Het Huishoudelijk reglement bevat diverse belangrijke richtlijnen en kaders voor het omgaan met en het voorkomen van schades. De schadecommissie analyseert eerst hoe we tot nu toe met schades omgaan. Wat kunnen we daarvan leren en welke afspraken zijn nodig om dit in de toekomst nog beter te voorkomen en aan te pakken? De leden van de schadecommissie gaan vervolgens samen met de commissaris materieel en/of met de penningmeester uitwerken hoe we dit in onze vereniging beter kunnen aanpakken.
- Bij elk concreet incident onderzoekt de schadecommissie wat de oorzaak is van de schade en de omvang daarvan, en of de schade door menselijk handelen is ontstaan. Indien de schade door menselijk handelen is ontstaan, onderzoekt de schadecommissie de mate van verwijtbaarheid. Na afronding van haar onderzoek geeft zij een advies over de omvang van de schade, op wie de schade verhaald kan worden en in welke mate de schade aan de veroorzakers verweten kan worden.
- Op basis van het advies van de schadecommissie bepaalt de commissaris materieel, of het bestuur bij een omvangrijke/complexe schade, de omvang van de schade, of de schade op de veroorzakers verhaald wordt en in welke mate, een en ander conform het huishoudelijk reglement. De commissaris materieel is verantwoordelijk voor de melding van de schade aan de verzekeringsmaatschappij en de verdere afhandeling, zulks in overleg met penningmeester.
- De schadecommissie analyseert periodiek samen met de commissaris materieel de onderzochte schades zodat hieruit lering kan worden getrokken t.a.v. ‘hotspots’, situaties waarin regelmatig schade wordt veroorzaakt, leden die regelmatig schade veroorzaken, etc.
- De schadecommissie houdt een register bij van de voor onderzoek aangemelde schades. De schadecommissie doet jaarlijks verslag van haar werkzaamheden, waarin zij onder meer verslag doet van de analyses die door haar zijn verricht.