Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Mark live op 1 jan 2018, 12 uur

Geplaatst op 31-12-2017  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Webredactie Mark Slats  -  Bron: Facebook Mark Slats

Van de facebooksite van Mark Slats, tekst van 31 dec 2017:

2017-12-31-mark-live-op-1-jan-2018-12-uur-2Dit is zomaar een korte samenvatting over het leven aan boord van de “Peanuts” waar Mark nu 24 uur per dag en dat zo’n 3 weken achter elkaar een topprestatie oplevert en ons allemaal aan de Facebookpagina kluistert....

Mark zijn boot is eigenlijk maar een superlichte notendop van amper 6 meter lang op een immense grote oceaan voorzien van allerlei technische snufjes, om de 5 weken of langer indien nodig, op door te kunnen brengen.
Zo heeft Mark geen drinkwater aan boord voor die periode, hij heeft een z.g. watermaker aan boord die van zeewater drinkwater kan maken, je kan nu eenmaal op een bootje van die afmetingen geen drinkwater voor 6 weken meenemen, daar is simpelweg geen ruimte voor.
Ook zou dit een veel te grote ballast zijn die hij mee moet roeien. Tevens zou hij dan een boot vol lege flessen overhouden want een prullenbak is er ook niet echt. Mark heeft 1 vak in z’n boot waar hij lege verpakkingen in kan bergen, hij gooit niets overboord.
Mark zijn voeding bestaat uit speciaal samengesteld droogvoer dat hij met water kan mengen en evt. opwarmen. Brood e.d. kan hij niet meenemen en ook niet kopen onderweg,
Mark is inmiddels over de helft en ruikt waarschijnlijk de heerlijke biefstuk met gebakken aardappeltjes al die op hem wacht op Antiqua...


Ook heeft Mark veel navigatiemiddelen aan boord zoals GPS, Stuurautomaat, AIS, Marifoon, Satelliet telefoon etc. Deze apparatuur wordt gevoed door accu’s die op hun beurt weer worden opgeladen door de zon, mooi weer is dus ook belangrijk, de zonnepanelen leveren bij bewolking simpelweg minder energie. Het leven aan boord gaat 24 uur per dag door, dus ook het stroomverbruik gaat 24 uur per dag door terwijl er maar de helft van die tijd geladen kan worden. Een WC of badkamer is er natuurlijk ook niet, Mark heeft een emmer waar hij inmiddels al diverse malen van af is getuimeld door de zware zeegang. Probeer het maar eens, buiten met golven van 6 meter, ook dat is een uitdaging.
2017-12-31-mark-live-op-1-jan-2018-12-uur-1Mark zijn piepkleine hutje achter op de boot is de ruimte waar zijn apparatuur is gemonteerd en waar hij net aan languit in kan liggen op een dun matrasje, geen 5 sterren verblijf dus al spreekt hij zelf wel zo over zijn boot. de kans is groot dat het hier vochtig is en op zo’n bootje slapen in die omstandigheden daar moet je wel wat voor in huis hebben en in ieder geval geen claustrofobie hebben...
Ook heeft Mark een transponder die zijn positie op de tracker zichtbaar maakt. Zijn AIS zorgt ervoor dat hij voor schepen in de buurt zichtbaar is, tevens kunnen schepen dan ook zien wat voor boot Mark is. Je moet je voorstellen dat Mark midden op de oceaan behalve walvissen ook tankers, cruiseschepen etc. tegenkomt, ook midden in de nacht met soms nauwelijks zicht. De marifoon kan Mark gebruiken om contact te maken met zulke schepen om informatie uit te wisselen of gewoon om even met iemand te kunnen praten, daar verlang je wel naar, daar in je uppie.


De diverse monitors op zijn instrumentenpaneel houden Mark op de hoogte van de accu capaciteit en de laadstroom die er op dat moment aanwezig is. Stroom is voor Mark van cruciaal belang, geen stroom is geen stuurautomaat en geen water. Hij kan bij problemen ook met de hand water maken maar dit kost enorm veel tijd en tevens kan hij maar 1 ding tegelijk dus er word dan niet meer geroeid. Mark heeft beperkt gereedschap aan boord en reservedelen voor als het nodig mocht zijn. Zo heeft Mark een dubbel set stuurautomaat aan boord en maar liefst 5 reserve motortjes omdat dat een belangrijk onderdeel is van zijn succes. Die stuurautomaat is 24 uur per dag zijn koers aan het corrigeren en die aandrijving maakt letterlijk overuren net zoals Mark zelf.


Gelukkig is dit evenement a dream come true” voor Mark dus we hebben geen medelijden met hem maar het leven op zijn “Peanuts” is dus absoluut geen Peanuts!

Meer weten? https://www.facebook.com/markslatsavontuur

(ingezonden door Nico van Ravesteyn)

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Was deze informatie nuttig?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024