Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

De “Proteus-Eretes Winterwedstrijden”

Geplaatst op 22-02-2021  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

2021-02-22-de-proteus-eretes-winterwedstrijden-de-bootsman

Leuk hé, die foto van Bootsman Peter van den Berg, die in 2010 “De Bootsman” doopt.
In die boot roeide ik vandaag, zondag 21 februari, de bovengenoemde wedstrijd. Een tweede foto toont de ‘lichte nieuwelingen-vier’ van Njord met Dirk Nieuwland op slag die ik in 1970 stuurde. De foto is gemaakt op de RV Rijnland tijdens de Wedstrijden van de Westelijke Roeibond. Ook op de foto een van onze tegenstanders, een lichte vier van Proteus-Eretes. Om de organisatie te danken. Misschien zitten er, net als bij de Njord-ploeg, wel één of meerdere huidig Rijnland-leden in.  

2021-02-22-de-proteus-eretes-winterwedstrijdenproteus-1970-1We spreken over vroeger. Vroeger, toen de ZAMIP een aantal Head of the River’s roeide, trainden we altijd gemeenschappelijk op de ergometer omdat je in ploegverband tot betere prestaties komt. Zeker als de coach achter je rug je prestaties in de gaten houdt. En eenmaal in de wedstrijd met acht kornuiten liet je je ook niet kennen, niet voor de ploeg en ook niet voor het talrijke publiek. Vroeger ja!

Hoe anders was het met de ‘winterwedstrijden’ van 2021. Vroeger zou ik er niet over gepeinsd hebben 5 kilometer op de “Schie” in Delft te roeien, maar in de anonimiteit van een soort virtuele wereld tussen hectometerpaaltje 19,7 bij de molen en nummer 14,9 bij voorheen de “Baily-brug” durfde ik het wel aan. Wie doet me wat? Dan spreken we wel over 5 karaktervormende kilometertjes. Eerder schreef ik al over de “Strava-app” die, mits je de app geladen hebt en geactiveerd, jouw precies gaat vertellen hoe lang je over dat stuk doet. En daar ga je dan, op een willekeurig tijdstip ergens in het weekend. Dus de wedstrijd is ‘eenzaam’, maar ‘niet alleen’ (zoals onze oude vorstin HKH Prinses Wilhelmina ooit schreef) en de gekoesterde anonimiteit gaat verloren in gedeelde cijfertjes.

Ondanks dit solitaire optreden is enige voorbereiding op zijn plaats en ondergetekende ging zaterdag 20 februari om 14.00 uur goed voorbereid van start, Job als ‘haas nummer 1’ vooruit en Arthur als ‘haas nummer 2’ daarachter, mijn mobiel met geactiveerde Strava-app, vuurpijlen, haaienschrik, alles was tot in de puntjes voorbereid. Ik had het plan om fluks van start te gaan en om de 500 meter tien extra harde halen en daarna 10 halen uitlengen en rust nemen.2021-02-22-de-proteus-eretes-winterwedstrijden-2

Veel te hard van start! Want op onze ‘binnenzee’ de “Boerenzee”, waar het zuidelijke windje, windkracht vier, voor wat hinderlijke deining zorgde, was de pijp leeg en verval je in (heel) slecht roeien zonder dat je daar uit kunt ontsnappen.

De klap op de vuurpijl was dat na de brug een tweetal ploegen van Die Leythe even met de coach overlegde zodat ik eerst naar stuurboord van mijn ‘ideale lijn’ moest wijken, even stil lag en daarna weer naar bakboord wijken, omdat daar ook een ploeg lag. Het resultaat was dat ondanks alle voorbereiding ik 43 seconden langzamer ging dan de ‘oefening’ van de dag ervoor.

Gelukkig bleek dat ik het binnen het weekend mocht herhalen. Dus ging ik de volgende ochtend om 11.30 uur minder ambitieus weer richting de start, net nadat onze eigen ploegen en die van Njord het wedstrijdtraject verlaten hadden. Een gouden greep! Minder wind, een heel aangename temperatuur, geen obstakels onderweg en rustig van start! Een groot deel van de betere tijd kwam door goed sturen, het volgen van de ideale lijn én de aanmoedigingen van Jan-Cees en Pauline die net opstoomden naar de start. Ook had ik het concept van de snelle start verlaten en begon rustig en probeerde naarmate de finish naderde steeds harder (en beter) te gaan roeien. Het resultaat was dat ik één minuut en 35 seconden sneller ging dan de dag ervoor.

Tevreden? Jazeker, maar vooral omdat ik Ad Dubbeldam tegenkwam en hem vertelde van mijn zoektocht naar een coach. Hij was bereid een keertje mee te fietsen en aanwijzingen te geven en ook verder wat advies te geven over training en afstelling.

Wat ik verder nog mis is het grote aantal Rijnland-leden die heel behoorlijk kunnen skiffen (of in de twee-zonder of dubbel-twee) maar desondanks niet hebben ingeschreven. Echt, als je meedoet gaat er een nieuwe wereld voor je open en besef je dat er meer in je schuilt dan éénmaal per week op en neer naar de sluis.

Mijn dag kon in ieder geval niet meer stuk.

 

Joost Paijmans

itial; word-spacing: initial; x: initial; y: initial; z-index: initial;">

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Pauline de Blocq van Scheltinga Pauline de Blocq van Scheltinga
22 feb 2021 11:38

Wat een heerlijk stuk heb je weer geschreven Joost, over ons schitterende weekend. Haaienschrik en vuurpijlen nog wel! Maar hee, waar zijn Job en Arthur bijvoorbeeld in het grotere geheel? En andere ZAMIP'ers? Ik blijf mij verbazen over de drempel die roeiers tóch blijkbaar ervaren om mee te doen. Leuk dat jij blijft gaan, als de brandweer, mét nieuwe bril, mét touwtje. Tot water, Joost!

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024