Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Een avon(d/t)uurtje op zee

Geplaatst op 18-06-2018  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Margo van der Woude

2018-06-18-een-avon-dt-uurtje-op-zeeVia de Rijnland-site kun je je inschrijven voor tochten met de Yole de Mer. Ik had hele goede verhalen gehoord over de vorig jaar met de Yole de Mer gevaren dagtocht op Loosdrecht; prachtige omgeving, waaronder ook open water en een goed georganiseerde lunch op een landgoed ergens onderweg.  Het leek me ook leuk om een keer in de Yole de Mer te roeien. Dus ik schreef me in en mocht mee met Erik, Kai, Netty en Sandra.

Het was niet nodig heel vroeg te vertrekken, want we konden vanaf 10 uur pas van start vanaf de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht. Eenmaal daar stonden we voor een verrassing. Het ging niet om een dagtocht zoals vorig jaar, maar om een wedstrijd over 5 km. We waren ingeschreven bij de herenteams en zouden starten in de derde heat. Tijd genoeg om voor de wedstrijd het water op te gaan en een beetje in te roeien. Overal waren zeilwedstrijden bezig. Het was een drukte van belang op het water. Voor de zeilers stond er een lekker windje, ik schat windkracht 4. De golfjes op het open water bij deze wind waren voor de Yole de Mer geen enkel probleem. Het roeit wel wat anders dan een C4, maar ook weer niet héél erg anders. Erik zou de wedstrijd sturen. Kai “beloofde ons” dat we geen laatste zouden worden. Erik, de stuur tijdens de wedstrijd, zorgde voor een keurige start. Van de zeven boten die in deze heat van start gingen, lagen we vrijwel vanaf het begin zesde. Een plek die we tot het einde van de wedstrijd hebben weten vast te houden. Het ronden van de boeien was nog best spannend. De boot die achter ons lag leek bij iedere ronding van een boei dichterbij te komen, maar op de rechte stukken waren wij echt sneller, waardoor onze zesde plek niet in gevaar is gekomen. Kai heeft woord gehouden; de laatste plek was niet voor ons. De sfeer tussen de verschillende deelnemers was uitstekend. We werden als gemengde boot  aan alle kanten gefeliciteerd met onze niet-laatse-plek in de mannenwedstrijd. Ik weet niet hoe het bij de andere deelnemers lag, maar ik was er wel blij mee.

Tsja, 5 km ons best gedaan, daarvoor een beetje ingeroeid … Dat was toch wel een ander soort inspanning dan aan het begin van de dag gedacht. Netty en Kai stelden voor om de Kaiman nog even uit te laten, en dat hield in dat we bij Katwijk voor een kort tochtje de zee op zouden gaan. Dat vond iedereen een goed plan. En het was ook geweldig! De noordenwind zorgde voor een behoorlijke golfslag. Eenmaal door de branding kregen we daar mee te maken. Ik denk dat we ongeveer drie kwartier tot een uur op zee hebben geroeid, zo’n 500 meter van het strand ons best hebben gedaan om richting Noordwijk te komen. Ik waande me echt midden op zee. Overal golven om ons heen, soms surften we er bovenop, op andere momenten voeren we er dwars door heen. Tot ons grote plezier, en voor de werkelijke zee-beleving werden we vanaf een meter of 15 a 20 lange tijd in de gaten gehouden door een zeehond. We zijn flink nat geworden en het was maar goed dat we geen afspraak hadden in Noordwijk, want de enige afstand die we hebben afgelegd was die 500 meter uit het strand de zee op, en weer terug. We zijn geen meter richting Noordwijk gekomen, dankzij de wind en de golven, maar we hadden alle vijf na afloop een grote grijns op ons gezicht. De Yole de Mer uitlaten bij Katwijk bleek een heel leuk avontuur. Ik kan het iedereen die het niet erg vind om nat te worden en van water, wind en golven houdt aanraden.

Margo van der Woude

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024