Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Bestuur organiseert “kook-clinic” en fêteert vrijwilligers

Geplaatst op 27-01-2024  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

2023-01-27-bestuur-organiseert-kook-clinic-1Dat is mooi van het bestuur en zo’n clinic is goed voor de onderlinge verhoudingen, herinner ik me uit mijn arbeidzame verleden. Maar waar en wanneer is die foto dan gemaakt? Die is gemaakt in voormalig Nederlands Indië in het jaar 1947 en toont de officieren van het 4e Eskadron Pantserwagens op Java, voorafgaande aan de 1e Politionele Actie, die kookten voor de manschappen. Graag had ik een dergelijke foto van het bestuur gemaakt in die hagelwitte schorten en dito koksmutsen. Hoe ik aan die foto kom? Hij staat in het boek “Mijn Ruiters” dat door de commandant van het Eskadron, de Ritmeester Jhr. Mr. M. de Jonge, veel later geschreven is. Zijn zoon, Marien, zit bij ons in de jaarclub. Ook in de jaarclub zit Carel de Villeneuve. Hij vertelde tijdens een van onze zoom-bijeenkomsten in de Coronatijd dat zijn grootvader vóór de oorlog betrokken was bij de sociaal-economische ontwikkeling van Java en hij koos ervoor na de onafhankelijkheid om de Indonesische nationaliteit aan te nemen om zijn werk af te maken. Hij bracht het tot de rang van onderminister voor de Indonesische regering bij de Verenigde Naties, organiseerde mede de “Conferentie van Bandung” in april 1955 en was bevriend met president Soekarno. Toen werd het Marien te machtig en siste duidelijk hoorbaar “de verrader”. Het conflict werd gesust maar daardoor kreeg ik het boek “Mijn Ruiters” te lezen, waarin deze foto. Grappig en hopelijk voor de lezers niet al te saai of niet ter zake, die kijk in het verleden.

2023-01-27-bestuur-organiseert-kook-clinic-62023-01-27-bestuur-organiseert-kook-clinic-5Terug naar het kokende bestuur. Geen koksmutsen, maar wel schorten en ’s morgens op vrijdag de 26e januari was een groot deel van het bestuur al doende met groenten snijden en andere bezigheden, want er moest voor ruim 50 personen worden gekookt. Toen ’s avonds de vrijwilligers uit alle geledingen van onze organisatie (ze waren er gelukkig niet allemaal, want ruim 50 couverts is zo’n beetje het maximum wat de sociëteit, de keuken en het bestuur aankan. Maar denk je eens in: de soevie, het aangepast roeien, de instructeurs, de onderhoudsploeg, de tuincommissie, het botentransport, de examencommissie, de veiligheidscommissie, de marathoncommissie en nog veel meer. 

Onze vereniging is er niet alleen voor het roeien, maar brengt daarnaast de leden bij elkaar om gezamenlijk activiteiten ten behoeve van de vereniging te ondernemen en in zo’n dynamische club is altijd wel wat te doen) de sociëteit betraden stonden de tafels netjes gedekt en ook waren er vaasjes met een lentebode daarin geplaatst.

Voordat de vrijwilligers aan tafel gingen had het bestuur nog een verrassing. Een heuse wijnproeverij. Er moest nieuwe witte en rode wijn  worden ingekocht en daarom had het bestuur drie soorten van iedere kleur laten komen en de leden mochten dan bepalen welke hun voorkeur had. Dat ging aan de hand van proeven (sic!) en op een flap-over kon men zijn voorkeur uitspreken door het plaatsen van een cijfer achter de bedoelde wijn. De wijn (wit en rood) met de meeste punten wordt aan het assortiment van de vereniging toegevoegd. Het goede nieuws is dat het nieuwe product voor dezelfde prijs als de oude wijn over de toonbank gaat.

2023-01-27-bestuur-organiseert-kook-clinic-32023-01-27-bestuur-organiseert-kook-clinic-4Daarna schoven al die vrijwilligers aan en het was een bont gezelschap, omdat er geen tafels waren voor een commissie. Iedereen zat door elkaar is dat is goed voor de onderlinge kennismaking en zo hoort men ook eens iets uit een andere commissie. De keukenbrigade had goed werk verricht. Eerst een kopje pompoensoep en daarna een hartige appelflap, waarvan de naam mij ontschoten is. Het hoofdgerecht bestond uit rijst met een groentemix zonder vlees, waarmee de duurzaamheid in de vereniging ook weer gediend is. Als nagerecht een soort yoghurt met een keuze aan zoete ingrediënten en koffie of thee toe.

Dank je wel bestuur, dat we jullie gasten mochten zijn en dank je wel al die vrijwilligers die onze mooie vereniging draaiende houden. Dat was vroeger zo en is de ruggengraat van iedere organisatie wanneer en waar dan ook.

 

Joost Paijmans

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Lanny Tan
30 jan 2024 12:20

Met dank aan het bestuur voor dit leuke initiatief. Het was een vrolijke verzorgde happening met heerlijk eten.

Willeke van der Weide
27 jan 2024 17:08

mooi initiatief en supergezellig! veel dank, topbestuur!

Winfred Haase
27 jan 2024 16:51

Veroordeeld tot de reservebank zat ik met dit mooie verslag van Joost (of Joosd) toch een beetje aan bij deze bijzondere dis. Daar werd duidelijk dat besturen en roeren in de pot op het zelfde neerkomt. De dames en heren bestuurders van Rijnland blijken het in ieder geval beiden goed te kunnen. Prettig om te weten in geval van barre tijden............

Joost Paijmans
27 jan 2024 16:20

Ruggengraat is met een t! Foei! Groet van Joost.

Bernard Wortelboer 29 jan 2024 14:16
@Joost Paijmans 27 jan 2024 16:20

Het is gecorrigeerd. Groet van de webmaster.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023