Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Koffietijd met de Argonauten

Geplaatst op 23-10-2017  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Wim Huisman

2017-10-23-koffietijd-met-de-argonauten-2De Argonauten, eens, ver terug in de Griekse oudheid, 51 roeiers louter bestaande uit jonge helden en godenzonen die met hun boot de Argo op de Middellandse Zee de meest wonderbaarlijke avonturen beleefden.

2017-10-23-koffietijd-met-de-argonauten-logoDe Argonauten tegenwoordig. Een zevenkoppige roeiploeg, louter bestaande uit helden en godenzonen op leeftijd, die bij een kopje koffie langs een Leidse singel nog even napraten over hun wonderbaarlijke belevenissen tijdens hun roeitochtje. Een roeitochtje dat doorgaans geen meter afwijkt van het voorgaande. Omdat we onze vaste koffiedame niet willen teleurstellen;  rond 11 uur staat ze met de koffiekopjes op de uitkijk. Ze weet al jaren hoe laat het is bij de Argonauten: 11 uur koffietijd. 

Maar als de dienstdoende hoofdmeteoroloog voor de binnenvaart van de Argonauten, op onze roeidagen is dat altijd Bernard, voor dag en dauw aankondigt dat het er niet goed uitziet, weten we genoeg. Zijn voorspelling is stukken nauwkeuriger dan de buienradars. 

Wat nu? Een kleine naamsverandering? Umlaut op de eerste letter en dan op de ergometers? Niet avontuurlijk genoeg.

Een recent fietstochtje door het oosten van Berlijn bracht me op een idee. Ons oog viel op een (n)ostalgiewinkeltje in authentieke DDR uitmonstering. Mijn vrouw zei nog “de etalage is helemaal leeg daar hebben we niks te zoeken”, maar ik was al binnen. Sovjetlegerpetten, bontmutsen met grote rode sterren, speelgoed Trabantjes en, de trots van de winkelier, “hier hangt ons nationale DDR erfgoed”, de hele etalage vol  met verborgen microfoons. Niets van te zien!

2017-10-23-koffietijd-met-de-argonauten-3En toen zag ik het ineens, iets voor de Argonauten bij regen. Zeven originele oostblokturnpakjes model 1972 in DDR kleuren.

De broekjes hebben wat korte en wijde pijpjes, dus dresscode: boxershort. Meteen in handbagage, ze hebben toch niet veel om het lijf. 

Het idee is nu bij regen de botenloods even om te bouwen tot turnhal. Dat is in een paar minuten gebeurd. Het hele plafond hangt al  vol met touwen, trapezes en rekstokken, gebruiksklaar.

U ziet het voor u, een stelletje zich jong voelende pensionado’s met hier en daar wat beginnende stramheid in de motoriek. Zwierend, zwaaiend, zwalkend, buitelend en stuiterend door de loods. Ik zal u de details besparen op één na.

Dirk Jan is op hoog niveau lekker bezig in de ringen maar vliegt de drievoudige flikflak verkeerd aan. Schiet ondersteboven met een grote teen in een spontane dubbele paalsteek van het ringtouw en laat van schrik de ringen los. En kan niets anders meer dan hangen. Wim adviseert hem dat laatste tijdens het roeien ook eens met zijn armen te doen. Valt niet in goede aarde. Waar is de afstandsbediening van de hijsinstallatie? Zoeken. Hoofd Dirk Jan wat roze. Bij Berbice, zoeken, nee. Hoofd DJ roze oranje. In de buurt Haagsche Schouw, zoeken, nee. Hoofd DJ oranje. Rond Cronesteyn, is verder weg, zoeken, nee. Hoofd DJ oranje rood. In  EHBO kast, nee. Hoofd DJ nu kleur Oost-Berlijns stoplicht. René roept naar boven “als ik zoiets in de buurt van een brug zie hangen, vaar ik er niet onderdoor”. Iedereen mee eens. Valt ook niet in goede aarde.

DJ begint wat bedenkelijk te kijken. Niet vanwege zijn benarde positie en omgekeerde kijk op de wereld, DJ kan wel tegen een stootje, maar DJ heeft graag zelf de touwtjes in handen en kan er nu net niet bij.

Lambert, geboren met twee timmermansogen, kijkt nog eens goed en ja hoor, afstandsbediening per ongeluk mee-opgehesen met trapeze. Bernard moppert op de ICT en vraagt zich af waarom de hijsinrichting niet vanachter zijn PC te bedienen is. Maar dan grijpt hij in en laat zien waarom het in de krijgsmacht zo’n zooitje is geworden sinds hij deze verlaten heeft. Hij navigeert twee boten recht onder DJ en overlaadt deze met kussens. Anne roept naar boven: “Welke wordt het, de Hoop doet Leven of de Zelden van Passe”. DJ antwoord dat het hem niets uitmaakt, als hij maar rond 11 uur terug is en wijst druk gebarend naar de Argonautenvlag. Waarop in koeieletters onze wapenspreuk: “undecima hora est, id est hora caffeïnus”, oftewel: 11 uur koffietijd.

Paul loopt naar de meterkast, draait aan de hoofdschakelaar en wat dan volgt is een combinatie van onnavolgbare vluchtelementen en DJ staat.

We hebben het weer gered, we zijn op tijd, en zoals Dirk Jan dan pleegt te zeggen: hoogste tijd om achter een kopje koffie even de wereldproblemen op te lossen.

 

Wim Huisman

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Was deze informatie nuttig?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024