Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

In memoriam Harry Kolk

Geplaatst op 07-01-2021  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Evert Gianotten en Winfred Haasse

2021-01-07-in-memorian-harry-kolkOntdaan zijn wij door het bericht dat Harry Kolk op 4 januari is overleden. Harry was van 1999 tot 2019 lid van Rijnland en van 2015 tot eind 2018 ‘Commissaris Materieel’. Toen hij in 2015 gevraagd werd voor het geheel vernieuwde bestuur had hij zijn twijfels. Al eerder deze functie uitgevoerd bij Proteus in Delft en eerder voorzitter geweest bij Roeivereniging Alphen, hoefde hij niet zo nodig. Maar hij nam zijn verantwoordelijkheid. Zo kennen we Harry.

Harry was een uitstekende commissaris materieel. Analytisch en systematisch als een echte Delftenaar maar met interesse om ook anderen hun invloed te laten hebben. Een sterke visie en de nodige flexibiliteit hoeven elkaar niet uit te sluiten. Wat liep die aardige man in die groene jas niet vaak door de loods om weer eens wat aan de boten te sleutelen of zaken te regelen.  

Van onschatbare waarde was Harry in het proces voor de besluitvorming over de recente verbouwing. Harry nam op zich om de financiële (on)mogelijkheden te verkennen en wist vele leden met zijn gedegen onderzoek te overtuigen.

Binnen het bestuur was Harry een stabiele factor. Als Harry het woord nam, had hij het ook. Niemand had dan ook maar de neiging om erdoorheen te praten. Gezag noemen we dat. Een fantastisch bestuurder, aan wie ik in moeilijke momenten gerust kon vragen: ”Harry, hoe zou jij dat doen?”

Verdrietig zijn we maar tegelijk gelukkig dat we met hem hebben mogen samenwerken.

 

Namens het bestuur, Evert Gianotten


 

In 1999 liep ik, geheel onverwacht, in de sociëteit mijn oude bestuursmaat bij Proteus Harry Kolk tegen het lijf. Hij zocht wedstrijd emplooi en Rijnland leek hem daarvoor de juiste plek. Harry en ik zaten samen in het bestuur ’68-’69. Het was toen onrustig in de studentenwereld; onrust waar ook een studenten roeivereniging zich niet voor kon afsluiten. Nadat Proteus eind oktober 1968 voor het eerst in haar relatief korte bestaan een Olympische held met zilver om zijn nek had binnengehaald, maakte onze vereniging zich in 1969 op voor een fusie met Eretes. Een bijzondere ontwikkeling waar Harry en ik als bestuurders contre coeur vorm aan probeerden te geven. De noodzakelijke verandering van haar identiteit mislukte dan ook, pas het jaar daarop kwam de fusie tot stand.
Harry was al een paar jaar lid van Proteus maar was als wedstrijdroeier niet zo succesvol geweest; qua postuur niet licht en niet zwaar, precies ertussenin. Voor wedstrijdroeien geen aanbeveling, maar wel geknipt voor een bestuurlijke rol. Dat deed hij dan ook met overtuiging.
Spijt over zijn vroegtijdig afgebroken wedstrijdcarrière bracht hem ertoe om na zijn bestuursjaar opnieuw in wedstrijdtraining te gaan. Het resultaat was twee blikken en een hoop plezier. In 1973 naderende zijn afstuderen. Dat weerhield hem er niet van om zich stevig te bemoeien met de noodzakelijke vergroting van de na de fusie te krap geworden botenloods. Voor die inzet heeft Proteus Eretes Harry het Lidmaatschap van Verdienste toegekend.
Na het behalen van zijn ingenieursdiploma was Harry klaar met roeien. Hij ging zeilend de wateren verkennen, zowel binnen- als buitengaats. Inmiddels was hij in dienst getreden bij het ingenieursbureau Fugro. Hij hield van het werk waarvoor hij vaak in het buitenland zat; onder meer Noorwegen waar hij zijn vrouw Lisbeth leerde kennen. Acht jaar geleden ging hij als directeur van de divisie maritiem geotechnisch onderzoek met pensioen.
Tijdens zijn werkzame leven bleef het roeien toch boeien en toen zeilen met zijn gezin er niet meer in zat, werd hij in zijn woonplaats lid van roeivereniging Alphen. Als voorzitter loste hij daar bekwaam een bestuurscrisis op. Het veteranen wedstrijdroeien was daar echter minder ontwikkeld. In 1999 werd hij daarom ook lid van Rijnland en sloot zich aan bij het succesvolle veteranen wedstrijdcollectief van Koos Bazuin en Peter van Gessel. Vele jaren draaide hij mee in dat collectief als lid van één van de twee achten die zich op de Head en Heineken voorbereidden en incidenteel voer hij andere wedstrijden in de acht of de vier. Toen hij wat vaak last kreeg van fysiek ongemak stopte hij met wedstrijdroeien. Dat gaf ruimte voor opnieuw een bestuurlijke taak, Rijnland strikte hem als materiaalcommissaris. Na afronding trok hij zich als recreatieroeier weer terug bij Alphen. 
Dat Harry voor bestuurlijke taken snel in beeld kwam, hoeft niet te verbazen. In zijn optreden was hij sober, nuchter en zakelijk en daardoor heel effectief. Geen chicanes of omtrekkende bewegingen, maar integer en recht op zijn doel af. Zijn werkkracht en inzet vielen niet direct op; de resultaten des te meer. Als roeier leverde hij power, meestal in het middenschip op stuurboord. Je wist dat hij altijd voor 100% bij de les was. En als de bridgeclub bij Rijnland nog had bestaan, zou hij daar zijn opgevallen met sterke biedingen en scherp afspelen.
Op 4 januari is Harry op 73-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw Lisbeth en hun twee dochters thuis in alle rust overleden. Hij was al enkele maanden ernstig ziek. Een uiterste poging om de ziekte te bestrijden mocht helaas niet baten. Terugkijkend op zijn verenigingsleven wordt duidelijk dat drie roeiverenigingen hem dank verschuldigd zijn. Als ploeggenoot zullen wij hem blijven herinneren als een betrouwbare en gezellige roeimaat en bovenal een prettig mens.

 

Winfred Haase

2021-01-07-in-memorian-harry-kolk-h4k-2017

H4K 2017

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Connie van Seggelen Connie van Seggelen
10 jan 2021 08:19

mooi ''In memoriam'' - heel veel sterkte met het verlies.

Saskia de Vlas Saskia de Vlas
09 jan 2021 11:30

Wat triest en we gaan hem enorm missen.

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024