Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Botendoop op de RV Rijnland

Geplaatst op 29-02-2016  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

Kees de Bruijn vatte het goed samen: “Wat een leuke vereniging en wat heb ik het naar mijn zin hier te roeien”. Voeg daarbij een heerlijk zonnetje en een kleine honderd leden die aanwezig waren bij de doop van maar liefst vijf nieuwe boten en de dag kon niet meer stuk. Dat vond het bestuur van de RV Rijnland ook  en fêteerde de aanwezigen met een glas ‘champagne’ en meerdere versnaperingen. “Tast toe, leden”, zeiden degenen die met de schalen rond gingen, “er is genoeg”. Vijf boten maar liefst, en de leden die de mooie ochtend te baat hadden genomen om meerdere kilometers hard te roeien in voorbereiding van de naderende “Head of the River”,  zakten bijna door de benen, want vijf boten betekent niet alleen vijf ‘putsjes water’ maar ook vijf toespraken en als een vereniging in zijn éénenvijftigste jaar is en de dopers ook al een tijdje meelopen, dan is er veel te vertellen.

 

De commissaris materieel, Harry Kolk, had de organisatie echter strak in handen en zei dat we met het hoofdgerecht gingen beginnen: De nieuwe acht en gaf het woord aan Koos Bazuin. “Waarom loopt die Koos rond in zijn beste pak”? had je een aantal leden al horen denken. Koos stak van wal en nam ons mee naar het moment dat de ‘hoofdcoach’ van Laga, die het traditiegetrouw niet op ‘lichte pikken’ had en zeker niet als hun roeiprestaties de verwachtingen niet overtroffen tegen hem zei. “Daar is het hek en daar ga jij doorheen, tenzij je wilt coachen”. De uitdaging werd aangenomen en, zoals ondergetekende begrepen heeft, is het aan het inzicht van een groot aantal roeiers te danken dat Koos is blijven coachen en noemde hij ook nog de naam van wijlen Rutger Roël en anderen die hém het benodigde inzicht hebben gegeven en met name in het coachen. Ook zijn echtgenote Bea, die voor de RV Rijnland ook duizenden kilometers langs de kant heeft meegefietst, werd in zijn loftuitingen betrokken. Ten slotte doopte Koos de nieuwe acht ten overstaan van de leden, waaronder een groot aantal roeiers die hij nog steeds coacht, de “Koos Bazuin”. De vereniging kan er trots op zijn dat een van zijn schepen deze naam draagt.

 

Vervolgens was het de beurt aan Hans Kruijssen die ‘met luider stemme’ blijk gaf van historisch besef en minutieus en niet zonder humor de oorsprong van de naam “Aernesteyn” duidde en laat dat nou de naam van de gestuurde C-twee zijn, die hij doopte.

 

Daarna waren er drie zogenaamde ‘privé-skiffs’ te dopen. Deze boten zijn eigendom van gepassioneerde roeiers die het aantal uren dat zij in een skiff willen doorbrengen met een positieve uitkomst hebben afgezet tegen de prijs die je voor zo’n bootje betaalt en ook nog een ligplaats op de vereniging willen huren. Drie skiffs maar liefst en alle drie de eigenaren lieten de doop en/of de te houden speech door familie of oud-ploeggenoten houden.

 

De vader van Mignon Goossens beet de spits af en vertelde niet alleen boeiend over zijn dochter en waarom zij voor het roeien gekozen had, maar lichtte ook de naam van de boot toe en waarom Mignon daarvoor gekozen had. Verder bracht hij een kleinzoon, Milo genaamd, mee die de doop verrichtte: “Pura Vida” (een uitdrukking in de Spaanse taal, die de term “gelukzaligheid” benaderd).

 

Neem nou de al genoemde Kees de Bruijn. Hij vroeg zijn dochter Linda, in gezelschap van haar moeder Carolien en dochter Demi, om de boot “Déesse.” (Godin in de Franse taal en de naam is gebaseerd op de initialen van zijn kleindochter, Demi Sophie.) te dopen en behouden vaart te wensen, maar niet nadat hij iedereen vertelde wat een fijne vereniging de RV Rijnland is.

 

Als laatste was Dick Nieuwland aan de beurt. Hij was op Njord een ploeggenoot van Kees in ’t Veld en laatstgenoemde had Dick gevraagd de doop te verrichten. “Iedereen die denkt dat de wereld alleen uit Delftenaren bestaat, moet ik wijzen op de aanwezigheid van een groot aantal voorheen Njord-leden op deze vereniging”, onderwees Dick de leden. Ter illustratie kwam er net een Njord-acht voorbij met daarin maar liefst negen potentiële leden. “Ik doop u “Aiolos”,  sprak Dick vervolgens, “naar de zoon van Poseidon en de ‘hoeder’ der winden en wens u behouden vaart”.

 

Leden van de RV Rijnland, vijf boten en even zoveel bevlogen inleiders en dopers. Wat een rijkdom!!

 

Joost Paijmans.

 

Foto's van de doop vind u hier.

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024