Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

In memoriam Jaap Peters

Geplaatst op 31-01-2019  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Evert Gianotten

2018-01-13-in-memoriam-jaap-peters-2Vandaag bereikte ons  het trieste bericht over het overlijden van Jaap Peters, medeoprichter en erelid van onze vereniging. Hij is 87 jaar geworden.

Jaap behoorde tot de zogenoemde ‘Magnificent Ten’, de mensen die in het voorjaar van 1964 het initiatief namen om in deze regio een nieuwe roeivereniging op te richten. Pas  bij een ledenaantal van circa honderd zou dat volgens hen mogelijk zijn en dat is ze gelukt. Al de eerste jaren bleek Jaap een onmisbare figuur voor de vereniging. Vier jaar penningmeester, twee jaar vicevoorzitter en vier jaar voorzitter. Een ras bestuurder en daar heeft hij ook later nog veel van laten zien.  Na 10 jaar succesvolle bestuursinzet  is Jaap tot erelid benoemd.

Jaap was goed in acties om de leden te stimuleren zich financieel extra  in te spannen voor de aanschaf van meer boten.  De eerste actie was in 1976 onder de titel “Actie 8 II”, welke twee achten opleverde. Ook in latere jaren heeft Jaap zich tot twee keer toe voor zo’n actie ingespannen.  

Heel  belangrijk voor  het voortbestaan van Rijnland was Jaaps rol als voorzitter van de financiële commissie die de penningmeester bjjstond in het verwerven van schenkingen ten behoeve van de nieuwbouw in 1994. Door zijn gezag als ondernemer gaf hij de leden het vertrouwen dat de bouw van een nieuw clubgebouw, waarvan de kosten begroot waren op een miljoen gulden, verantwoord was.  Samen met vertegenwoordigers uit diverse geledingen van de vereniging heeft Jaap bereikt dat de leden met elkaar een bedrag ter grootte van een kwart van de bouwkosten hebben geschonken. 

J2018-01-13-in-memoriam-jaap-petersaap was niet alleen bestuurder maar ook roeier.  De start van zijn roeicarriëre lag bij Roeivereniging RIC in Amsterdam.  Aanleiding was een ongeluk op 15 jarige leeftijd, waarbij hij onder de aanhanger van een vrachtauto met melk had gelegen. Zijn beide benen waren in de kreukels en het weer leren lopen was een moeizaam proces. Hij is toen naar het roeien gestuurd en na enkele maanden liep Jaap weer goed.  Door deze ervaring heeft hij het roeien van mensen met een handicap altijd een warm hart toegedragen, hetgeen onder andere tot uiting kwam in een schenkìng  van twee boten aan de Stichting Roeivalidatie en in zijn langdurig voorzitterschap van de Stichting Aangepast Roeien.  

Zijn betekenis voor de roeiploeg die zijn naam draagt – de Petersacht - kan beter door zijn ploeggenoten worden geduid. Maar ook daarbuiten was hij nog steeds voor de vereniging van betekenis, ondanks zijn leeftijd en het feit dat hij de laatste jaren niet meer roeien mocht. Hij voelde zich nog steeds verantwoordelijk voor het voortbestaan van de vereniging en liet zich daartoe ook bij de ALV regelmatig horen. Over de bouwplannen was hij duidelijk. ‘Nu doorpakken, denk aan de toekomst’ was zijn laatste persoonlijke advies aan ons.   

We zullen zijn vrolijkheid, zijn stimulerende kracht en optimisme  missen.

Namens het bestuur, Evert Gianotten

 

Het afscheid van Jaap is op maandag 4 februari om 13:00 uur
in De Goede Herder Kerk, Stoeplaan 4, Wassenaar

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024