Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Eén pikhaak is genoeg.

Geplaatst op 20-11-2019  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

2019-11-19-pikhaken-opVeel Rijnlanders nemen standaard in een toerboot ( wherry, C 2-3-4 x)  twee pikhaken en peddels mee. Die gewoonte levert een hinderlijk gebrek aan  pikhaken op wanneer je wat later op woensdag- of vrijdagmorgen uitvaart. Alle  pikhaken weg en soms zijn er ook geen peddels meer over. Vervelend voor wie dan zonder dit praktische hulpmiddel ergens in Leiden op een 'moeilijke plek' wil aanleggen.

Moeten we nu meer pikhaken gaan kopen of maken? Dat geld kunnen we besparen als we van die gewoonte afstappen en voortaan maar één pikhaak en peddel per boot meenemen. Wedstrijdroeiers gebruiken nooit een pikhaak; aanvankelijk wisten onze “Njord instructeurs” ook niet wat ze met die harpoen aan moesten.

De gewoonte van “twee per boot” stamt namelijk uit de traditie van toertochten, waar het zeker in een sluis met stroming best handig is om je met een pikhaak van of aan de kant te houden. En met een peddel manoeuvreer je in een smalle sluis gemakkelijker dan met je riemen.

Maar bij een gewoon heen-en-weertje met uitstappen bij de sluis in Leidschendam, Geertje of Leiden hoef je een pikhaak alleen te gebruiken bij het aanleggen op een lastige plek. Een peddel kan handig zijn bij het passeren van een smalle, lange brug of doorgang.

Daarom mijn verzoek, probeer het eens met één pikhaak en peddel! De laatkomers zullen je dankbaar zijn.

Nico van Ravesteyn

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023