Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Coastal Rowing races

Geplaatst op 15-09-2018  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Peggy Tolk

Op zondag 9 september vonden er Coastal roeiwedstrijden plaats in hartje Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen op de Nieuwe Maas. Ik was gevraagd door 3 Rotterdamse roeidames om mee te doen in een Coastal Rowing boot. Omdat ik dik een half jaartje geleden verhuisd ben naar Rotterdam en de Maas maar een paar 100 meter van mijn nieuwe woonstek vandaan is, vond ik dat natuurlijk super leuk! En dan ook nog eens op de Maas en onder de bruggen doorroeien, waar ik altijd overheen fiets en elke keer geniet van het prachtige uitzicht. Nu de kans om het eens vanaf het water te aanschouwen! Ik kan je vertellen, dat ik uiteindelijk niet veel heb kunnen zien van het uitzicht tijdens de race, behalve dan de knalroze cape van de slag en heel veel golven links en rechts van me. We hadden een mooie samenstelling Marina van Holst, Edith Weersink en Linda O’Conner, een ervaren stuurvrouw Jelke van Gennep (Dudok) en ik.
Het was een spektakel op het water en een zeer strakke planning, omdat het in het Wereld Haven dagen programma was opgenomen, dus we mochten op gezette tijden naar de start roeien en ook aan het einde weer onder begeleiding van veiligheidsboten weer terug naar het vlot.

2018-09-15 Coastal roeien 1

Het water: wow, dat is wel wat andere koek, dan de Vliet. De Coastal boot scheert er prima doorheen. Twee keer echt mega golven gehad en het water roei er dan ook wel weer gedeeltelijk uit, want achter de stuurplek is soort van open het dekje. Zwemvesten waren verplicht mee aan boord en de stuur moest ‘m zelfs aan. De boeien, waren ook geen balletjes, maar grote stalen pijlers in het water, waar je niet even overheen kunt scheren met je riem. Indrukwekkend was het.

Maar goed de race: die was echt super vet! We hadden maar 1 keer geoefend in een houten wherry en de route wat verkend, maar dat was met een andere stuur (iemand die bevoegd is om op de Maas te mogen sturen). Het was voor ons allemaal nieuw. De start: je mag zelf kiezen of je vliegend start of vanuit stilstand, als je maar niet voor de startschot over de startlijn  komt. Het komt niet op een start aan bij Coastal Rowing. We lagen op zich best gunstig, bleek achteraf, redelijk  midden op de Maas, maar niet de kortste lijn om langs de eerste boei te komen. We hadden geen hoge verwachting en zaten voor het eerst in zo’n boot. Eigenlijk een zeer comfortabele boot met soort van wedstrijdschoentjes erin alleen van plastic en korte riggers. Je kunt niets los in de boot kwijt ook geen bidon, want dat drijft er zo allemaal uit achterin. We kwamen lekker weg en zagen dat we ook gelijk vooraan in het veld zaten. Een andere Coastal boot met een combinatie lag direct samen met onze vier op kop. Zij lagen eerst voor en gingen iets gunstiger langs de boei. Wij hadden een zeer goede stuurvrouw, die ons scherp door kon sturen naar de 2de boei en we bouwde door, we lagen er naast, dat ging ongeveer 1,5  kilometer zo door. Schuiven redelijk langs elkaar, dan zij iets voor, dan wij iets voor. Best spannend, want we hadden ook nog golven en die zetten je zo een paar meter weg opzij. Maar ja, de grote bocht (we moesten om het Noordereiland heen) kwam in zicht en wij lagen aan de buiten zijde, dus als we naast hun zouden blijven, dan zouden we zeker verliezen, want die buitenbocht maak je niet meer goed. Dus bedacht de stuurvrouw dat we maar moesten zorgen dat we voor het einde van het eiland voorbij de andere boot moesten zijn. We moesten het alleen nog zien uit te voeren, maar we hadden al wat kilometers achter de rug en al wat gewend aan het woelige water, dus we konden beter de benen gaan gebruiken. Kwestie hoe steviger op de benen, hoe minder last van de golven. Het begon leuk te worden, en het was al zo leuk…, moet je nagaan. Ja hoor, we schoven er netje langs, we hadden de binnenbocht en gingen feitelijk gewoon net iets harder. Toen we de haakse bocht hadden gehad, konden we recht op de Erasmusbrug af, daar was de finish. We zaten nu in de luwte van het eiland en konden nu lekker doorhalen.  O ja, de regels zoals zoals bij roeiwedstrijden kun je aan je laars lappen, want de ingelopen ploeg hoeft niet te wijken, de inlopende ploeg moet er gewoon voorbij zien te komen. Op grote waters speelt dat ook niet zo’n grote rol, maar in ons geval bij zo’n bocht is het wel een dingetje. Je mag alleen niet tegen elkaar komen en elkaar in gevaar brengen.

2018-09-15 Coastal roeien 2

Bij de prijsuitreiking bleek dat we overal de Coastal Rowing race hadden gewonnen. Dat vonden we natuurlijk erg leuk.

Verder ben ik wel erg getriggerd door het Coastal roeien, het is echt erg spectaculair en je komt op zeer bijzondere wateren. Ik heb me uitvoerig laten informeren door Martijn Rom Colthof (RV Cornelis Tromp) die een grote rol speelt bij de Coastal Rowing competitie, want ook met Coastal Rowing kun je wedstrijden roeien er is zelfs een hele competitie opgezet! En laat Rijnland nou een prachtige Coastal boot hebben liggen ….  J

Hartelijke groet
Peggy Tolk

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024