Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Een weekend lang met de stroom mee

Geplaatst op 09-07-2017  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Nico van Ravenseyn  -  Bron: Wasserfreunde Hemmoor

Een weekend lang rustig met de stroom mee roeien in twee wherry's en als het meezit zeehondjes zien op het wad. Kan dat ? “Gewoon meedoen aan de Traditions-wochenende van de Wasserfreunde Hemmoor op het riviertje de Oste, dat zal ons veel gedoe en uitzoekwerk besparen”, aldus ons ploeglid Kai Fischer. Dat klopte, nog nooit hebben we zo'n goed georganiseerd roeifeest meegemaakt. Alles was perfect geregeld: twee dagen ontbijt met verse broodjes, lunch met zelfgebakken taarten en BBQ als diner. Alles verzorgd door een grote groep vrijwilligers uit het hele dorp en de familiekring van de voorzitter van deze kleine vereniging. Gezellige mensen die ook actief meehielpen met het afladen en dragen van de boten. Flexibele tijdschema's zorgden ervoor dat we rustig konden vertrekken na de snelle C-boten die een echte wedstrijdmarathon voeren van 78 km. De snelste ploeg deed dit in 5 uur en 15 min, over de hele dag gespreid steeds met stroom mee ! We waren de eerste buitenlanders die meededen en vielen met onze wherry's wat uit de toon tussen de prachtige C-boten, van C-2x- tot een C6x+ en vier kano's. Wasserfeunde Hemmoor organiseert dit evenement elk jaar. Tot onze grote verbazing kwamen hier meer dan 30 boten met wel 130 roeiers op af. En dat voor een club met ruim 15 actieve roeiers !

De Oste bleek een prachtig, bochtig riviertje dat met een open verbinding in de Elbe uitmondt. We konden rekenen op ongeveer 6 uur vloed- en 6 uur eb-stroom van max. 3 km/uur. Geen kaart nodig, je vaart gewoon met afgaand tij de rivier af en je komt vanzelf via een Sperrwerk op het wad. Zodra de vloed opkomt en de stroom gaat kenteren, moet je terug. 

We hadden ook nog goed weer: warm, zonnig en weinig wind. Vrijwel geen motorbootjes, rustig water. Als je flink doorroeide had je tijd genoeg om op het wad uit te stappen en te zien hoe grote zeeschepen schijnbaar door het slib vlak langs de zandbanken schuiven. 

Een van onze wherry's heeft het wad op de eerste dag gehaald na ruim 24 km roeien, maar bleef wel wat achter bij de rest. Daarom werd deze ploeg voor de zondag uitgenodigd om met een ervaren ploeg van de RV Oldenburg in een C4 mee te varen. Zij konden toen wat langer van het wad genieten. Onze Duitse vrienden keken wat verbaasd naar de brede wherry's maar waren erg onder de indruk van onze mooie knalgele lustrumshirts met de leeuw op de rug. Menige met Kai bevriende Duitse roeier vaart daar nu ook mee !

Wij hopen dat meer marathonroeiers volgend jaar dit unieke evenement op de Oste op hun roei-agenda gaan zetten, het is dan van 15-17 juni. Hemmoor ligt ongeveer 500 km van Voorschoten, iets ten W van Hamburg. Zie verder www.WF-Hemmoor.de. Wij gaan dan zeker weer, maar dan in een C-boot, proberen de zeehondjes te zien die zich dit jaar goed verstopt hadden.

 

Kai Fischer, Trui Visser, Addy van Ravesteyn, Janet Kenbeek, Sandra Waasdorp, Yvonne Spiegeler, Netty Lalieu en Nico van Ravesteyn (auteur)

 

20170709-een-weekend-lang-met-de-stroom-mee-1 20170709-een-weekend-lang-met-de-stroom-mee-3 20170709-een-weekend-lang-met-de-stroom-mee-4
20170709-een-weekend-lang-met-de-stroom-mee-2 20170709-een-weekend-lang-met-de-stroom-mee-5 20170709-een-weekend-lang-met-de-stroom-mee-6

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024