Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

“Jong” geleerd ………….

Geplaatst op 26-08-2021  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Job Dresden

2021-08-26-jing-geleerdToen
Vanaf begin dit jaar functioneert een nieuwe structuur voor de roei-instructie bij Rijnland.
In de afgelopen jaren gaf ik al roei-instructie aan volwassenen (en de jeugd). Je maakte individueel afspraken met de cursisten. Wanneer jezelf of één van de cursisten niet kon komen, kon de instructie niet doorgaan. Dit ging ten koste van de voortgang van de instructie. Tevens was de integratie van de cursisten binnen Rijnland door het individuele aanpak vaak een probleem. Tenslotte was het aanbod van nieuwe instructeurs een probleem. 

Nu
In de nieuwe structuur van de roei-instructie wordt gewerkt met instructiegroepen. Een instructiegroep bestaat uit 10-15 cursisten en 4-5 instructeurs die op een vast tijdstip in de week instructie krijgen. De afwezigheid van een cursist of instructeur heeft daardoor veel minder effect op de voortgang van de instructie. Binnen een instructiegroep vindt instructie plaats in diverse vormen van roeien: introductiecursus, basis roeien, sturen, skiffen, etc. Het gaat dus om zowel nieuwe (potentiële) leden als oudere leden die een nieuwe discipline van het roeien willen leren. 

Hoe kom je in een instructiegroep terecht?
De indeling van cursisten geschiedt door de commissie instructie  Deze commissie bestaat thans uit Margriet Oomens, Lieneke van Schaik en Floor Hermans. Te bereiken onder: eitcurtsni.eissimmoc.[antispam].@rvrijnland.nl. Leden (bestaande en nieuwe) die instructie willen krijgen, melden zich bij deze commissie. Zij gaan in overleg met de betrokkene na in welke instructiegroep ruimte is. Zij volgen ook de voortgang van de instructie en gaan in overleg met anderen, zoals de examencommissie, wanneer er ergens knelpunten ontstaan. 

Mijn eerste ervaringen met deze nieuwe opzet van de instructie
In de eerste plaats was het mij bekend dat door de coronamaatregelen in de afgelopen jaren een groot stuwmeer aan (potentiële) cursisten was ontstaan. Dit stuwmeer is door de commissie instructie binnen korte tijd opgelost! De nieuwe organisatie heeft blijkbaar ook een aantal leden gestimuleerd om instructeur te worden.
In de tweede plaats functioneren de instructiegroepen in het algemeen goed. Afwezigheid van een cursist of instructeur kan betrekkelijk eenvoudig worden opgevangen. De inzet en flexibiliteit binnen de groep is groot. De eerste resultaten mogen er zijn: onlangs zijn 8 cursisten van mijn groep geslaagd voor hun basis roeien of sturen 2! Daar zijn wij (de instructeurs) best wel trots op!
In de derde plaats blijken wat meer ervaren cursisten bereid, opgeleid te willen worden tot instructeur. Dit kan worden geïllustreerd door het volgende: vanwege de zomervakantie en de afwezigheid van velen had ik besloten een rustperiode van 2 weken in te lassen. Dit pikte een aantal cursisten die al boten mochten afschrijven, niet. Zij hebben het initiatief genomen om in die weken tochtjes in de omgeving te organiseren. 

En zeker niet het minst belangrijke punt
Het roeien in diverse samenstellingen leidt tot het beter leren kennen van elkaar, het maken van afspraken over het samen roeien en daarmee het beter integreren binnen Rijnland. Het samen thee/koffie drinken stimuleert ook de uitwisseling van ervaringen over tochten en mogelijke andere activiteiten binnen Rijnland. Want het moet duidelijk zijn: de instructie bestaat niet alleen bij de gratie van het halen van roei-examens, maar veeleer om plezier in het roeien te krijgen en te houden.


Job Dresden (coördinator instructiegroep zaterdag 10.30 – 12.00 uur)  

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Pien van der Hoeven
28 aug 2021 18:43

Wat leuk om te lezen dit, Job!

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023