Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Basis instructeurs veel bijgeleerd

Geplaatst op 22-11-2019  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

2019-11-22-basis-instructeurs-veel-bijgeleerdRoeien is moeilijker dan je denkt. Hoe herken je de belangrijkste roeifouten, als je nieuwe roeiers wilt leren hoe het beter moet. Trui Visser en ondergetekende hebben deze maand drie avonden lang met in totaal 15 basisinstructeurs besproken hoe je de belangrijkste tekortkomingen kunt herkennen en vooral wat daaraan te doen.

Nieuw was dat elke instructeur een kort filmpje van zijn of haar leerlingen moest meenemen ter bespreking. Daardoor konden we direct gericht te werk gaan: eerst goed kijken hoe men roeit, de belangrijkste “fout” benoemen en dan met de roeier samen zoeken naar een oplossing. We leerden ook veel van elkaar. Hoe leg je uit wat je bedoelt met “sterk zitten “? Handig om voor of na het roeien de bak of ergometer te gebruiken om iets uit te leggen. Soms ging het om een verkeerd gesteld voetenbord. Te vroeg de rug opgooien, diepen, de haal niet goed afmaken, alles kwam aan bod.

We keken ook naar mooie video's van de “ideale roeihaal” en instructiefilmpjes, o.m. van Decent Rowing. De laatste avond kwamen ook Johan IJff en Jan van Vliet van de examencommissie erbij om te vertellen wat hun prioriteiten zijn bij het afnemen van de basisexamens. Aan de hand van deze filmpjes legden ze uit of de getoonde leerlingen zo konden slagen voor hun eerste examen en waarom soms niet. Deze uitgangspunten stemden gelukkig goed overeen met onze eigen visies op de eerdere avonden. De prachtige roei-app van Jeroen Brinkman bleek weer een goede steun voor tal van vragen van instructeurs en leerlingen, zie www.roeiapp.nl.

Les geven betekent ook zelf beter leren roeien. Door deze gedachte gesterkt gaan deze instructeurs met kennis en nieuwe inspiratie verder met lesgeven. Belangrijk, want Rijnland kan door de gestage toeloop van nieuwe leden best wat meer basisinstructeurs gebruiken.
Het sturen kwam in deze reeks niet goed aan bod al zijn bij de laatste examens nogal wat kandidaten gezakt op dit onderdeel.

Mede daarom komt begin volgend jaar een aparte avond voor àlle Rijnlanders over Sturen, veiligheid en het omgaan met roeimateriaal, waarschijnlijk op dinsdagavond 11 februari zijn. Zet nu maar vast in je nieuwe agenda.


Nico van Ravesteyn

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024