Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

De botendoop brengt alles bij elkaar

Geplaatst op 29-08-2022  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

2022-08-29-de-botendoop-brengt-alles-bij-elkaar-1Als een ‘drone’ over de roeivereniging Rijnland zou vliegen zie je een mooi totaalbeeld van de vereniging. De Vliet, het ‘vlot’, de loodsen 1, 2, 3 en 4 en daartussen een grote open ruimte met schragen, boten, meestal natte droogdoeken en ondefinieerbare vodden, waarmee een steeds toenemend aantal leden de slidings schoon maakt.

Het is op zondag 28 augustus nog steeds zomer en een vriendelijk zonnetje beschijnt een groot aantal toegestroomde leden die om een drietal boten gegroepeerd zijn: twee skiffs en een dubbel-twee. Iemand neemt het woord. Het is Hans-Marten, de voorzitter.

Hij heet iedereen welkom. Spreekt van een bloeiende vereniging en dat er drie boten gedoopt zullen worden en dat er dit jaar nog meer zullen volgen. Dan geeft hij de microfoon aan materiaal-commissaris Johan, die herhaalt dat deze drie boten gedoopt zullen worden, dat hij als het ware de ceremoniemeester is en dat hij het gras niet voor de voeten van de dopers zal wegmaaien. Aan hen het woord!

2022-08-29-de-botendoop-brengt-alles-bij-elkaar-2
Het kersverse erelid Hans van Willigenburg is de eerste doper. Naar zijn zeggen heeft hij al bij de helft van de Nederlandse verenigingen geroeid en neemt hij ons mee naar de ontwikkeling van het materiaal in die lange tijd en de ervaring die hij daarmee heeft opgedaan. Rijnland kan trots zijn op een volle loods met uitstekend materiaal en hoe de leden daarmee te bedienen. Maar zonder gepassioneerde leden, die samen met Barend de bootsman het materiaal koesteren en onderhouden, vaart geen vereniging wel. En onder het welgevallig oog van de leden, aangevuld met Hans zijn familie, doopt hij de nieuwe boot “Hans van Willigenburg” die zijn plaats zal innemen naast andere ereleden, de “Winfred Haase”, “Miep Dubbeldam”, “Jo Hazelbach”, “Wim Waal” etc.


Ook Eugenie van Miltenburg, de tweede doopster, spreekt van gepassioneerde leden. Wat zou de vereniging moeten zijn zonder die leden die hun talenten uiten in al die commissies die onze 2022-08-29-de-botendoop-brengt-alles-bij-elkaar-3vereniging draaiende houden. Boten zijn één voorwaarde, roeiers ook, maar wat zonder onze vrijwilligers te beginnen? Parels zijn het, ieder voor zich. Daarna doopte Eugenie de dubbel-twee voor beginnende roeiers, of roeiers die gelet op hun leeftijd meer comfort en zekerheid zoeken, met de fraaie naam “Backershagen”, een in 1974 afgebrand, maar in oude stijl herbouwd landhuis in Wassenaar.

Alle goede dingen bestaan uit drieën. Arthur Overlack kennen we van de instructie- en de examencommissie en ook dat waar iemand gevraagd is, hij meteen inspringt. Hij wilde de door Johan niet weggemaaide onderwerpen links laten liggen en sprak van de ziel van de vereniging en niet alleen van het gebouw en de organisatie maar van individuele boten en nieuwe leden. Als zo’n boot wordt uitgepakt is hij nieuw, zonder naam en historie. Onbekend maakt niet bemind, maar zodra er een naam aan wordt toegevoegd, krijgt zo’n boot een ziel en wordt lid van de Rijnland-familie.2022-08-29-de-botendoop-brengt-alles-bij-elkaar-5 Zo is het ook met nieuwe leden. Daar staan ze dan aan de kant van het water en dan moeten ze in zo’n wiebelig vaartuig. Maar gaandeweg dragen ze de Rijnland-kleding, worden meer ervaren, behalen hun examens en zo worden nieuwe, waardevolle leden toegevoegd. Arthur sprak van verbinding, maar ook van die tussen de Leede en de Zijl. Wie van u heeft vooraf aan de doop de naam geraden? Het is inderdaad de “Groote Sloot” die door Arthur werd gedoopt.

Daarna werden de drie boten ‘voorgeroeid’. Drie boten en drie nieuwe leden van de Rijnland-vloot. Wij wensen met de dopers hen ‘behouden vaart’.

 

Joost Paijmans

 

Klik hier voor meer foto's

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Ilka Timofei Ilka Timofei
03 sep 2022 11:10

Fantastisch! Wat voor boten zijn de Hans van Willigenburg en de Groote Sloot?

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024