Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Blessures bij roeien, en hoe ze te voorkomen.

Geplaatst op 09-12-2022  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Rutger Hondelink

2022-12-09-blessures-bij-roeien-en-hoe-ze-te-voorkomen-2Woensdagavond 7 december.  Iemand schuift de tussendeur dicht zodat we Arend Weijs beter kunnen verstaan. Het geluid van de ergometers verdwijnt naar de achtergrond. De fysiotherapeut houdt een presentatie over roeiblessures, en vooral: hoe ze te voorkomen.

 Arend, ex-wedstrijdroeier en coach bij Njord, neemt ons mee op zijn reis door de mens: van de rug (waar de meeste roei-gerelateerde blessures ontstaan), via de knie, de heup, de polsen en handen naar de schouder. Hij staat stil bij de verschillende groepen roeiers: junioren, senioren en masters en hun verschillende belastbaarheid. En bij de verschillende nare -oses en -ites die roeiers kunnen oplopen.  

Terugkerende gast is de statische ergometer. Omdat, in tegenstelling tot op de dynamische RP3 ergometer, de roeier actief zijn massa moet omkeren, is de belasting voor het lichaam aanzienlijk. En daardoor neemt de kans op blessures stevig toe. Arend’s advies: pak een dynamische ergometer als dat kan. 

Een andere oorzaak is de overgang van water- naar landtraining. Niet alleen overbelasting door de statische ergometer, maar ook foutief uitgevoerde krachttrainingsoefeningen spelen een belangrijke rol. 

In de boot is het vooral een verkeerde techniek (bv bekken onvoldoende kantelen en inbuigen vanuit de bovenrug) in combinatie met te veel spanning op de kleinere spieren die tot problemen leidt. Goede begeleiding vanaf de kant helpt.  

Als het fout gaat, is de eerste interventie: belasting terugbrengen door minder of even niet/alternatief te trainen. Soms helpt fysiotherapie, soms is rust de remedie. 

2022-12-09-blessures-bij-roeien-en-hoe-ze-te-voorkomen

 

Maar: voorkomen is beter dan genezen. Klinkt als een open deur en is het ook: neem de tijd voor een goede warming up! 

Niet koud vanuit de auto hup de boot in, maar 5 tot 10 minuten heel rustig ergometeren. Arend laat ons ook een paar essentiële oefeningen zien die “je core wakker maken” en waardoor je meer lichaamsbewust in de boot zit.  

Zelf zorg ik ervoor dat ik voortaan een kwartiertje eerder op Rijnland ben zodat ik warm en wakker de boot in stap. Die overbelaste onderrug overkomt me niet nog een keer! 

Tot op het matje, doe ik je meteen de oefeningen van Arend voor.

Hartelijke groet,
Rutger Hondelink

 

 Meer foto's en video's

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Lisette Elsinga Lisette Elsinga
09 dec 2022 08:41

Fijn om te kunnen lezen Rutger. Leuk en zinvol stuk!

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024