Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Een schat aan ervaring voor onze jeugd en hun coaches

Geplaatst op 30-01-2024  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Caré Groenendijk

2024-01-30-een-schat-aan-ervaring-voor-onze-jeugd-4Daar was hij dan, onze prijs Titus Weijschedé (ex bondscoach KNRB), afgelopen zaterdag op Rijnland. We (DDS en Rijnland jeugd) hadden een clinic van Titus gewonnen door ex aequo als eerste te eindigen in het klassement van meeste aanwezigheid bij junioren regiowedstrijden district Holland Zuid in de eerste helft van 2023.

7 DDS roeiers en 7 Rijnland roeiers met hun coaches zaten er zaterdag klaar voor, aan tafel genietend van meegebrachte lunch, verrijkt met zelfgemaakte soep van twee van onze coaches, als gebruikelijk bij Rijnland van uitmuntende kwaliteit. De DDS jeugd was ’s morgens al vanuit Delft naar Rijnland overgeroeid in skiffs en 2X, 16 km, heel stoer. Het was gelukkig rustig weer, wel vrieskoud bij vertrek. Daarbij kwam nog het schutten in Leidschendam, ook een avontuur.

2024-01-30-een-schat-aan-ervaring-voor-onze-jeugd-2Titus hield een introductie over zijn eigen (schat aan) roei- en coachervaring die strekt van jeugdroeien bij de Alkmaarsche, studentenroeien bij Argo, drie deelnames aan WK senioren, coachen van junioren als assistent van de bondscoach junioren. Vanaf 2007 coachte hij ploegen op EK, WK en Olympische Spelen, oa samen met Josy Verdonschot.  Vervolgens gaf hij, in een ontspannen sfeer, een korte briefing over hoe hij het roeien en daarna videobeelden bespreken wilde insteken.

Roeiers gingen in gemengde groepjes het water op met gemengde groepjes coaches op de kant. Titus besteedde aan elke roeier aandacht middels prikkelende vragen en adviezen die met name samen hingen met roeien op gevoel voor bootbeheersing en bootsnelheid. Dit alles onder nagenoeg ideale omstandigheden voor de tijd van het jaar.

2024-01-30-een-schat-aan-ervaring-voor-onze-jeugd-1Terug binnen stonden koffie, thee en vers gemaakte zoete versnaperingen klaar. Titus nam ons mee in zijn inzichten en beleving van het roeien, een deels natuurkundige alsook bijna filosofische benadering. Dit ging op een ontspannen doch ook interactieve manier, waardoor jeugd en coaches  flink aan het denken werden gezet. Van alles kwam voorbij:  de juiste zit, zwaartepunt lichaam naar voren verplaatsen, handen rustig op hendels laten rusten, snelheid oprijden gelijk aan snelheid boot, omkering massa, hoogste bootsnelheid, hoogste versnelling van de boot. Bij dit alles waren steeds de kernwoorden rust en vloeiend. Alle onderdelen staan in dienst van waterwerk, bootbeheersing, omkeerpunten, ritme als middelen om te komen tot het hoofddoel bootsnelheid (referentie oa het recente filmpje uit de KNRB roeiacademie over de nieuwe roeihaal). Met weidse armgebaren zette hij zijn betoog voor vloeiend roeien kracht bij. Ook gebruikte hij  grappige metaforen zoals een kopje thee (of een andere vloeistof) op de achtertaft dat er niet af mag vallen of een playmobielpoppetje dat buigt in zijn heupscharnieren. Verder toonde hij een aantal leuke oefeningen die we van de zomer kunnen gaan uitproberen. Met heel veel om over na te denken en een hartelijk dankwoord aan Titus werd de clinic afgesloten en togen de Rijnlanders successievelijk huiswaarts.
2024-01-30-een-schat-aan-ervaring-voor-onze-jeugd-5
DDS bleef overnachten. Met een auto had men avondeten en slaapspullen gebracht.  Hun grote pan pastasaus zag er smakelijk uit. Men was zeer in de nopjes met onze ruime ergometerruimte, apparatuur om te gamen op het grote scherm en de tafeltennistafel. De volgende ochtend trof ik hen niet helemaal uitgeslapen, maar goedgemutst aan het ontbijt aan. Tegen 10.00 u stapten de roeiers weer in hun boten en de coaches op de fiets om de terugweg naar Delft te aanvaarden, ditmaal met klunen met de boten in Leidschendam aangezien er op zondag geen sluis bediening is.

Veel dank aan eenieder die meegeholpen heeft om de clinic en logeerpartij tot een succes te maken. Met name wil ik Job noemen die alle voorzorgsmaatregelen omtrent het gebouw verzorgd heeft.

 

Caré Groenendijk

 

 

2024-01-30-een-schat-aan-ervaring-voor-onze-jeugd-3

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Boujou Nix
02 feb 2024 19:31

heel leuk om te lezen. wat een mooie prijs om al deze instructies al op jonge leeftijd te krijgen.

Pien van der Hoeven
31 jan 2024 18:21

Superleuk verslag van een bijzonder event!

Caroline Wortelboer
31 jan 2024 17:10

Fijn om even een inkijkje te krijgen in jullie ervaringen van deze dag Caré. Geweldige organisatie en dank voor je leuke verslag! Hulde aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Hans Marten Hazelbag
31 jan 2024 09:13

Geweldig dat we deze coach wizzard op bezoek hadden, en mooi verslag Caré! Dank aan jou, en je hele coachgroep!

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023