Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Kan het mooier

Geplaatst op 11-04-2016  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paaijmans

ZAMIP roeit de Weerribben-marathon.

 

“Joost, rechtop zitten”, sneed de stem van Job. Hij had gelijk, maar na 40 km en als je om 4.30 uur opgestaan bent om de 150 km lange weg naar Steenwijk te aanvaarden, heb je wel eens zin in een ‘eerste reactie’.  Die bleef uit dankzij de wijze lessen van Ruud die vindt dat een ‘meneer’ zich moet beheersen. Een wijs man!!

 

Was er, om de lezers te gerieven, nog meer onheil? Jawel, bijna omgeslagen, bijna in het (koude) water gevallen tijdens het wisselen in de boot, de wind die bedacht had dat windkracht vier tegen precies in de as van de langste route over de “Bovenwijde” louterend is, natuurlijk ‘pap’ in de benen als je nog veertig km voor de boeg hebt en je moet om een uur of negen ’s avonds nog 150 km terug rijden zonder in slaap te vallen.

Img6579

We kennen natuurlijk allemaal de boodschap van de sergeant aan de manschappen dat hij goed en slecht nieuws heeft en dat hij zal beginnen met het slechte nieuws. Wat betreft de tocht hebt u het slechte nieuws al gehoord. Nu het goede nieuws.

 

Stel u voor, ’s morgens om negen uur in de polder. Er is nog nevel en bijna windstil als de eerste boten vertrekken. Langzamerhand wordt het frisse lentegroen zichtbaar tussen de nevels en als dan de zon doorbreekt ontwaakt het land. Paarden hollen door de wei en met een luid gakken doorklieven ganzen het luchtruim. Met het vorderen van de dag steekt er wat wind op en verschijnen de mooiste Hollandse luchten en wolkenformaties die gelukkig de keuze maken te verdwijnen in plaats eens lekker uit te regenen.

 

Ondertussen trekt een lange stroom roeiboten richting het plaatsje Ossezijl en daarna wachten schitterende plaatsjes met namen als “Muggenbeet” en “Nederland” en ben je getuige van waar de ‘dakdekkers’ hun materiaal vandaan halen. Met ‘lieslaarzen’ gewapende mannen lopen tussen het al gemaaide riet, sorteren het en produceren mooie bossen daarvan die met dekschuiten worden afgevoerd. Ondertussen maken dotterbloemen, lissen en andere planten gebruik van de opengevallen ruimte om voor de nodige kleur in het landschap te zorgen. Scholeksters, grutto’s, kieviten en ganzen zijn alom aanwezig en doen wat de lente hen gebiedt.

Img6582

Na het middaguur drijven de wolken weg en ontvouwt zich een strak blauwe hemel en vervolgen wij onze tocht richting Steenwijk. Nabij de plaats Giethoorn zien we tal van fluisterboten propvol met Chinese toeristen zich afvragen waarom die roeiboten steeds rechts houden. Je kunt toch ook links varen? Verderop is een bootje aan de grond gelopen en probeert men met een voor dit doel meegenomen ‘boom’ het bootje steeds vaster in de modder te werken. Helaas belet het Bijbelse verhaal van de “Toren van Babel” ons uit te leggen dat het diepere water aan de andere kant zit.

 

Dan scheidt een stukje kanaal van 500 meter ons van het kanaal naar Steenwijk en het doel van onze tocht. Het is echter zo nauw dat hier alle boten samenkomen, omdat veel bemanningen nog te weinig kaas gegeten hebben van manoeuvreren in smal water. Nadat ook dit fileleed geleden is arriveren wij bij de RV ’t Diep, waar je nog ontvangen wordt met en borrel en hartelijke en enthousiaste woorden. “Hoe is het met Gijs”? wil iedereen weten. Als we dan vertellen dat hij het aan zijn rug heeft worden we overladen met groeten en goede wensen aan zijn adres. Als je eenmaal meedoet met die Weerribbentocht blijf je komen. Zo leuk is het!

Img6594

Joost Paijmans.

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023