Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

In roeiluwe tijden…

Geplaatst op 08-05-2020  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Kees in 't Veld

Er rest ons niet veel anders dan terugdenken aan het verleden (en een beetje mijmeren over de toekomst). Terugdenken aan de roeiers en de ploegen die door de tijd heen het meeste indruk op je hebben gemaakt,  sleutelfiguren, sleutelroeiers en sleutelploegen. De Laga-vier-met-(Njord)stuurman, die in 1964 op de Olympische Spelen in Tokyo brons won, met Bob van de Graaf aan boord. Of een jaar eerder, Njord wint de Varsity mét Koch en Bergsma. Bergsma roeide volgens bootsman Maarten altijd met een diepende riem…

Illustere 60-er jaren met de Kloosterman-acht, zilver voor Van Nes en Suselbeek en stuurman Rijnders in de twee-met (coach Koos Bazuin), het goud van Jan Wienese in de skiff, het brons van Roel Luynenburg en Ruud Stokvis in München. Dan een sprong naar de jaren negentig, Atlanta 1996, historisch goud voor de Holland-acht en de eerste (bronzen) Olympische medaille voor Eeke van Nes, dochter van Hadriaan van Nes, die vier jaar later in Sydney daar nog twee zilveren medailles aan toevoegde.

Werkelijk fascinerend is de race in de skiff tussen grootmeester Mahe Drysdale en Damir Martin uit Kroatië op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Drysdale wint in 6.41.34 met Martin op de tweede plek in… 6.41.34

Too close to call (zoiets als onze Johan IJff op de recente masters in Velence in Hongarije). Nederland wint goud, zilver en brons met de roeiploeg.

Maar voor misschien wel het allermooiste roeibeeld wat op mijn netvlies staat gegrift, moet ik terug naar de Women’s Boatrace uit 2016. De acht van Cambridge is ‘verslagen door de Thames’, maar geeft niet op. Meer onder dan boven water roeien zij door en bereiken de finish. Wellicht een metafoor voor de huidige omstandigheden? Het lijkt soms of we (bijna) zinken, maar we geven niet op, hou vol!    

 

Kees in 't Veld

    

2020-05-08-in-roeiluwe-tijden

  Foto:  Clive Rose / Gettyimages

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023