Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

De Biesbosch voor de meerdaagse zwerftocht van 2019!

Geplaatst op 10-05-2019  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joke Oudman & Eric van der Geest

2019-05-10-de-biesbosch-meerdaagse-1Dat bleek voor 62 Rijnlanders een geweldige keus van de toercommissie. In twee groepen werd 3 dagen geroeid in een prachtig gebied met ook omstandigheden, waarmee niet iedereen veel ervaring had: getijde, stromend water, druk bevaren rivier, een watergebied zonder veel herkenningspunten. Het verblijf was in de Dordtse Stayokay, een moderne, gastvrije accommodatie waarin niets meer herinne
rt aan de jeugdherberg die het vroeger geweest is. En, onze 7 boten lagen iets dichter bij de stad bij de Dordtse roeivereniging: een geweldig aanbod, omdat aanleggen bij de Stayokay veel hoofdbrekens zou hebben opgeleverd. Nu ging het heel eenvoudig. We hebben genoten! Lees het verslag van de tweede periode. Dat van de eerste zou even enthousiast zijn geweest.

2019-05-10-de-biesbosch-meerdaagse-2

Op maandagavond 29 april ontvingen Jacques en Toos ons allerhartelijkst en we kregen met z’n tweeën een heerlijke vierpersoonskamer toebedeeld. Om 9 uur was er een uitgebreide briefing voor dinsdag 30 april: resume van de eerste groep die het gelukkig, ondanks het mindere weer, goed hadden gehad. En met alle tips en waarschuwingen waar wij ons voordeel mee konden doen. 

De eerste 20 km lange tocht op dinsdag voerde ons door de Hollandse (Sliedrechtse) Biesbosch die echt heel mooi was. Eerste stop was bij het Biesboschcentrum aan een prachtige kronkelende kreek, iets voorbij de Stayokay. Een hele toer om alle boten fatsoenlijk aan te leggen. De Beverkoeken maakten veel goed. Daarna door vaarten met exotische namen zoals de Dode Kikvorskil, de Zoetemelkskil, verder naar het Gat van den Hengst waar we uiteindelijk ‘dood’ liepen. Op de terugweg hebben de meesten geluncht onder De Ruigten Bezuiden Den Perenboom. Ja, ja, de Biesbosch heeft een lange geschiedenis. Daar waren ook de eerste duidelijk sporen van bevers te zien: meerdere door- en aangeknaagde bomen! Vlak daarbij ook de eerste bevers ‘life’ gezien. Kort weliswaar, met een grote klap verdwenen ze onder water. Al met al een heerlijke roeidag. Goed om alvast te oefenen voor de 35 km tocht de volgende dag in de Brabantse Biesbosch.

2019-05-10-de-biesbosch-meerdaagse-3Woensdag ging onze wekker al om 6.15u… Na het ontbijt en smeren van lunchpakket vertrokken we om 9.00 uur vanaf de Dordrechtse roeivereniging. Noodzakelijk om het tijdslot van de Otter- en Spieringsluis te halen! We roeiden met zwemvesten aan over de stevig stromende Merwede, die druk bevaren werd door grote vrachtschepen. Op zo’n moment is een roeiboot toch wel heel klein en voelt meer aan als een notendopje op de woeste baren. Gelukkig kwam iedereen veilig aan de overkant en konden de zwemvesten uit.
Na het passeren van de sluizen werd het een heerlijk ontspannen dag roeien tussen prachtige kreken, eilanden en meanderende riviertjes. Het tijdschema dat ons door Jacques goed was ingeprent bleek prima haalbaar. Met 3 boten geluncht aan de Ruigt tussen Doolhof en Dood… een prachtig plekje waar ook 2 mannen van Staatsbosbeheer bezig waren om een dijkpad te herstellen. Slechts eenmaal misten we de ingang van een wel erg onzichtbare kreek (smal, ondiep en modderig). Gelukkig niet als enigen en onze collega roeiers wezen ons weer het juiste spoor. Bevers (wat zijn die groot!), visdiefjes, reigers en roofvogels hebben we gezien. En eenden, heel veel eenden, overal zag en hoorde je eenden in alle soorten en maten. We hadden nog ruim tijd om ook het Brabantse Biesboschcentrum te bezoeken (voor koffie en…). Om 16.00 lag iedereen weer klaar bij de sluis om de Nieuwe Merwede over te steken. We zijn beide sluizen wederom zonder problemen gepasseerd. Dit in tegenstelling tot een klein motorbootje waarvan de motor uitviel. Om 18.00 was iedereen moe, maar voldaan weer terug bij de roeivereniging. Maar liefst 40 roeikm’s gaf onze elektronica aan! Prima gegeten, fijn geborreld , weer nieuwe mensen leren kennen en geslapen als een roos!

2019-05-10-de-biesbosch-meerdaagse-5Op de laatste dag ‘historisch Dordrecht’, was het weer iets minder en kregen we zelfs een klein buitje op ons hoofd. Dit mocht echter de pret niet drukken. Dordrecht vanaf het water is toch een unieke belevenis. Aangelegd aan de steiger van de Dordtenaar (rondvaart) en te voet een kort rondje Dordt gedaan, en koffie uiteraard. Bij het uitvaren van het historisch centrum de Oude Maas op liepen we recht in de hekgolf van een grote duwcombinatie: een aardige plons water en natte voeten binnenboord. Die zwemvesten zijn niet voor niets!Terug bij de Dordtse roeivereniging werden in rap tempo onze boten afgeriggerd en (met iets meer moeite) op de botenwagens geplaatst. Jacques had ‘s morgens al onze meer dan trouwe hulp, de botenhuisman Eric van de KDR&ZV, bedankt voor zijn bijzondere assistentie en tijd. Op onze beurt hebben wij Jacques en Toos bedankt voor hun geweldige enthousiaste begeleiding en ondersteuning tijdens onze 3-daagse. Hulde voor beiden!

Wij kijken allebei terug op een bijzonder geslaagde 3-daagse, waarbij we veel leuke en nieuwe mensen hebben leren kennen en de warmte van Rijnland hebben kunnen voelen.

 

Joke Oudman & Eric van der Geest

 

(klik hier voor meer foto's)

2019-05-10-de-biesbosch-meerdaagse-6

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024