Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Aftrap van het marathonseizoen

Geplaatst op 21-03-2023  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Gerbrand Moeyes

lentemarathon-oude-damelentemarathon-salamander-in-stingslootSinds vorig jaar wordt het marathonseizoen afgetrapt door RV Iris in Lisse met de Lentemarathon. Zaterdag 18 maart was het zover. Iris had een parcours uitgezet dat nieuwsgierig maakte. Nauwelijks een overlap met de Rijnland marathon – we bestrijken immers hetzelfde gebied. Op een vernuftige manier werden de Kagerplassen – altijd een bron van zorg bij harde wind – vrijwel omzeild. Die route liep vanaf de Ringvaart om de Kagerplassen heen langs Boerenbuurt, Rijpwetering, Vennemeer, Does en Dwarswetering naar Leiden. Terug langs Warmond, Sassenheim, Halfweg, de Keukenhof en rondom Lisse.

Twee Rijnland ploegen hadden ingeschreven. Gijs Vermeer, met Kai, Jörg en Gerbrand in een van Iris gehuurde boot, Nico van Ravesteijn met Arthur, Marco en Nicolette in de Salamander, waarvan de laatste twee nog maar kort geleden begonnen met roeien. Hulde! De huurboot bleek een 60 tot 70-jarige houten dame te zijn, met houten palen en Macon-bladen. Mooi om te zien, maar zwaar om te roeien, wankel bij de wissel op het water en een angstig laag vrijboord. Bij de Salamander werd een loszittende kimkiel nog in allerijl gerepareerd door onze bootsman Barend.

lentemarathon-zomersloot-bij-zevenhiizenGelukkig deed dat allemaal niets af aan het succes van de tocht. Het weer was beter dan de grootste optimist had verwacht. De route loste alle beloftes in en was prachtig en gevarieerd. Oude weilanden met schilderachtige boerderijen, mooie molens, de grachten van Leiden, het landgoed Huys te Warmont, een vleugje Kagerplassen  en het bollengebied rond Lisse. Helaas was het nog te vroeg voor de tulpen en hyacinten, en bloeiden alleen de narcissen. Die pracht ging wel ten koste van veel lage en smalle bruggen, waar je echt plat moest liggen om onthoofding te voorkomen, en nauw vaarwater waar peddelen of pieterburen nodig was.

Iris had echter op alle kritieke punten mensen geplaatst om voor de gevaren te waarschuwen en wanneer nodig te helpen. Dit was slechts één aspect van de voortreffelijke organisatie. De hele vereniging leek gemobiliseerd te zijn, als verkeersregelaars, vlothonden, achter de bar, fotografen of dronepiloot, en bij de ontvangst met kruidenbitter. Vooraf stond een video op de website met de route in beeld en commentaar. In een appgroep van alle 23 ploegen konden noodberichten verstuurd worden. Met een tracking-app wist de organisatie waar iedere boot zich bevond. Veiligheid voorop!

lentemarathon-marathonkampioen-2022-kai

 

Na afloop werd onze Kai Fischer op het podium gehaald om de Lauwerkrans 2022 in ontvangst te nemen, een wisseltrofee voor het grootste aantal afgelegde kilometers, totaal 577 in tien marathons. Zo markeerde de Lentemarathon 2023 niet alleen een zeer succesvolle aftrap van het marathonseizoen 2023 en een “gewonnen dag”, maar tevens de huldiging van een Rijnlander als marathonwinnaar 2022. Wellicht inspireert dit meer Rijnlanders om marathons te gaan roeien en te genieten van deze sportieve en mooie tak van de roeisport.

 

Gerbrand Moeyes

 

 

 

 

 

 


 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024