materiaal en reddingsdeken (in de sociëteit en werkplaats)
 • AED (in de sociëteit bij de bar).

Bij een acute hartstilstand moet het slachtoffer zo snel mogelijk medisch worden behandeld. Bel 112, zeg dat het om een reanimatie gaat. Begin zo snel mogelijk met reanimeren. Een aantal leden is daartoe opgeleid Naast de AED hangt de lijst met te nemen akties.

112 bellen

Bel 112 bij voorkeur met een mobiele telefoon: de alarmcentrale weet dan waar je je bevindt. Bel je via de vaste lijn, geef dan het adres van Rijnland door (Oostvlietweg 63 te Leidschendam), vermeld dat de vereniging in het Recreatiegebied Vlietland ligt.

Hoe voorkom je onderkoeling?

Kleed je op het ‘verslaan van de kou’. Een paar lagen kleding zijn effectiever dan één warm kledingstuk. De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn. Gebruik en geef geen alcohol bij koude. Alcohol versnelt warmteverlies en vermindert het oordeelsvermogen.
Wees gespitst op tekenen van afkoeling bij jezelf en bij anderen. Blote armen, benen en hoofden vergroten het risico.
Vaar ‘s winters niet alleen in een skiff, wees extra voorzichtig bij het wisselen in de boot (als dit echt nodig is) en blijf dicht bij de wal. Zoek geen verlaten vaarwater op waar bij problemen niemand je ziet en niemand je gaat helpen.

Onderstaande video 'British Rowing Capzise Drill 2014' (13:47 min) geeft meer informative over wat je wel/niet moet doen en hoe je aan de kant kunt komen, hoe andere roeiers je kunnen helpen.
De video 'Rowing Safety and Capsize Tasmania' (8:29 min) laat zien hoe behendige en sterke roeiers weer in hun boot kunnen klimmen.

British Rowing Capzise Drill 2014 (13:47 min)


Rowing Safety and Capsize Tasmania (8:29 min)


 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2022 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 3 december 2022