Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Examen nieuwe stijl voor de jeugd groot succes

Geplaatst op 12-02-2022  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Joost Paijmans.
Maar liefst 9 senioren werken zich in de ergometerruimte door de vragen heen
2022-02-12-examen-nieuwe-stijl-voor-de-jeugd-groot-succes-2

Vrijwel iedereen op de vereniging is ooit onderworpen geweest aan het gehate theorie-examen. Gehaat? Jazeker. Je moet het Rijnlandboek bestuderen dat vol staat met voor roeiers buitengemeen interessante details, maar die als onderdeel van het examen als onzin, ballast en niet nodig worden gekwalificeerd. Toch is kennis van de huisregels, kennis en veilig gebruik van het materiaal een voorwaarde, om van kennis van de verkeersregels op het water en daarnaar kunnen handelen maar te zwijgen, om jullie veilig te laten roeien.

Bedenk ook dat als de vereniging ooit aansprakelijk wordt gesteld voor schade veroorzaakt door een van de roeiers zij waarschijnlijk met succes een actie kan pareren door erop te wijzen dat de roeiende leden van de vereniging pas op het water mogen als zij aan de nodige exameneisen hebben voldaan.

Toch zien we om de twee maanden een groot aantal nieuwe leden zuchten en steunen over vragen die gaan over bovengenoemde regels, voorschriften en nog meer. Ondanks dat het geweeklaag niet van de lucht is slagen bijna alle kandidaten de eerste keer. De theorie-examens worden gehouden op basis van 40 multiple choice vragen die aan de hand van een examenformulier worden ingevoerd in een excel-sheet, waardoor de uitslag onverbiddelijk, maar ook snel wordt gepresenteerd. Nadeel is wel dat het daardoor lastig is het examen door te nemen en stil te staan bij foutief beantwoorde vragen. Een tweede nadeel was dat met name de jeugd moeite had met de abstractie van de vragen. Het Rijnlandboek is een dikke pil en staat vol met details, die weinig aanspreken en voor de jeugd, ondanks hun jonge leergierige hersenen, lastig te onthouden zijn. De meeste jeugdleden zakken dan ook voor het examen, terwijl de volwassenen als regel wel slagen voor hetzelfde examen.

Eugenie van Miltenburg was als extra surveillant aanwezig bij het jeugdexamen nieuwe stijl. Van links naar rechts: Will Small, Zofia Lehmann, Juliette Goodall en Roland Slagter
2022-02-12-examen-nieuwe-stijl-voor-de-jeugd-groot-succes-1

Om die reden is samen met Caroline van Sasse van Ysselt en Eugenie van Miltenburg van de jeugdcommissie een rondleiding voor de jeugd georganiseerd in de sociëteit en de loods, terwijl, aan de hand van een speciaal voor de jeugd opgestelde samenvatting van de belangrijkste punten uit het Rijnlandboek, vooral aandacht wordt besteed aan de verkeersregels op het water en welke gevaren daar op de loer liggen en hoe deze het hoofd te bieden. Daarna is een week later een vragenuurtje gehouden, waar de kandidaten vragen konden stellen en een aantal voorbeeldvragen zijn behandeld. Tenslotte is het examen met de jeugdcommissie bekeken en zijn 20 meest relevante vragen geselecteerd in een jeugdexamen van 20 vragen. Daarbij tellen we onder de jeugdleden veel Engelstaligen. Andra Dudley is zo vriendelijk geweest om de samenvatting in het Engels te vertalen.

De vier leden die aan deze rondgang deelnamen en ook het vragenuur bezochten zijn alle vier geslaagd. Nu gaan we de vragen analyseren om te kijken welke vragen problemen opleveren en welke niet en of we en hoe op deze ingeslagen weg verder gaan. Ook de examencommissie zal in dit proces worden betrokken.

En hoe verging het de 9 ‘senioren’ die op 12 februari ook examen deden. Die zijn op één na allemaal geslaagd. Enige kennis van de inhoud van het Rijnlandboek blijft, hoe uitgebreid en gedetailleerd dat ook mag zijn, onontbeerlijk.

Joost Paijmans.

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Pien van der Hoeven Pien van der Hoeven
15 feb 2022 16:05

Hulde, Joost, voor jou en de anderen die dit examen-nieuwe stijl voor de jeugd hebben mogelijk gemaakt!

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024