Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

In memoriam Richard van Delft

Geplaatst op 08-05-2024  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Albert de Prie

2024-05-08-in-memoriam-richard-van-delft 2De samenkomst waarbij wordt teruggeblikt op Richards leven is zaterdag 11 mei om 13:00 uur in strandpaviljoen "De Kwartel". Een condoleance register is in de bestuurskamer gelegd waarin een ieder zijn medeleven of herinnering kan schrijven. On-line is een herinneringsplaats aangemaakt https://memori.nl/gedenkplaats/richard-van-delft/

 

Richard van Delft is in 2022 lid geworden van RV Rijnland met als doel om meer met sport bezig te zijn en had een voorliefde voor watersporten. In de korte tijd dat Richard bij de vereniging is heeft Richard op velen van ons een diepe indruk achtergelaten. Met warmte denken we aan hem terug. Ieder heeft zijn eigen verhaal en herinnering. 

Laura: Ik heb Richard leren kennen bij het roeien in de mixed 8 die werd samengesteld met vaste trainer Jan. Op zondagochtend 9.30 uur was het zover. Regelmatig zat ik achter Richard in de boot, met zijn lange rug. In het zomerseizoen startten we op donderdagavond ook met een meer technische training in de ongestuurde 2. Ook toen had ik het genoegen wel eens met Richard in een ongestuurde 2 te roeien. Helaas werd de mixed groep opgeheven.
Omdat ik dat toch wel jammer vond vroeg ik aan Richard of hij zo nu en dan met mij in een ongestuurde 2 wilde roeien. Ik had mijn skiff nog niet gehaald, Richard wel. Richard voelde daar wel voor. Zo hebben we verschillende keren geroeid. Het sociale, gezellige kletspraatje na het roeien mocht niet ontbreken.
Afgelopen maandag, training met vier vrouwen. Het tillen van de boot ging moeizaam, ik kreeg veel gewicht op mijn schouder en gaf een kreet. Wie snelde toe: "Richard".
Richard, lieve man altijd bereid te helpen, toont initiatief. Ik zal Richard missen, mis hem nu al. Rust zacht. Alle sterkte toegewenst aan zijn dierbaren. 

Jacqueline: Richard, ons roeimaatje uit de mix 8 van Jan van der Goes, was een ontzettend aardige, attente en leuke vent. Ook al waren wij als startende wedstrijdroeiers misschien nog niet de besten, met zijn positieve fijne energie maakte Richard ons als man/vrouw-team absoluut beter.
Tijdens de trainingen in de ongestuurde twee kwam ook zijn fanatieke kant naar voren. We roeiden dan samen richting Leidschendam, en spoorde mij dan constant aan om flink door te roeien om de andere boten voor te blijven.
Richard was echt een fijne collega roeier, klaar om ons aan te moedigen, te helpen of gewoon een praatje te maken. Zelfs als ik achter de bar stond. Dan kwam Richard altijd even langs om gedag te zeggen of zomaar een gesprek aan te knopen.
Het is daarom echt heel moeilijk te bevatten dat we het bij Rijnland voortaan zonder hem moeten doen. Richard, we missen je nu al. 

Tanja: Ook ik leerde Richard kennen als mede nieuw lid van Rijnland. Er waren 4 heren en 4 dames die wel wat fanatieker wilden roeien. Richard werd dus een roeimaatje van een bijzonder team. Richard bleek een hele aardige, integere man. Altijd in voor een praatje en niet te beroerd om met 4 dames in een roeiploeg te zitten.
Nu dit jaar de ploeg gesplitst verder ging zag ik je toch nog regelmatig. je bleek je in te zetten op vele manieren voor de vereniging! Je genoot zichtbaar van je nieuwe sport en sociale contacten.
Onvoorstelbaar dat we je nu niet meer zullen tegenkomen. 

2024-05-08-in-memoriam-richard-van-delft-kvw-2022-afsluitingGouda: Ik heb één keer Richard in de jonge-honden- acht gestuurd. Richard paste prima in de ploeg, deed na de race rustig wat hij moest doen. Afgelopen zaterdag was Richard in zijn skiff bij Leidschendam, even voordat ik er met mijn acht was. Richard hield - bescheiden - heel duidelijk rekening met ons. Bij de terugweg bij de Knipbrug toonde Richard inzicht door de acht alle ruimte te geven. Ik wilde hem na terugkomst nog complimenteren voor zijn manier van doen. Richard was al weg ... Ik wens zijn dierbaren veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Jolande: Richard zat in onze sleepboot groep. Sleepboot omdat wij allerlei avonturen samen beleefden waarvan een van de grotere het afslepen van een motorsloep was. Die kwamen wij tegen op een doordeweekse avond op de plas. De motor leek uitgevallen en wij wilden best helpen maar de vraag was hoe. Veel hadden wij natuurlijk niet bij ons. Uiteindelijk knoopten wij de boot aan de onze vast en roeiden met gezamenlijke kracht vanaf het eiland naar de Vliet, waar degene woonde. Richard had deze truc bedacht en het werkte beter dan verwacht. Even een handje helpen, even doortrappen - dat paste wel bij hem! Wij gaan hem missen! 

Ivo: Ook ik heb Richard mogen leren kennen via de mixed dubbel 8 bij Jan van der Goes. Na een jaar trainen in weer en geen weer zijn wij samen, met de andere heren van de mixed, doorgegaan onder begeleiding van Hans Kerkers. Ook hier hebben we samen veel getraind, wederom in weer en geen weer, maar Richard wist altijd de vrolijke noot te raken. Een praatje maken vond Richard belangrijk en Richard is dan ook menig keer ijsbreker geweest. Door zijn aanstekelijke enthousiasme was het dan ook niet lastig om met hem in gesprek verzeild te raken. Richard keek uit voor een ander en dacht dan ook graag mee. Ik kan niet geloven dat we je nooit meer gaan zien, dat we je nooit meer mogen meemaken. 

Bart: In 2022 werd door een aantal Rijnlanders een nieuwe dubbelacht gevormd. Daar leerde ik Richard kennen. Naast het roeien en de gezelligheid met Richard deelde we ook interesses in ons werk. Richard werkte net als ik in de ICT. We hadden het regelmatig over wat we konden met ons werk en welke certificaten we daarvoor konden halen.
In deze periode groeide het contact met Richard op de vereniging en ging Richard ook als roei-instructeur lesgeven. In zijn eerste lidmaatschapsjaar roeide wij onze eerste wedstrijd met de dubbelacht.
Ik heb mij geïnspireerd op hoe Richard zich rustig en positief kon opstellen op de uitdagingen die op hem afkwamen.
Ineens kreeg ik bericht van het plotselinge overlijden. Ik was geschrokken en aangeslagen. Opeens is het contact met mijn roeimaatje niet meer mogelijk. Ik zal Richard erg missen en wens zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden veel sterkte toe met het verwerken van het verlies. 

Hans: Het blijft moeilijk te bevatten. ‘s-Ochtend zie je Richard nog vrolijk in een skiff zitten en ‘s-middags hoor je dat Richard plotseling is overleden. Richard begin 50, getrouwd, trotse vader van 2 dochters, een jonkie in rv-Rijnland-begrippen. Hoe je dan moet switchen van Richard ‘is’.., naar Richard ‘was’...
Ik ken maar een stukje van Richard, maar wel een mooi stukje. Misschien was Richard technisch niet de meest verfijnde roeier - een beetje slungelachtig zelfs- maar als je hem zag roeien, zag je dat Richard genoot. Enthousiast, leergierig en met veel doorzettingsvermogen sleutelde Richard aan zijn roeitechniek. En met resultaat.
Bovenal bleef Richard ervan genieten en dat blijft het belangrijkste. Ik ben heel blij dat ik hem daar een beetje bij heb mogen helpen. Misschien blijf ik maar denken: ‘Richard IS een mooie roeier’. 

Esther: Richard vertelt dat hij en Laura aanstaande vrijdag naar het oude centrum van Leidschendam willen gaan roeien om daar aan te leggen en koffie te gaan drinken bij restaurant Puurr. Of Albert en ik zin hebben om mee te gaan? Nou, daar zijn we wel voor te vinden!
En zo gingen we, op vrijdag 13 oktober 2023, ondanks dat er een fikse tegenwind stond, met twee ongestuurde twee boten op weg naar Leidschendam.
Richard en Laura voeren voor ons uit en kwamen als eerste bij Puurr aan, maar konden op de Vliet zelf geen goede aanlegplek vinden. De lage steigers aan de kade waren voor onze boten toch net te hoog. Richard gaf aan dat we in een zijslootje naast Puurr wel de boten zouden kunnen aanleggen, maar dan moesten we wel eerst onder een bruggetje (zo’n poortje van steen) door.
Richard en Laura lagen met hun boot net voorbij het bruggetje en konden met de wind mee strak de bocht om en kwamen met behulp van die wind keurig in het midden van het slootje uit. We stuurden naar het midden van de brug, maar werden door de krachtige wind weggezet en dreigde onder de brug tegen de muur aan de zijkant te komen. Om geen schade aan de boot en/of de riemen te veroorzaken lieten we de riemen slippen. Helaas raak je dan de stabiliteit kwijt en voordat we het doorhadden lagen we allebei al in het water. We waren omgeslagen! Al zwemmend trokken we boot nu onder de rest van de brug door en zagen dat Richard en Laura al hadden aangelegd. Ik zal hun verbijsterde gezichten toen ze ons in het water zagen niet meer vergeten. Richard zei enigszins beschaamd: “mijn reisvoorbereiding is niet zo goed gebleken, restaurant Puurr is vandaag GESLOTEN!!”
Albert en ik keken elkaar aan en schoten in de lach. Wel een nat pak en ook nog eens geen koffie! Richard wist dat er een sportschool onder Puurr zat en liep daar naar binnen. Triomfantelijk kwam Richard terug met twee schone keurig opgevouwen handdoeken. Dat had Richard mooi even geregeld!! 

2024-05-08-in-memoriam-richard-van-delft-dmoAlbert: In de zomer van 2022 ben ik lid geworden en samen met o.a. Richard gestart op de instructie voor Basis en sturen 2. Het was een leuke groep. Gelijkgestemd. Richard kon een zekere ambitie niet worden ontzegd. We gingen snel van start, misschien wel te snel. Maar toen het begeerde brevet binnen was ging Richard ook meteen door voor sturen 4. En natuurlijk ook de skiff.
Wanneer er even geschikt weer en tijd was, dan kwam Richard naar de vereniging om in de skiff of samen in een gestuurde 3 of 4 een rondje te roeien. Wanneer Richard stuurde, lette Richard altijd op of we gelijk roeiden of gooide er nog een oefening tussen door.
Naast het roeien wilde Richard ook actief zijn bij de vereniging. De instructiecursus werd gevolgd en de ROW 2023 georganiseerd. We maakten dankbaar gebruik van zijn aktielijst. En achter de barbecue werd de saté bereid.
Het laatste bericht in de Sleepboot app “Het weer is natuurlijk te mooi om niet te gaan roeien. Voor vanavond dus even een skiff afgeschreven. Iemand zin om mee te gaan?”
Die avond nog genoten.
We missen zo’n roeimaat, wensen zijn vrouw Marga, dochters Isa en Gina en familie veel sterkte toe bij het verlies van Richard.

 

De samenkomst waarin teruggeblikt wordt op Richards leven is op zaterdag 11 mei om 13:00 uur in strandpaviljoen “De Kwartel”, Strand Zuid 7, Den Haag.

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024