Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

FISA Masters 2022 Libourne – voorbereidingen in volle gang

Geplaatst op 11-08-2022  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Willeke van der Weide

2022-04-26-fisa-masters-2022-libourne-frWedstrijdroeiers onder ons zijn mogelijk wel bekend met het begrip ‘FISA Masters’, voor de overige leden zal dit waarschijnlijk niets zeggen. FISA (Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron, blijkbaar is roeien van oorsprong een Franse sport?) is de wereldroeibond. Masters zijn veteranenroeiers, in de leeftijd van 27+ tot in de 80! De FISA organiseert ieder jaar op een andere locatie voor deze doelgroep een wereldkampioenschap met wedstrijden over 1 kilometer, waar de beste roeiers uit de hele wereld bij elkaar komen. Rijnland is veelal en zeker ook dit jaar met een groot aantal deelnemers van de partij. Momenteel bereiden zich 40 heren, dames en stuurlieden, onder de bezielende leiding van hun coaches, bij onze vereniging voor op deze wedstrijden! In totaal doen er in Libourne (bij Bordeaux, waar de wedstrijden dit jaar gehouden worden) ruim 700 verenigingen mee, en klinkt voor ongeveer 4300 ploegen het startschot. Daarvan nemen wij 71 ‘starts’ voor onze rekening, en is er maar één vereniging die ons daarin voorbijgaat. Als dat de opmaat is voor ons succes, zou dat heel mooi zijn! Heel gaaf dat we na de coronaperiode weer met zo’n grote getale afreizen.

Roeiwedstrijden op tv, zoals WK’s en de Olympische spelen worden gevaren in verschillende boottypes, waarbij men met max 8 ploegen naast elkaar over de baan van 2 kilometer gaat. Voor de Masters is dat op een aantal punten anders: de wedstrijd is teruggebracht tot 1 kilometer, en alles gaat in leeftijdsklassen, waarbij de gemiddelde leeftijd van de ploeg bepalend is. Dus iedereen roeit tegen leeftijdsgenoten. Verder zijn er geen voorrondes: de winnaar van de heat krijgt een blik.  

Een 1-kilometerwedstrijd vergt een heel specifieke voorbereiding. De wedstrijd duurt ongeveer 4 minuten (uiteraard afhankelijk van leeftijd, boottype en geslacht), maar de verzuring slaat geheid toe. Dus dat betekent dat iedereen op dit moment probeert in de training om te leren die verzuring a. zo lang mogelijk uit te stellen en b. zo goed mogelijk te kunnen verduren.

De ploegen zijn al een tijd in discussie over de opstellingen en combinaties in de achten, vieren en tweeën. Dat heeft zich op dit moment wel ongeveer uitgekristalliseerd en zijn de boten aan de ploegen toegewezen. Voor het botenvervoer – er gaan 1 acht, 4 vieren, 6 tweeën en 12 skiffs mee – wordt nog de laatste hand gelegd aan de noodzakelijke afspraken. Al met al behoorlijk wat voorbereidend werk dat nodig is, met dank aan de vele handen die daaraan bijdragen!

Voor de liefhebbers is hier het hele wedstrijdschema te vinden, waar je ook kan zien aan welke wedstrijden een Rijnlandploeg deelneemt.

Zoals gezegd: de deelnemers zijn hard in training, met in het weekend van vrijdagavond 19 en zaterdag 20 augustus nog een trainingsweekend op Rijnland.

Uiteraard zullen we de ervaringen straks delen.

Willeke van der Weide,
Wedstrijdcommissaris

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Peter Reimer Peter Reimer
16 aug 2022 17:49

Roeien is niet van origine een Franse sport maar Frans was vroeger de internationale taal. De FISA is opgericht in Zwitserland, Lausanne. De wedstrijdtaal was vroeger Frans. Zo werd er gestart met het volgende commando: êtes vous prêt, Partez!

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024