Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

“U moet er langzamerhand maar eens afscheid van nemen”!

Geplaatst op 27-11-2017  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

Dat zegt de mevrouw van de stomerij, die voor mij ook licht ‘verstelwerk’ doet. Ik heb een aardig linnen jasje, dat wat sleets wordt en ‘stukken’ op de ellenbogen hebben het verval niet kunnen keren. Zo is het ook met een aantal houten boten van onze vereniging: “De Knip”, de “Beresteijn” en nog een aantal anderen zijn op jaren, maar dankzij de inzet van meerdere tientallen ‘liefhebbers’ zijn ze nog in gebruik en daarmee in ons midden. Een eveneens groot aantal leden heeft het gehad met dat ‘wrakhout’: te onderhoudsgevoelig, te zwaar, moeilijk af te stellen en nog veel meer. “De brand er in” is hun oordeel. Toch is sprake van nuancering. Wij zijn een vereniging van liefhebbers. We houden er van te roeien, met elkaar om te gaan, een biertje aan de bar, tuinonderhoud en laat daar liefhebberij in schuren, lakken, repareren maar een plaats in krijgen. Het bestuur, gelukkig niet ongevoelig voor goede argumenten, gaat met de liefhebbers van de ‘houten vloot’ in gesprek om te bezien of het een goed besluit is een klein aantal houten boten nog ‘in de vaart’ te houden, mits het gebruik dat rechtvaardigt en de kosten laag blijven. Daarbij speelt een rol dat deze boten door de genoemde groep liefhebbers verder wordt gekoesterd. Een liefdevolle blik, een aaitje hier en een likje lak daar. Ik hoop en verwacht dat het bestuur en deze liefhebbers er samen uit komen.

Maar er was meer ter vergadering. Blijkbaar is er zelfs zoveel te vergaderen dat we tegenwoordig twee algemene ledenvergaderingen hebben. Eén in het voorjaar en één in het najaar. Toch werden de plannen rond een nieuw gebouw nog onder de pet gehouden. Te weinig tijd voor een adequate voorbereiding en dus te weinig nieuws. Allemaal naar de voorjaarsvergadering om daar meer over te horen. Een vijftigtal leden, waarvan 75% ‘vergadertijgers’ die je altijd ziet en een tiental vertegenwoordigers van dat deel van de vereniging (zo’n 450 leden) dat af en toe eens een ledenvergadering bijwoont, hoorden voorzitter Evert Gianotten de onderwerpen ‘opening’, ‘vaststelling der agenda’, ‘mededelingen en ingekomen stukken’ en het verslag van de vergadering van 23 maart 2016 afhameren, waarna in korte tijd de leeftijd van het senior-lid werd verlaagd van 22 naar 18 jaar en werden er presentaties gehouden over het werven van leden en de status van de vrijwilligers. Van beide categorieën is een tekort voelbaar, resp. als je een gezonde vereniging wilt blijven waar men gewoon is de handen te laten wapperen of hand- en spandiensten verleent  bij coachen, instructie, onderhoud, bar, tuin en wat al niet.

2017-11-27-najaarsvergadering-1

Penningmeester Gert van Uitert is afgetreden en wordt opgevolgd door Dirk-Jan van Klink. Jammer dat Gert er mee stopt. Het zal moeilijk zijn zo’n deskundige, betrouwbare en aimabele penningmeester te vinden, was de strekking van de woorden van Evert. Maar gelukkig lijkt zijn opvolger, Dirk-Jan van Klink’ ook aan die eigenschappen te voldoen en dat bleek al bij de verdediging van de begroting voor het jaar 2018. “Behoudend, geen fratsen en verstandig beheer” is het devies. Dat Gert tot en met medio oktober er in geslaagd was een ‘overschot’ in de middelen te creëren heeft enerzijds te maken met het ‘verstandige beleid’, maar ook met het gegeven dat aan het begin van het jaar meer geld wordt ontvangen dan uitgegeven, terwijl dat in de tweede helft van het jaar precies andersom is. Bedankt Gert en veel succes Dirk-Jan!!

Ja en dan nog het botenplan van Harry Kolk, de commissaris Materieel. Vier boten staan op het verlanglijstje: een vier, een twee en twee ‘oefen-skiffs’ was zijn verlangen, waar de zaal van harte mee instemde. Daarna voltrok zich nog de discussie over het ‘hout’ in het vervangings- en onderhoudsplan, maar daar horen we op termijn meer van.

Was dat alles? Neen, er werd ook nog gesproken over het beleid t.a.v. de ‘privé-skiffs’. Daar is, zoals over zoveel, veel positiefs of negatiefs over te vermelden. Duidelijk is dat er meer behoefte bestaat, maar dat het bestuur ook geen ongebreidelde groei wil. Voorlopig enige uitbreiding zolang dat niet ten koste gaat voor de plaatsen ten behoeve van de eigen vloot.

2017-11-27-najaarsvergadering-2

Daarmee was de ‘najaarsvergadering’ ten einde en bereidt het bestuur zich voor op de voorjaarsvergadering in maart. Voor het zover was werd de bar nog druk bezocht, want we zijn er voor elkaar, om meningen te delen, maar ook om met elkaar plezier te hebben. Ook in het roeien, ja en een woord van dank aan de dames achter de bar. Dat zijn ook vrijwilligers.

 

Joost Paijmans.

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024