Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Het is volbracht

Geplaatst op 09-05-2021  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

2021-05-09-het-is-volbracht-2Kennen jullie onze tante Emy? Ik was met Carien bij haar op bezoek en sprak over de challenge van 20 km op 2 mei. Ze was vol belangstelling. Op 2 mei ontving ik ’s morgens een mailtje met de boodschap dat ze om 6.30 uur (tante is matineus) aan mij gedacht had en me succes gewenst had. En nou moest ik haar vertellen dat vanwege een coronatest ik niet mee had kunnen doen en dat ik (mits de test negatief was) op donderdag 7 mei (vanwege een goede weersvoorspelling) de challenge alsnog zou varen. Tante had begrip en met die goede wensen zou het ook wel goed komen, want tante staat altijd om 6.30 uur op. En nu denk je, wanneer zien we tante haar skiffje bij Rijnland van het vlot duwen?! Nou, die kans is klein, want tante is 90, maar haar spirit is ongebroken.

Donderdag 7 mei was een prachtige dag. Spiegelglad water en lichte bewolking en een graad of zeven. Eenzaam, maar niet alleen, want zowel Pauline als Edmée zouden samen met mij de uitdaging aangaan en Bauke zou, naar zijn zeggen, als bezemwagen fungeren. Hij zou het rustig aan doen, want hij had de tocht de vorige dag ook al gevaren en niet langzaam, want hij moest zich Henk Helle van het lijf houden.

“Nou, je staat wel stijf van de adrenaline”, schamperde Bouke toen ik, zodra ik mijn boot in het water had liggen, er van door wilde. Goed, ik wachtte tot alle boten op het water lagen en alsof er een veer lossprong, zo ging ik van start. Onder het kleine gat van de “bauwe brug” door en langs het hectometerpaaltje waar de seconden gingen tellen. Heerlijk dat gladde water en geen bootjes en dan kun je in je ‘spiegeltje’ het verste punt ‘vasthouden’ en daar recht op af roeien. Met een ferme haal die afgestemd was op 20 km energiek roeien.

2021-05-09-het-is-volbracht-1De eerste vijf kilometer wist ik me Pauline nog van het lijf te houden, maar na Allemansgeest zag ik haar haal voor haal naderen, maar pas voorbij de ‘Knipbrug’ had ze me te pakken, terwijl ze geschaduwd werd door Bauke. Over een weer nog een groet en een goede wens en verder ging het met een heerlijk zonnetje voor me richting Leidschendam. Edmée, verstandig als ze is, liet ons begaan en voer haar eigen tempo en toen ik, na Paulien en Bauke, bij de molen rond gemaakt had zag ik haar varen, wilskrachtig roeiend en vastbesloten de tocht te volbrengen. Nu is dat bij die molen ‘kat in het bakkie’, want je moet wel al was het maar om de boot weer ‘thuis’ te brengen. Wat een fantastische tocht. Nog steeds geen wind, maar één boot tegengekomen, vlak na de molen, en een heerlijk zonnetje. Als je dan zelf je koers kunt bepalen en niet steeds de nabijheid van de wal hoeft te controleren kun je er echt genieten dat je al zo lang met – voor mijn doen – krachtige haal kunt varen. Bij die passerende sleepboot roeide ik gewoon door met de riemen ver boven de golven. Pauline had laten lopen, zag ik. Later las ik dat zij toen ze mij zag doorvaren er meteen een schepje bovenop deed, om eventuele aspiraties mijnerzijds haar in te halen teniet te doen. Dan naderen we de vereniging en zien we allerlei vroege vogels – het is half negen ’s morgens – in ongestuurde vieren, in tweeën en in skiffs passeren. Ook Njord is in achten van de partij en dat maakt me wel jaloers.

Warempel, als ik vlak bij de vereniging ben, fietst de voorzitter van de examencommissie, Jan-Cees met mij mee. Ik vrees zijn oordeel, want zo mooi is dat roeien van mij, zo het al wat was, na bijna 20 km niet meer. Ik probeer weer wat controle te krijgen op mijn roeien en ploeter rustig voort. “Waarom houd jij je rechterriem zo raar vast”? wil hij weten. Ik toon hem mijn bebloede hand. Een oude blaar is open geknapt met alle gevolgen van dien. Wel een beetje stoer, vind ik.  Dan passeer ik hectometerpaaltje 13.7 en is het voorbij. Rustig doorroeiend zie ik nog een gaatje aan het vlot. Aan het vlot heerst grote activiteit want iedereen wil het mooie weer waarnemen. Ik haal mijn boot uit het water en zie dan Edmée ook arriveren. Bauke is al eerder gepasseerd. Mooi, samen uit, samen thuis. Ik haal mijn telefoon tevoorschijn en zie op de Strave-app een tijd die ruim vijf minuten sneller is dan een week eerder. Ik ben tevreden. Dik tevreden zelfs.

2021-05-09-het-is-volbracht-3Om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen had ik, samen met Carien, de boot een extra schoonmaakbeurt gegeven en dat paste binnen een actie van het bestuur om een boten-schoonmaak-estafette te organiseren. Onder de deelnemers zou een taart worden verloot. Rita en Elly kwamen me het vertellen. Jullie hebben de taart gewonnen! Dat noem ik bijvangst!

Ook ben ik, na bij een challenge in december als ‘verkeersregelaar’ op te treden, mee gaan doen, mede om het grote leger van skiffeurs te entameren mee te doen. Echt een verrijking van je activiteiten op Rijnland. Zelf ben ik ook duidelijk beter en sneller gaan roeien. Het doet me dan ook deugd dat meerdere mannen en vrouwen daarna zijn gaan meedoen. Bauke, Paulien en Edmée bedankt! Organisatoren van al die challenges en de daarbij passende tijdwaarneming, jullie vooral ook bedankt!

 

Joost Paijmans

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Henk Helle Henk Helle
15 mei 2021 19:55

Tetelestai. Had je zure wijn in je bidon?

Pauline de Blocq van Scheltinga Pauline de Blocq van Scheltinga
10 mei 2021 08:22

Ja Joost, zo is het maar net, mooi en knap volbracht! Trots ben ik ook, op mijzelf, en op Edmee en jou. En Bauke, enorm bedankt voor de support op het water. En Jan Cees die nog even mee fietste met ons allemaal, en alle leuke reacties onderweg, van Hans Link tot en met iedereen op het vlot toen ik langs roeide, en op het water. Die boot, Jason, pffff, die maakte er nog even een echte challenge van. Ik ga hem zeker weer varen, dank je wel Joost en Bauke voor het aandringen! Tot water, Pauline.

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024