Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

De coach als bron van inspiratie

Geplaatst op 30-12-2020  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Kees de Bruijn  -  Bron: WikiWoordenboek

toeterDe coach

Inspiratie: een gevoel over hoe men een klus kan aanpakken (bron Wiktionary)

Roeien is de klus die we willen aanpakken, het lijkt zo eenvoudig.. Gelukkig zijn er coaches die ons gevoel daarvoor kunnen bijbrengen en verbeteren. Het helpt enorm als er een coach meefietst aan de kant. Je krijgt aanwijzingen, en het helpt ook om het beste uit jezelf te halen. Die man/vrouw fietst toch niet voor niets met je mee!
Zelfs als de coach niet aanwezig is, fietst deze in je gedachten toch mee. Want je wilt je niet laten kennen, het moet op onze leeftijd toch niet nodig zijn dat de coach lijfelijk aanwezig is, om het gedachtegoed toe te passen?
Zeker als je een fietser ontwaart die op het oog hetzelfde is gekleed als de coach, bijv. een rode jas, dan schieten de aanwijzingen van betreffende coach door je heen: eerder draaien! sterk afmaken!
Bij het ploegroeien wordt het coachen anders ervaren dan in de skiff. In de skiff ben je alleen in jouw boot, en zijn de aanwijzingen voor jou en dan weer voor een andere skiffeur. Ieder krijgt zijn portie. Maar in de ploeg wil je eigenlijk niet genoemd worden; het zal toch niet zo zijn dat jouw techniek minder is dan die van een ander?? Word je toch genoemd, dan is het even slikken, en er het beste van maken. Gelukkig krijgt ook in de ploeg ieder meestal wel zijn portie van (opbouwende) kritiek.


De stijl
Elke coach heeft zijn/haar eigen aandachtspunten en stijl van overbrengen. De kunst is om uit elke stijl de verbeterpunten voor jou vast te houden. Coachen is lastig want elk individu is anders en wat bij de een wel werkt, werkt bij de ander misschien niet. Dat is een kwestie van uitproberen van beide kanten, zowel de coach als de roeier.
Wat bij mij goed werkt zijn fysieke “ankers”, bijv. voel je voetenbord bij de uitpik, of kijk naar de horizon bij de inpik. Of een beweging, “open de gordijnen voor de inpik”, ofwel spreid je armen (bij het scullen). Daar kun je tijden op oefenen.


Het schema

Een belangrijk aspect van het coachen zijn de trainingsschema’s. Deze geven op weekbasis aan welke 2 of 3 trainingen minimaal moeten worden uitgevoerd qua duur, rust en tempo. Trainingsschema’s zijn er om naar de wedstrijden toe te werken. In deze schema’s zit de jarenlange ervaring van de coach verwerkt, rekening houdend met geslacht en leeftijd van de roei(st)ers, de periode van het jaar en de wedstrijd waar naartoe getraind wordt. Er zitten piek- en dalperiodes in en een rustperiode vlak voor de wedstrijd. Zo’n schema trekt je door de lange winterperiode heen, en is een motivatie om te gaan roeien of bij slecht weer toch maar die training op de ergometer te doen. En daarna afvinken, weer een stap verder. In deze Coronatijd is ons schema wat meer afgestemd op ergometertrainingen; niet iedereen gaat scullen of in de 2.

De wedstrijd

En dan de wedstrijden. De coach bekijkt de loting, en weet op grond van ervaring en kennis van de tegenstanders waartoe de concurrentie in staat is. Zo nodig verkent hij/zij het wedstrijdtraject en beoordeelt de weerssituatie. Dan komt het ultieme moment dat we (coach, stuurvrouw/man, roeivolk) verzamelen bij de boot, en het wedstrijdplan doorspreken. En dan het water op.

Zo mogelijk wordt er mee gefietst en hoor je in de boot nog de aanmoedigingen en soms een technische aanwijzing. 

Na afloop terugblikken op het botenterrein en bij het bier. Wat ging goed en wat kan beter. Op naar de volgende training en wedstrijd, met de coach als bron van inspiratie.

 

Kees de Bruijn



 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Pauline de Blocq van Scheltinga
01 jan 2021 22:01

Leuk te lezen Kees. Jou heb ik richting S2 en een stukje daarna nog als coach gehad, en dat beviel erg goed. Sowieso vind ik het fijn om meerdere coaches (af en aan) te hebben, omdat de ene meer let op het hele verhaal en de ander juist weer een detail aanpakt. Dat samensmeden in eigen tijd op het water maakt dat ik het leuk vind en vorderingen maak. Hopelijk blijf jij ook coachen en mensen bij het roeiplezier en de verbetering van de techniek ondersteunen. Tot water! Pauline.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023