Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Kan Mark Slats Jean Luc nog inhalen?

Geplaatst op 08-11-2018  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

Dick Koopmans geeft op dinsdagavond 18 december om 20.00 uur bij roeivereniging Rijnland een lezing over de solo zeilrace rond de wereld van Mark Slats.

Belangstellenden (ook nite-leden) kunnen zich opgeven via deze website, klik hier. De kosten zijn 10 euro per persoon, graag contant voor aanvang bij Rijnland te betalen bij Rijnland. Op tijd komen dus !!
Extra bijdragen zijn uiteraard zeer welkom want wat over blijft gaat naar het sponsorproject van Mark Slats , “Sailing4Cancer”,  https://actie.avlfoundation.nl/sailing4cancer, een fonds voor de ontwikkeling van goedkopere medicijnen tegen kanker.

 

2018-11-08-lezing-mark-slats-2

Dick is een bekend zeiler, jachtontwerper en manager van Mark bij zijn zeilavontuur in de Golden Globe Race. De Golden Globe Race is een solo “retrorace” van ca. 30000 zeemijl in boten die qua type, formaat en uitvoering sterk lijken op de Suhali, de boot waarmee Robin Knox Johnson 50 jaar geleden de eerste GGR van de Sunday Times won na 313 dagen zeilen. Moderne elektronica zoals GPS, stuurautomaat en internetverbindingen zijn niet toegestaan. De voortgang van de deelnemers is voor ons goed van uur tot uur te volgen via de 'trackers' waarmee de boten zijn uitgerust, zie www.goldengloberace.com.

Dick begeleidde Mark vorig jaar al bij zijn glorieuze solo roeirace over de Atlantische Oceaan waarin hij het wereldrecord van de Atlantic Challenge met ruim een week verpletterde. Mark vaart nu met een voor deze race gekocht schip, de Ohpen Maverick dat speciaal hiervoor op aanwijzing van Dick grondig  is aangepakt. Zo is de boot lichter gemaakt en voorzien van een nieuwe mast en zeilen.

Een vloot van 18 solozeilers is op 1 juli 2018 gestart in de Golden Globe Race bij Les Sables-d'Olonne in Frankrijk. Mark heeft inmiddels Kaap de Goede Hoop gerond. Hij kon op de verplichte mediadrop bij Tasmanië even bijkomen van zware stormen en perioden van windstilte en tegenwind in de Indische Oceaan. Drie boten zijn uitgeschakeld omdat ze daar hun mast braken door de extreem zware weersomstandigheden.

Mark ligt al geruime tijd tweede op ruim 2000 zeemijl achter Jean-Luc van den Heede. Zij varen nu (begin november), midden op de Stille Oceaan richting Kaap Hoorn, maar Mark doet er alles aan om hem in te lopen. Bij windstilte gaat hij zelfs echt aan de riemen! Jean-Luc heeft op 5 november in een zware storm met ruim 10 m hoge golven een “knock down” meegemaakt, een 150 graden rol. Daarbij is de bevestiging van de verstaging op de mast beschadigd waardoor de boel los is komen te hangen. Hij probeert, zoals het er nu uitziet, de zaak provisorisch te herstellen in een haven langs de kust van Chili.

Dick Koopmans gaat vertellen over de uitrusting van de Ohpen Maverick, hoe hij Mark onderweg adviseert en wat voor weer hij waarschijnlijk op de laatste etappe nog gaat tegenkomen. Kom luisteren hoe hij dan de kansen inschat dat Mark toch nog Jean Luc gaat inhalen.

De finish wordt na ruim 200 dagen op zee verwacht in februari 2019 bij de haven van Les Sables-d'Olonne.

2018-11-08-lezing-mark-slats-1

 

Voor meer informatie: v (varnavocin.[antispam].@gmail.com)

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023