Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

450 jarig jubileum Geuzentocht, 29 juni 2024

Geplaatst op 30-06-2024  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Iris Mischgofsky

2024-06-30-450-jarig-jubileum-geuzentocht-1Zaterdagochtend liep ik in alle stilte langs de rij knotwilgen en de schittering van het ochtendzonnetje op de Vliet richting de terrasdeuren van de vereniging. Rond de koffie werden al druk handen geschud terwijl namen werden uitgewisseld en ploeggenoten voor de dag opgespoord. Wie kregen de eretaak ons al slippend door de smalle bruggen te sturen, wie durfden het aan om op het water van plaats te wisselen en wie wilde misschien een keertje extra pauze van het roeien. Nadat het startsein werd gegeven, lag binnen een oogwenk het vlot vol boten en vertrok de hele stoet bepakt met geitenpennen en koeltassen richting het Noord Aa. Een enkeling had al over de route gelezen in het verslag van de Openingstocht, maar nu kregen we de gelamineerde geschiedenis mee over de Geuzentocht in 1574, maar liefst 450 jaar geleden! 

Langs de hele lengte van de Ommedijkse Watering draaiden de ganzen reikhalzend hun kopjes mee terwijl het brommende geluid van vliegtuigmotoren ons op deed kijken naar de formaties die over kwamen in verband met Veteranendag. Dat bracht stof tot nadenken, zeker in deze tijden. Het eerste brugwachtersduo dat we tegenkwamen bleek een stuk eerder afgetrapt te hebben dan wij en was na hun eigen roeitochtje op het stalen ros gesprongen om de eerste ophaalbrug te openen. Toen de laatste wherry daar in zicht kwam, werd met een paar ferme hamerslagen de val geopend die het brugdek vergrendelt tegen opwippen en werd beheerst aan de ketting van de balanskist getrokken om het dek te openen. Behendig glipten de C-boten langs de Wherry’s door het bruggat de Weipoortse Vliet op waar het allemaal om te doen was.  

2024-06-30-450-jarig-jubileum-geuzentocht-3De dames van TOR uit Tilburg genoten zichtbaar van het groene hart met de vele watervogels, drinkende lammetjes, nieuwsgierige koeien, bokkige geiten en kwispelende honden op de kade. De bewoners langs de bruggen waren per persoonlijk bezorgde brief geïnformeerd dat we langs kwamen, maar zonder zes brugwachters kom je hier nergens. Vanuit bloeiende tuinen keek menig kadebewoner daarom toch blij verrast op van een kopje thee terwijl wij bijna geruisloos maar in neon geel en roze behendig slippend de bloeiende waterlelies en 17 bruggen voorbij gleden tot de Oude Rijn. Daar kwamen we in een wildwaterbaan terecht van boten uit alle richtingen. Het was dan ook heerlijk om neer te strijken op de picknickkleden in de schaduw van het Ankerpark. Daar deden we ons tegoed aan verfrissende watermeloen, vruchtensapjes en meegebrachte lunch. Ieder van de 9 boten navigeerde vervolgens een eigen route door de historische binnenstad van Leiden, langs singels, woonboten, zwemmende kinderen en suppende vrijgezellenfeestjes.  

Op Rijnland wapperde de rood-gele vlag en stond de parasol uitnodigend wijd uit. Terwijl de boten binnen druppelden, kwamen de dames en heer van de Soevie al aan met Hollandse Nieuwe. Zij toverden een heerlijk en origineel drie gangen menu met vers geplukte kruiden op tafel. Op zich al een hele prestatie en dat ook nog voor zeker 30 roeiers. Op de komkommer-avocadosoep volgde chili sin en con carne die goed gekruid was maar, zo concludeerde een tafelgenoot, ‘die Geuzen waren ook pittige types!’. Wat niet opviel, juist omdat het er was, waren de nieuw aangebrachte geluidsabsorberende stroken waardoor iedereen deelgenoot was van de gesprekken aan de lange tafels. Na de kersencake en chocoladetaart waren de dames van Amstel uit Amsterdam het roerend eens, het was een fantastische dag, mooi weer, gezellige groep, unieke vaarroute en Maria Post had werkelijk aan alles gedacht. Ze hadden het voor geen goud willen missen!  

NB Bekijk de foto’s van de Geuzentocht door in te loggen op rvrijnland.nl. Hier staat ook aangegeven hoe jij jouw eigen foto’s kunt toevoegen. Wil je ook een keer mee met een toertocht? Ga dan via ‘kalender’ naar de ‘activiteitenlijst’ en schrijf je in.

 

Iris Mischgofsky

2024-06-30-450-jarig-jubileum-geuzentocht-2

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Iris Mischgofsky Iris Mischgofsky
04 jul 2024 20:52

Dankjewel Lanny. Minstens even memorabel toch, om al die verschillende bruggen op eeuwenoude of voormalig boeren erf te mogen openen, historisch erfgoed!

Lanny Tan Lanny Tan
01 jul 2024 12:45

Leuk verslag en ook leuk dat je de brugwachters noemde!

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024