Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 

Spoofing

 

E-mailspoofing

Bij e-mailspoofing wordt een e-mail verstuurd vanuit een e-mailadres dat niet echt van de afzender is. Als je hierop antwoord wordt deze naar de crimineel verzonden.

Bekende truc is een mail van rettizroov.[antispam].@rvrijnland.nl of siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl aan de retseemgninnep.[antispam].@rvrijnland.nl met het verzoek op met spoed geld over te maken of de bankgegevens te geven.

Criminelen doen onderzoek naar bijvoorbeeld de voornamen van de afzender of diegene die het bericht krijgt. De mail ziet er daardoor betrouwbaar uit. Weet je niet zeker of de mail echt is? Neem dan altijd contact op met de afzender, bijv. via whatsapp of telefoon (maar reageer nooit op de mail via de reply knop) of maak zelf een nieuwe mail.

Websitespoofing

Als je op een link van een valse mail klikt, kun je terecht komen op een neppe website die precies lijkt op de officiële website. Dit is websitespoofing en komt vaak voor in combinatie met e-mailspoofing (zie hierboven).

Bij websitespoofing wordt een website nagemaakt, meestal van een bank of een organisatie. De criminelen willen ermee zorgen dat jij erin trapt en je gegevens invult. Vaak lijkt de URL in de adresbalk veel op die van de echte website, maar staan er aantal letters verkeerd of eindigt het niet op .nl maar op een andere landscode. Dit wordt ook wel 'typosquatting' genoemd.

Je kunt ervoor zorgen dat je hier niet intrapt door de url handmatig in te typen in jouw browser en deze vervolgens te vergelijken met de url van de neppe website. Als dit niet overeenkomt, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een neppe website.

Telefoonnummerspoofing

Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Ze bellen bijvoorbeeld met een Nederlands nummer terwijl zij zich helemaal niet in Nederland bevinden. Deze truc wordt veel gebruikt bij helpdeskfraude, waarbij oplichters je bellen namens een helpdesk van grote bedrijven zoals Microsoft. Uiteindelijk hopen ze je ertoe aan te sporen om de beller de controle over jouw computer te geven, zogenaamd om een bepaalde bug te verhelpen. 

 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 20 september 2023