Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Mark start weer op de Atlantic Challenge

Geplaatst op 06-10-2020  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Nico van Ravesteyn  -  Bron: Mark Slats

2020-10-06-mark-start-weer-op-de-atlantic-challenge-1Over twee maanden is Mark Slats weer in La Gomera voor zijn start van de Talisker whisky Atlantic Challenge, de ultieme roeirace over de Atlantische oceaan (ruim 3000 zeemijl) van La Gomera naar Antigua. Hij voelt zich fitter dan ooit, heeft een nieuwe, snelle boot en een goede roeimaat.

Nu moet alleen Corona geen roet in het eten gooien. Dat deed deze crisis misschien wel bij potentiële sponsors. Mark komt daarom nog heel wat geld tekort. Wie nog iemand goed kent bij een bedrijf als mogelijke sponsor, meldt je gauw bij Mark. Verder zijn alle bijdragen vanaf 500 euro welkom, de naam of logo van de gulle gever zal een plekje op zijn mooie boot krijgen. Zie de oproep op Marks website https://www.markslats.nl/post/to-be-able-to-row-another-world-record-i-need-your-help

2020-10-06-mark-start-weer-op-de-atlantic-challenge-2Mark werd begin 2018 in deze bijzondere race vierde overall en vestigde in de solorace een wereldrecord. Hij finishte als eerste in zijn soloklasse in 30 dagen en 7 uur, terwijl het oude record stond op 49 dagen. De meeste deelnemende boten, zelfs die met vier roeiers legden het af tegen deze “gentle giant', zoals ze hem noemden. Veel Rijnlanders herinneren zich nog zijn boeiende lezing in februari 2018. Hij verklapte daar dat hij de race nog eens over wilde doen, maar dan in de 'double' klasse, met als doel om ook alle vieren te verslaan en als eerste binnen te komen.

Hiervoor bouwde hij met eigen handen een echte carbon boot, naar een nieuw ontwerp van Dick Koopmans. Dit met hulp van zijn nieuwe roeimaat Kai Wiedmer (25 jr). Kai moest nog wel even leren roeien. Hij heeft zich op advies van Mark hiervoor bij mij aangemeld en werd begin dit jaar lid van roeivereniging Rijnland. Meer over de bouw van deze boot en Kai staat te lezen in het blad Roei! van juni dit jaar. Inmiddels is de nieuwe boot Maria gedoopt, naar de moeder van Mark die begin dit jaar overleed. Een prachtige ontwerp met een opvallende 'dolfijnensnoet' en duidelijk lichter dan de huidige modellen. Mark en Kai hebben hierin al heel wat geroeid en zijn erg tevreden over de vaareigenschappen. Alle tekortkomingen van zijn vorige boot kon hij herstellen in dit nieuwe ontwerp, (https://roei.nu/oceaanboot-maria-te-water/).

2020-10-06-mark-start-weer-op-de-atlantic-challenge-3Ook bij zijn training benutte Mark eerdere ervaringen. De nadruk ligt nu nog meer op het duuraspect. Naast zijn fysiek zware werk als aannemer trainde hij gemiddeld 15 uur per week, veel op de ergometer. Dit zijn dan bv. twee tot vier marathons na elkaar, drie uur per marathon met een gemiddelde hartslag van 130. Natuurlijk deed hij ook weer duurtraining op de fiets (bv. 170 km binnen de zes uur), aangevuld met krachtoefeningen in de sportschool. Kai heeft op vergelijkbare wijze aan zijn conditie gewerkt en kreeg de afgelopen tijd extra roeilessen in een C 1 op RV Rijnmond. Op 2 oktober roeiden Mark en Kai in de Hammesteijn met 3-4 Bft een 'trainingsrondje Kaag' van ruim 31 km in 2 uur en 40 min. Dat zullen niet veel Rijnlanders ze nadoen.

Het sponsor thema blijft Row for Cancer, maar de opbrengst gaat nu naar de Maarten van der Weijden foundation. Mark ontmoette Maarten deze zomer en hoopt in de toekomst meer met deze andere “gentle giant” te kunnen samenwerken.
Zodra het zeker is dat Mark en Kai starten, zal ik het via deze website van Rijnland doorgeven met een link naar de 'tracker' waarmee we hun voortgang van uur tot uur kunnen volgen. Extra spannend nu ook twee Nederlandse vrouwenteams (vieren) meedoen, de 'Dutchess of the sea' en de 'Atlantic Dutchesses', grotendeels ervaren sloeproeisters.


Nico van Ravesteyn

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024