Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Afscheid van Jan Doffegnies

Geplaatst op 20-12-2020  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Joost Paijmans

Wanneer is de ZAMIP (zaterdagmiddagploeg) ontstaan? We spraken erover naar aanleiding van het vertrek van Jan Doffegnies. Jan is verhuisd van Wassenaar naar Amsterdam en is nog een jaar lid gebleven, omdat hij het niet kon laten. Maar nu is de kogel door de kerk. Jan is lid geworden van RIC en heeft per 1 januari 2021 zijn lidmaatschap opgezegd. Maar wanneer en hoe is nou de ZAMIP ontstaan? Joost en Adriaan waren al bij een collectief rond Lex van Doorn en in die ploeg gebeurde het dat gelouterd stuurman Joost bij ziekte van een der roeiers in de “Verse Eieren” van plaats wisselde en voortaan als roeier i.p.v. stuurman door het leven ging. Zonder volledigheid te willen nastreven was er rond 1997 al een groepje met Jan Kruse, Nico, Paul Nooij, Adriaan, Hugo van Lynden en ondergetekende. Toen Jan Doffegnies zich daarbij voegde (hij was in de jaren 70 al jeugdlid van Rijnland en kan als een ‘herintreder’ worden gezien) ontpopte zich een nieuw roeicollectief, dat nu ruim twintig jaar actief is. Jan heeft de naam ZAMIP ook bedacht. De ploeg was met ruim twintig leden (en partners) op zijn hoogtepunt op 14 augustus 2016 getuige een foto gemaakt tijdens een barbecue bij Frans Cornelissen.

 

2020-12-20-afscheid-van-jan-doffegnies-1

 

2020-12-20-afscheid-van-jan-doffegniesMaar wat omhoog valt komt ook weer naar beneden en de Zamip heeft al meerdere leden ten grave moeten dragen. Iedereen kent Ben van Vliet, Ruud Raap en stuurvrouw Els van der Horst en ook is een aantal leden vertrokken vanwege verhuizing of omdat de leeftijd roeien niet meer mogelijk maakte. Ook verloor de ploeg leden omdat zij zich aansloten bij een ander roei-collectief, alhoewel zij daarmee niet helemaal weg zijn.

De ploeg oriënteerde zich op het marathonroeien en een aantal leden hebben tot 18x de Weerribbentocht in Steenwijk en de Ringvaart-Regatta geroeid. Op zeker moment leek het de ploeg wel nuttig om als training voor de ‘Ringvaart’ die ‘sprint’ op de Amstel, zijnde de Head of the River te roeien werd Miep Dubbeldam gevraagd de ploeg daarop voor te bereiden en dat hebben we geweten. In 2006 roeide ploeg de Head met Miep als stuurvrouw voor het eerst de Head en bereikte nota bene de 19e plaats in de Veteranen E-H divisie van 34 deelnemers. Daarna werd nog ruim tienmaal de Head geroeid. De laatste drie jaar werd de Head helaas afgelast, alhoewel deelname, vanwege het vertrek van een aantal Zamip-leden, als ZAMIP niet meer mogelijk was en daarom aansluiting gezocht werd bij de Pinewoodies, die met hetzelfde probleem kampten.

 

2020-12-20-afscheid-van-jan-doffegnies-1

 

Ook heeft een aantal leden deel uitgemaakt van het Rijnland-bestuur. Ik noem Hans Gräber, Jan Uijlenbroek, Jan Doffegnies, Gerbrand Moeijes, Nico van Ravesteyn, Job Dresden en ondergetekende.

Bij Jan zijn ‘laatste outing’ waren maar liefst tien Zamippers aanwezig: Job Dresden, Nico van Ravesteyn, Gijs Vermeer, George Hoogkamer, Rien van Os, Arthur Overlack, Martin Langbroek, Jan Uijlenbroek, Adriaan ten Bruggencate en Joost.

 

2020-12-20-afscheid-van-jan-doffegnies-1

 

Zij gaan, zonder Jan, de fakkel doorgeven aan nieuwe leden, want het roeien op een burgerroeivereniging komt het best tot zijn recht in ploegverband. Kijk maar om je heen. En daarbij geldt: “Eens Zamip, altijd Zamip”.

 

Joost Paijmans

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Saskia de Vlas
21 dec 2020 09:14

Het was geweldig toch ondanks corona zaterdagmiddag weer wat bekende gezichten te zien. Ik hoop dat ik volgend jaar toch vele Zamip leden weer in de boot te mogen zien.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023