Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Discussieavond nieuwbouwplannen: Quick and Dirty!

Geplaatst op 15-10-2017  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Joost Paijmans

2017-10-15-discussieavond-nieuwbouwplannen-quick-and-dirtyKennen jullie die term? Het is niet het roeien van Njord en ook niet de inhoud van de ijskast. “Quick and Dirty” is een ‘onderzoeksterm’ voor als je snel iets ‘globaal’ wilt weten. Maar het slaat ook op dit stukje over de discussieavond. Geen sluitend verslag van het besprokene maar meer een impressie, waarvan ondergetekende hoopt dat het jullie belangstelling zal wekken.

Op 12 oktober was een veertigtal leden aanwezig om meer te horen over de plannen van het bestuur, of beter: De plannen voor de verbouwing. Kort samengevat: willen we meer ruimte en meer faciliteiten en moeten het bestaande gebouw en de voorzieningen gerenoveerd worden en wat mag dat dan kosten?

Kort samengevat dus – quick and dirty – ligt er een plan voor het geheel, dat aan de het programma van eisen voldoet en waarvoor een vergunning van de gemeente haalbaar is, maar de totale kosten daarvan liggen tussen de 650 en 700 K. De grootste kostenposten komen uit de uitbreiding voor kleedkamers, ergometerruimte en vergaderruimte en de renovatie van de bestaande voorzieningen. zoals installatiewerk, schilderwerk, nieuw dak etc. Daarnaast is er nog geld nodig voor de verbouw van de kleine botenloods, de buitenruimte en extra duurzaamheid.

De geraamde kosten zijn veel meer dan het budget, waarvan het bestuur de mogelijke dekking door de financiële mensen heeft laten uitzoeken. Voor een bedrag van ca 500k, zo liet Harry Kolk zien, kan dekking gevonden worden vanuit eigen vermogen (90k), schenkingen (50k) , het uitgeven van obligaties, al dan niet met rentebetalingen (200k) en de rest zou kunnen worden geleend bij de bank.

De leden konden zich uiten ten aanzien van vier onderwerpen: De verbouwing van de loods; de verbouwing van de sociëteit en de kleedkamers; duurzaamheid en energie en ten slotte financiën. Voor deze ‘parallelsessies’ waren de volgende inleiders: Pascal van den Ouden voor de loods, Roel Lichtenberg van het Bureau Blauw voor de sociëteit en de kleedkamers, Michel Kemper van “De Groene Jongens” voor duurzaamheid en Harry Kolk voor de financiën.

Kort samengevat werd met name gesproken over twee grote problemen. Er werd zelfs al gesuggereerd de Heilige Rita aan te roepen, zijnde de patrones voor ‘hopeloze gevallen’. Het eerste probleem was dat het plan van de architecten, Carin en Roel van het architectenbureau BLAUW, ongeveer 200K meer kost. In hun plan zouden dan bezuinigingen moeten worden aangebracht. En het tweede probleem was dat de leden grote bezwaren inbrachten tegen ‘vreemd geld’, ofwel de lening van de bank. Liever zouden zij de hele financiering voor eigen rekening nemen

Er is lang gesproken over de wijze waarop de kosten omlaag kunnen worden gebracht. De ‘kaasschaafmethode’, duurzaamheid laten vervallen, gefaseerde bouw en de leden een deel van de werkzaamheden laten uitvoeren. Ook werd voorgesteld de uitbreiding alvast ‘casco’ uit te voeren (waarmee we de uitbreiding veilig stellen) en later, als de middelen er zijn, de verbouwing in fasen uit te voeren. In de tussentijd zal dan op een ruwe betonnen vloer moeten worden geërgometerd. Wat betreft de ‘eigen financiering’ werd het bestuur gevraagd na te gaan hoeveel door de eigen leden kan worden geleend resp. bij niet commerciële instanties te lenen.
We wachten nu op de officiële verslagen van de vier parallelsessies en op nieuwe plannen van de architecten. Hen is gevraagd om nog eens kritisch naar de plannen te kijken om deze binnen het door het bestuur vastgestelde budget te brengen.
Oh ja, nog een kritische opmerking. De gemiddelde leeftijd van de aanwezigen duidde op niet al te veel jonge leden. Het kan niet zo zijn dat de oudere generatie nu over een gebouw gaat beslissen en ook financieren waar ze zelf niet zo lang meer gebruik van zullen maken. Juist op dit onderwerp was een grotere betrokkenheid van de jongere leden verwacht.

Joost Paijmans

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024