Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

VOG

 

Achtergrond

In de afgelopen jaren zijn er in de sportwereld een aantal incidenten geweest met jeugdige sporters en hun begeleiders. Uit een groot onderzoek is gebleken dat 1 op de 8 personen in de sport te maken heeft (gehad) met een vorm van seksuele intimidatie of misbruik. *) Dat zijn schokkende cijfers. Een reden voor NOC*NSF om beleid te maken van preventie. Er is gebleken dat je als (roei)vereniging ongewenst gedrag kunt voorkomen, wanneer je duidelijk uitstraalt dat je belang hecht aan een veilige omgeving voor álle sporters en vooral voor de jeugd. **)

We doen al een aantal zaken goed wanneer het gaat om preventie:  we kennen onze vrijwilligers goed en houden intensief contact met hen. We hebben gedragsregels opgesteld en we kennen vertrouwenspersonen, met wie je als lid laagdrempelig en vertrouwelijk een vraag of ervaring kan bespreken en met wie gezamenlijk naar een oplossing kan worden gezocht.

Een volgende stap in het preventiebeleid, waar door NOC*NSF, de KNRB en de gemeente Leidschendam/Voorburg op wordt aangedrongen, is het aanvragen van een VOG voor de vrijwilligers en met name voor de jeugdbegeleiders.  

Wat is een VOG?

De afkorting staat voor verklaring omtrent gedrag. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. Een VOG kan worden aangevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en uit een afgegeven verklaring blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar oplevert voor het werken met minderjarigen of andere kwetsbare personen bij een sportvereniging. 

Als RV Rijnland hebben wij toestemming gekregen om voor onze vrijwilligers een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Voorlopig doen we dit alleen voor de jeugdtrainers en -coaches. Ook de leden van het bestuur zullen een VOG aanvragen.

Een veilige roeivereniging is een visitekaartje voor nieuwe (jeugd)leden en voor hun ouders. Veiligheid creëren is een belangrijk onderdeel van het jeugdbeleid en we laten hiermee zien hoe belangrijk wij een veilig sportklimaat vinden.  

Geldigheid VOG

De geldigheid van de VOG is vastgesteld op 3 jaar. Voor het verstrijken van deze periode wordt op initiatief van de commissaris roeien en jeugd een nieuwe aanvraag gedaan via de secretaris.

vog
logo-samen-naar-een-veiliger-sport-klimaat

DigiD

Voor het aanvragen van de gratis VOG heb je een DigiD nodig. Ben je begeleider bij de jeugd en heb je nog geen DigiD? Kijk voor info op de volgende website: www.gratisvog.nl.

Aanvraagprocedure

  1. Nieuwe aanvragen worden op initiatief van de commissaris roeien en jeugd bij de overheid ingediend door de secretaris van onze vereniging.
  2. De vrijwilliger ontvangt van de screeningsautoriteit Justis een mail met een “Verzoek tot elektronische aanvraag Verklaring Omtrent het Gedrag”. In de mail staat een link. Je hebt maximaal 30 dagen de tijd om de aanvraag te voltooien. 
  3. Klik op de link in de mail en log in op de website van Justis met behulp van jouw DigiD en de aanvraagcode die in de mail staat. Na het invullen van je geboortedatum kom je bij het aanvraagformulier. Op het aanvraagformulier hoef je alleen de aanvraaggegevens en de persoonsgegevens te controleren en daarna te bevestigen. Als alles volledig en correct is ingevuld druk je op “Aanvraag versturen”.
  4. Zodra je de aanvraag verstuurd hebt ontvang je een e-mail van Justis met een bevestiging van de VOG-aanvraag.
  5. Heb je geen strafblad, dan ontvang je altijd een VOG (per post). In de regel binnen één tot vier weken.

Screening en registratie Rijnland

Na ontvangst van de VOG controleert de jeugd-coördinator (namens het bestuur) deze op echtheid en geeft de naam en uitgifte-datum VOG per mail door aan de ledenadministratie. Het tonen en laten controleren van de VOG op echtheid door de VOG-coördinator van RIjnland volstaat. De VOG-coördinator verzorgt de initiatie, bewaking en controle van de VOG-registratie bij Rijnland.

 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 9 april 2024