Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Het wonder van Steenwijk!

Geplaatst op 07-04-2019  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans


2019-04-07-het-wonder-van-steenwijk-1aKennen jullie Jan? Dagelijks staat hij voor een klas met etterende pubers. En George, geen berg in de Dolomieten waar hij niet aan gehangen heeft. En Joost? Die roeide de Weerribben al ‘tig’ keer. En Job, geen klus te groot, geen taak te zwaar. En Gijs? Hij woonde een tijd in Steenwijk en kent iedere rietkraag en graspol in de Weerribben en zo was er nog een aantal Rijnlanders die in ZAMIP-verband allemaal hadden ingeschreven voor de Weerribben-tocht. Ook het oud-lid Robin den hamer, die naar Wageningen is verhuisd en nu bij “Vada” roeit was van de partij. Kanjers allemaal die in talloze roei-marathons zoveel ‘halen’ hebben gemaakt dat u, waarde lezer, er niet aan wilt denken. Alles heeft zijn prijs en dus had de wedstrijdleiding van het organiserende en het 7e lustrum van haar bestaan vierende roeivereniging “’t Diep” bepaald dat na 45 km genieten in een der mooiste natuurgebieden van Nederland nog eens ruim 7 km terug geroeid moest worden over een lang, vrij saai kanaal met wind tegen. Op dat moment doet, ondanks alle ervaring, alles pijn, je met blaren bezette handen, je achterwerk, je rug, je bovenbenen, alles!

2019-04-07-het-wonder-van-steenwijk-2Dat zeiden we al. Maar klagen brengt je niet thuis en dus wordt met een verbeten gezicht doorgeroeid, al die ruim 800 halen en iedere haal is weer een verzoeking op zich. En na deze beproeving, marteling als u wilt, meer je na 55 km aan bij ’t Diep en krijg je wat te drinken aangeboden en dan is in één klap is alle pijn weg. “Het wonder van Steenwijk”! Geen eenvoudig herderinnetje die in haar wanende Heilige Maagd Maria ziet verschijnen en op haar verzoek een kerk deed bouwen en waar, heel af en toe, niet verklaarde ‘genezingen’ plaats vonden. Als je aan het vlonder bij de RV ‘t Diep het heilzame vocht (geen heilige bron, maar een glaasje ‘Berenburger’ of sinaasappelsap) door een aardige ’t Diep-dame krijgt aangereikt is ‘for everyone to see’ alle smart, alle leed vergeten en iedereen daar aanwezig deelt in het ‘mirakel’. Niet een enkeling maar iedereen is eensklaps verlost van alle ongemakken. Daar kan Lourdes niet tegenop.

 

2019-04-07-het-wonder-van-steenwijk-3Organiseren kunnen ze daar bij ’t Diep. Vanwege het 35-jarig bestaan van de vereniging waren alle officials en iedereen die een rol speelde in de organisatie getooid met een geel hes met de vrolijke opdruk van het 35-jarig bestaan. Er waren zoveel vrijwilligers dat het wel de Champs Élysées op zondag leek, maar allemaal aardig en gericht op het welbevinden van de deelnemers. En ten slotte nog de tocht. Die gaat door een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. En om het ‘wonder’ nog extra op te tuigen: dit keer geen striemende windvlagen, regen, hagel of sneeuw, maar uit de grauwe ochtend kwam in de loop van 2019-04-07-het-wonder-van-steenwijk-4de dag een vriendelijk zonnetje tevoorschijn die de prille natuur accentueerde in fel geel van de dotterbloemen, pril groen van het ontluikend gewas en die prachtige groene waas, in duizenden tinten over bomen en struiken, dat het ontluikende voorjaar begeleidt. Overal in de ‘rietlanden’ zijn boeren doende het riet te oogsten en menigmaal moet worden ‘geslipt’ om een boot met vers gesneden riet of een ‘bouwkeet’ te laten passeren, zonder uitzondering met een hond op het dek.

Dat waarde Rijnlanders hoort ook tot het wonder van Steenwijk. Niet alleen die uitgelaten opgetogenheid als het doel is bereikt, maar ook de stilte en schoonheid van de Weerribben, dit keer wel verstoord door een record aantal deelnemers. En de Zamip. Die laadde de botenwagen op, ging onder de douche en genoot daarna de vrijheid van een aardige ‘Chinees’ in het dorp. Na een tocht van bijna 200 km werd midden in de nacht de botenwagen weer afgeladen en de gebruikte boten weer gereed gemaakt voor de volgende dag. “Volgende keer weer” is geen vraag, maar een feit.

 

Joost Paijmans 

2019-04-07-het-wonder-van-steenwijk-5

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024