Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Een vereniging zonder boten?

Geplaatst op 29-08-2019  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Evert Gianotten

2019-08-29-een-vereniging-zonder-botenLaatst kwam Ben op de vereniging en probeerde een boot af te schrijven. Helaas, zijn favoriet was uit de vaart vanwege de verbouwing. Balen. Een andere gezocht en die was uit de vaart door een schade. Tegen een dukdalf gevaren. Met een rood hoofd maar een kop koffie gepakt en bij wat mensen zijn frustratie geuit. ‘Hou op,’ zei de een, ‘wij hebben ook geen boot. Ook uit de vaart. Compleet kapot gevaren.’ ‘Dat kan zo toch niet langer’ zei een ander. ‘Het ligt aan die nieuwe leden, die kunnen nog niet roeien en nemen wel een mooi schip mee.’ ‘Welnee, het zijn de oudere leden, die kunnen echt niet meer varen. Ze zien of horen het niet en moeten gewoon uit de boten geweerd worden.’ Karel wist het wel: ‘Het zijn juist de ervaren wedstrijdroeiers, die denken dat ze alles kunnen en nemen onverantwoorde risico’s.’ Trudy riep ‘Belachelijk, dat is niet waar, het is de jeugd, die heeft geen respect voor ons peperdure materieel.’ Weer een ander sprak: ‘Ik  weet het wel maar ik ga er niets over zeggen. We willen het in de ploeg wel gezellig houden.’ ‘Laat het bestuur er wat aan doen!!,’ daar waren ze het algauw over eens.

Ben, Karel en Trudy bestaan niet, maar zo’n gesprek is wel voorstelbaar. Koffiepraat van boze roeiers die allemaal anderen de schuld geven. En maar door mopperen. Straks is er geen enkele boot meer beschikbaar en kun je alleen nog maar voor de koffie bij de vereniging terecht. Laten we eens in de spiegel kijken. Ligt het niet gewoon aan ons zelf?

  • Zijn we bereid om te erkennen dat onze vaardigheden met de leeftijd achteruit gaan en moeten we daar niet zelf consequenties aan verbinden? Is een opfriscursus niet iets voor ons?
  • Beseffen we op het water wel dat we met zeer duur materiaal varen en dat elke onverstandige actie tot schade kan leiden? Denk je wel twee keer na voordat je die brug of dat gat nog snel even neemt?
  • Ben je bereid om een ander lid te wijzen op onvoorzichtig of overmoedig gedrag? Niet om vervelend te zijn, maar om te voorkomen dat uiteindelijk niemand zich meer verantwoordelijk voelt?

Niet alle ouderen zijn onhandig, niet alle wedstrijdroeiers zijn eigengereid, niet alle jeugd is overmoedig, maar we kunnen het niet omkeren. Laten we prudent zijn bij het roeien en het in- en uitbrengen van ons materieel. Omwille van de veiligheid, omwille van de kosten, omwille van de beschikbaarheid van boten. En het roeien hoeft er echt niet minder leuk of uitdagend van te worden.

Uw voorzitter

Evert Gianotten

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Bernard Wortelboer Bernard Wortelboer
07 sep 2019 13:41

Een goede oorzaakanalyse voordat we direct allerlei 'oplossingen' gaan uitproberen zou m.i. helpen

Liesbeth van Beemen Liesbeth van Beemen
02 sep 2019 10:57

Goede suggestie van Saskia! En ook elkaar op constructieve wijze aanspreken is belangrijk. Deel dit stuk met zoveel mogelijk andere leden want niet iedereen kijkt op de site.

Saskia de Vlas Saskia de Vlas
02 sep 2019 08:33

Een bijdrage van mijn kant zou zijn om aan iedereen een lezing te geven over sturen is geen sinecure en wat daar allemaal bij komt kijken voor de veiligheid. Met voorbeelden waarom het fout gaat. Het is zoveel drukker geworden op onze vereniging maar ook op het water. De mensen die gaan sturen moeten daar ook op anticiperen. En dat geld voor allemaal. En als iedereen daar aan meewerkt kunnen we allemaal weer plezier krijgen in het roeien en blijft ons dierbare materiaal heel.

Margriet Oomens Margriet Oomens
30 aug 2019 11:08

Zo herkenbaar! Mooi geschreven.

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024