Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Ga midweekroeien

Geplaatst op 02-08-2016  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Cissy Bck

Interview met Jaap Visser

Tijdens de koffie vraag ik aan mijn roeimaat: ‘Weet jij eigenlijk wat ‘midweekroeien’ is?’ ‘Nee, niet precies, ik hoor wel dat het altijd heel erg leuk is, dat moeten we ook nog eens een keer doen.’ Voor een echt goed antwoord op deze vraag, ga ik daarom maar eens praten met Jaap Visser, die onlangs het coördinatorschap Midweekroeien overgedragen heeft aan Marianne Hensel. Na negen jaar vond Jaap het wel eens tijd worden om de organisatie in handen te leggen van een opvolger. 

Jaap visser.d6956d

Sinds de jaren ’90 roeit Jaap bij Rijnland. Van Janka Bolier kreeg hij instructie samen met vier andere ‘kerels’. Met enkelen van hen vormt hij nog steeds een ploeg die in de huidige samenstelling de naam heeft: The Rowing Spirit.

Na zijn boeiend werkzaam leven maakte Jaap zich verdienstelijk voor de Rotary en toen die activiteiten waren verminderd, stortte hij zich meer op het roeien en daaraan verwante zaken.

In 2007 vroeg de Toercommissie hem het onderdeel midweekroeien op zich te nemen. Voorheen werd daar zeker aandacht aan besteed, maar er was nu behoefte aan meer structuur in dit onderdeel van de roeiactiviteiten. Met de woorden van vandaag zouden we zeggen: ‘de slaapstand activeren.’ Iets wat hem gezien het animo waarmee leden deelnemen aan de midweek roeidagen, bijzonder gelukt is. 

Midweekroeien is een landelijke activiteit van de Roeibond waaraan veel roeiverenigingen meedoen. De verenigingen zelf hebben daarvoor een coördinator Midweekroeien. Zo organiseren de deelnemende verenigingen een aantal keren per jaar regelmatig één door-de-weekse-dag (vandaar de term ‘midweek’) waarop leden bij een andere vereniging kunnen gaan roeien. Bij Rijnland gebeurt dit eenmaal per maand, en wel vanaf april tot oktober.

Hoe heerlijk is dat? Je bent een dag te gast bij een andere vereniging, maakt gebruik van de boten die daar zijn, hoeft niet af- en op te riggeren, niet op- en af te laden, niet met de botenwagen te rijden, je kunt gewoon van A naar B gaan en met de gastheren en gastvrouwen in de boot stappen. Je roeit op ander water dan je normaal doet, je roeit met andere mensen, je roeit vrijwel altijd in hetzelfde type boot als waarin je gewend bent te roeien.

Natuurlijk wordt er gekeken naar roei- en stuurervaring van de deelnemers. Het mag duidelijk zijn dat varen door smalle stadsgrachten of op stromend water speciale eisen stelt aan stuurvaardigheid. Zeker in dat laatste geval stuurt dan meestal een gastheer of gastvrouw.

Midweekroeien is iets anders dan met je eigen ploeg een dagje bij een andere vereniging gaan roeien, immers dan ontmoet je de leden van de andere vereniging hooguit bij binnenkomst of weggaan, bij het midweekroeien roei je met ze en lunch je met ze. Tijd voor roeien, tijd voor praten, tijd voor plezier maken en veel nieuwe indrukken op doen. 

De Roeibond organiseert ieder jaar de derde donderdag van augustus  een landelijke midweekroeidag bij enkele verenigingen, verspreid door het land, die zo’n organisatie een keer op zich willen nemen. Daar  kunnen leden van alle verenigingen elkaar ontmoeten om met elkaar te roeien. Dikwijls  leiden die ontmoetingen weer tot plannen om een volgend jaar onderling bij elkaar een dag te komen roeien.

Vanaf november al wordt er stevig aan het programma voor het volgende roeiseizoen gewerkt. Bij welke vereniging willen we roeien, welke routes zijn daar te doen, welke boten zijn er beschikbaar, met hoeveel man kunnen we erheen gaan, welke eisen worden er gesteld aan roei- en stuurvaardigheid?

Jaap laat mij een indrukwekkende lijst zien van roeiverenigingen waar hij met het midweekroeien allemaal geweest is. Een kleine dertig verenigingen in Utrecht, Noord-Holland, Gelderland, Zuid-Holland, Brabant. Bij sommige meerdere keren. Zo krijg je toch een prachtig beeld van het roeiwater in Nederland.

Vanaf februari staat het programma op de Rijnland-website. Wanneer gaan Rijnlandleden waar roeien? Natuurlijk altijd wel binnen redelijke afstand.

De groepen bestaan meestal uit zo’n twaalf à vijftien leden. Veelal een vaste kern die dikwijls meegaat en daarnaast mensen die soms, of voor de eerste keer meegaan. Vaak blijft het daar niet bij. Het is namelijk buitengewoon gezellig zo’n dag met bekenden en onbekenden te roeien, er zijn altijd wel onverwachte momenten en verrassend mooie uitzichten. Low budget, lunchpakket mee.

Er valt altijd wat te wensen, er valt altijd wat te verbeteren. Zo heeft Jaap het idee dat ondanks alle informatie bij Rijnland velen toch niet weten wat midweekroeien nu precies inhoudt, terwijl nieuwe leden bij binnenkomst in de vereniging altijd vernemen welke activiteiten er zoal kunnen zijn. Wellicht ligt hier mede een belangrijke taak voor instructeurs, zij ook zouden hun pupillen kunnen wijzen op deze manier van minder bekende vaarten verkennen.

Na negen jaar organiseren gaat Jaap nu ‘consumeren’. Het is hem van harte gegund. Wij wensen hem nog veel mooie midweek roeidagen toe.

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024