ROEIVERENIGING RIJNLAND
Kent u dat liedje? “De Lagaboot steekt weer van wal”! Op weg naar roem en voorspoed! Daarmee blijven we dichter bij de oorspronkelijke tekst, dan andere niet minder populaire versies. Maar nu de zeevier zonder hoofdletter, die eigenlijk “Kaiman” heet naar de ‘schenker’. De schenker heet Kai, maar kaaiman schrijf je eigenlijk met twee ‘a’s. Dat is een kleine krokodil-achtige en bezoekers van Suriname kennen dat dier wel, omdat het daar veelvuldig voorkomt. Hoe het ook zij, deze ‘zeewaardige’ vier met stuurman is gebouwd om ook in ‘ruig’ weer boven water te blijven en eerder heeft ondergetekende een wedstrijd op het IJsselmeer gevaren met windkracht zes en dan zit je veilig in zo’n boot, maar wel opeens in een golfdal met een metershoge muur van water rondom om het volgende moment door een golf ver boven het wateroppervlak te worden getild. Je moet er maar zin in hebben!
Zin had het groepje van Erik, Andre, Joost, Ruud en stuurman Nico wel. Het was op zondag 2 april stralend weer en de windkracht kon worden geduid met ‘een zuchtje’. De oefening van een keertje in ‘strong paddle’ 70% het meer rond was niet bedoeld om de zeewaardigheid te testen, maar meer om kennis te maken en te bezien of de ploeg de inmiddels genoemde wedstrijd, georganiseerd door de “Koninklijke” in Muiden op het IJsselmeer van zes kilometer, wel aan kon. Ondanks het mooie weer was natuurlijk wel aan reddingsvesten, overlevingspakken, proviand, vuurpijlen en zelfs ‘haaienschrik’ gedacht. Je kunt niet weten!
Ja, dat ‘rondje plas’ liep wel en ook hoorden wij dat er die dag ook een damesvier, bestaande uit Netty, Lucia, Sandra en Andra, zou meedoen in dezelfde boot en met dezelfde stuurman, maar op een vroeger tijdstip. Ook zij hadden de nodige trainingskilometers gemaakt.
Op zaterdag 8 april vond de wedstrijd plaats die was georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging, de oudste roeivereniging te lande. Deze club staat meer bekend om het zeilen dan het roeien, getuige de vele plezierjachten die hier hun thuishaven hebben, waaronder “De Groene Draeck”. De Koninklijke weet van organiseren en is ook gastvrij. Er was gratis koffie met versnaperingen en ook het terras voor het clubgebouw mag er zijn, met uitzicht op het nabije “Muiderslot” en een ‘onttakelde’ driemaster die (zo lang als ondergetekende weet) daar ligt weg te rotten. En het weer? Windkracht zes met schuimkoppen en geselende windvlagen en dito regen? Neen, niets van dat alles. Bijna windstil en een aangename 17 graden. Het waren de dames die de spits afbeten en samen met een kleine tien deelnemers, waaronder twee ‘zeewaardige skiff’s, roeiden zij de Vecht af tot voorbij de havenhoofden waar, op ‘open water’ de wedstrijd zou plaatsvinden. Na anderhalf uur keerde de ploeg terug met rode hoofden en de mededeling dat het een heel warm karweitje was en dat de mannen, die daarna zouden roeien, niet te veel kleren moesten aantrekken.
Goed, de mannen vonden hun weg de boot in, ondanks de drukte, en staken van wal, de Vecht op en voeren ‘het zeegat’ uit. De boot is bijzonder wendbaar en redelijk snel, alhoewel de indruk bestond dat de aanwezige “Filippi’s” sneller waren, omdat zij in beide wedstrijden vooraan eindigden. Maar nu werd de ‘zeewaardigheid’ niet getest, omdat er geen of nauwelijks wind stond. De start was als bij een zeilwedstrijd en alhoewel wordt aangegeven dat er nog vijf minuten te gaan zijn, kan binnen die periode de start ieder moment vallen. Er wordt niet ‘opgelijnd’ vanaf de boeg, maar vanaf de stuurman en iedereen moet maar zien dat hij klaar is en op de startlijn ligt. Opeens klinkt het startsein en dan roei je weg, de gelijkheid en het juiste tempo zoekende en zie je in je ooghoeken meteen al welke boten sneller en niet sneller zijn. Stuurman Nico gaf heel duidelijk aan hoe we in het veld lagen (middenmoot) en hoever we gevorderd waren. Af en toe passeerden we een grote gele boei en rondden we een eilandje en na een kwartier of meer passeerden we weer de havenlichten van de monding van de Vecht en dan gaat het naar de finish. Een toeter en luid applaus als je de finishlijn passeert en dan denk je “was dat nou alles”? De ploeg moet dan weer naar de wal, meren, uitstappen en de trailer halen en de boot daarop zien te krijgen. Ook dat lukt en dan is er tijd voor een biertje met de dames. We wisselen ervaringen uit en zijn al aan het uitzoeken hoe je je beter op zo’n wedstrijd kunt voorbereiden. Meer trainen, meer op de techniek letten en dan is het wachten op de onbekende factor: Omstandigheden op het water waarvoor deze boot is gemaakt. Die zijn we nog niet tegengekomen!
Joost Paijmans.
deel dit bericht
Inloggen om een reactie te plaatsen.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl
Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief.