Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Geslaagde informatie-avond nieuwe Zeevier

Geplaatst op 09-03-2016  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

Met de nieuwe zeevier kan je ook gewoon vanaf Rijnland een rondje Kaag varen, of zoiets. Met dit soort vaststellingen werden veel misverstanden opgelost op de informatie-avond op 3 maart j.l.

De voorbeidingsgroep Zeevier, bestaande uit Job Dresden, Liesbeth van Beemen en Nico van Ravesteyn, had belangstellenden uitgenodigd om wat bij te praten. Het bestuur heeft o.m. op basis van een ledenpeiling het groene licht gegeven voor de aanschaf, maar de aanvaarding van de Zeevier-schenking moet nog wel op de ALV van 24 maart bekrachtigd worden.

Inmiddels gaat de voorkeur uit naar het Franse type zeevier, de Yole de mer (zie foto), omdat dit veruit de meest gangbare boot is, maar ook omdat de vergelijkbare Filippi -zeevier ruim 6000 euro duurder is en voorlopig niet beschikbaar voor een proefvaart. Dat kunnen we binnenkort wel doen met de Yole de mer van de KR&ZV de Dordtse, die ons hiertoe heeft uitgenodigd. Zie voor een goede video zeeroeien van de Dordtse , uit hun site www.kdrzv.nl : https://www.youtube.com/watch?v=488S6oCd-oI&feature=youtu.be .

zeeboot lunch

Twee subgroepjes zijn ingesteld ter voorbereiding van de komst van de nieuwe boot, nl. Gebruik en beheer Zeevier en Organisatie tochten Zeevier. De eerste  gaat vastleggen aan wat voor veiligheidseisen de gebruikers en vooral de stuur moet voldoen om buiten het reguliere vaargebied van Rijnland te varen. Dit zal sterk variëren afhankelijk van het vaargebied. Als je vanuit Rijnland het water op gaat, zullen een Basis C en Sturen 4 bevoegdheid genoeg zijn. Maar wanneer je stromend water of zelfs de zee op wilt, zullen extra eisen gesteld worden vooral aan de stuurlieden. In ieder geval zal dan ook de voorbereiding van de tocht extra aandacht vragen.  Daarbij horen ook tips hoe aan bepaalde kennis te komen, zoals een cursus roeien op stromend water, Vaarbewijs 1 en 2 en het Marifooncertificaat. Per vaargebied wordt vastgelegd welke bijzondere veiligheidsartikelen aan boord moeten zijn.

Het tweede subgroepje, Organisatie tochten Zeevier, gaat al direct aan het werk door kennismakingstochtjes vanuit de Dordtse te organiseren. Vrijwel alle aanwezigen willen hier graag aan meedoen. Het is goed om van het begin af aan te gaan werken aan een tochtenboek, waarin je naast route en afstand, ook alle vaartechnisch belangrijke punten opneemt die je wilt weten voor een volgende keer, bv. de plek van een geschikte trailerhelling. Deze groep gaat zich ook bezighouden met de samenwerking met andere verenigingen met een zeevier, zoals de RV Alphen (Guus van Wechem)  en de Dutch Coastal Rowing Club. Dit om intensief kennis uit te wisselen en zo mogelijk samen tochten te varen. Aan het slot kwam nog de vraag naar voren of je echt op marathon-niveau (min. 50 km) moet kunnen roeien om mee te kunnen in de nieuwe vier. Het antwoord luidt: dat hangt af van de tocht die je vaart. Je kan natuurlijk ook tochten van ca. 20 km varen of een estafette vorm te kiezen. Maar voor tochten op wat ruimer water bijvoorbeeld in Zeeland of op de grote rivieren, zal je vaak vast zitten aan langere afstanden, waarvoor een goede conditie nodig is.

Nico van Ravesteyn

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023