Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Meerdaagse eerste groep

Geplaatst op 29-04-2024  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Marjolein Spil

2024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-8Het is nu zondagavond 28 april en ik doe een poging om alvast een stukje te schrijven over de belevenissen van de eerste groep die dit jaar heeft meegedaan aan de Meerdaagse.

En dat valt niet mee, want waar te beginnen met het beschrijven van deze fantastische dagen met een gezellige groep mensen in het prachtige Friese natuurgebied ‘de Olde Feanen’. Voor mij was het de eerste keer in mijn ‘roeicarriere’ dat ik meerdere dagen op pad zou gaan met een groep mensen van Rijnland. En dat vond ik best spannend, want bij het scannen van de lijst met deelnemers kwam ik best veel onbekende namen tegen. Zou het wel een beetje gezellig worden, niet alleen op het water maar ook s’avonds aan de bar? En ja, hoeveel kilometer zouden we eigenlijk moeten roeien? En werd het eigenlijk wel lekker weer? Kortom, ik moest het allemaal nog maar gaan zien of het een geslaagd uitje zou worden.

Woensdagavond 24 april begon de feitelijke kennismaking op de vereniging, met het afriggeren en opladen van 3 wherry’s en 3 C-boten. Het kostte wat moeite om alle boten op z’n plaats te krijgen, maar na een klein uurtje waren de botenwagens klaar voor vertrek. Een diepe buiging voor de chauffeurs die deze bijzondere lading over de weg hebben vervoerd naar het dorpje Earnewald.

2024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-22024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-10Ons roeiavontuur kon beginnen en zo geschiedde op donderdagavond 25 april met de briefing van Maria en Yt, onze aanspreekpunten van de toercommissie de komende dagen. Vanwege het slechte weer werd het afladen van de botenwagens uitgesteld tot de volgende ochtend om 8:00 uur. Oei, dat werd dus de wekker zetten… want ja, voor die tijd moest er nog worden ontbeten. Omdat het opstaan bij mij normaal gesproken wel enige tijd in beslag neemt (koffie, rustig aan, krantje erbij) was dit best een uitdaging. Het was de bedoeling dat we om half 10 zouden uitvaren voor de eerste tocht over de Friese Meren. Na het indelen van de boten, routebeschrijving en het smeren van een lunchpakket was het zover. En wat een feest zou het worden!
Roeien over grote plassen, smalle slootjes, oorverdovende stilte met alleen het geluid van vogeltjes, een lekker zonnetje en windje erbij, zo nu en dan aanleggen aan de vele steigers…Het was prachtig, terug naar de natuur met een gezellige ploeg roeiers die er allemaal zin in hebben. En wat maakt het uiteindelijk uit dat van sommige ploegen de routekaarten wegwaaiden, een van de ploegen een afslag miste en door roeide naar Drachten, stoeltjes losschoten en sommige schroeven ontbraken… Bij thuiskomst werden de belevenissen uitgewisseld bij de gezellige borrel op de naastgelegen camping… Kortom, een gezellige avond. Vía de groepsapp werden alle foto’s gedeeld en kwamen verloren voorwerpen weer te voorschijn.

2024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-92024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-6Ook de volgende ochtend was het de bedoeling om rond half 10 het water op te gaan. Ik was deze dag kapitein en moest me om die reden al om 9:00 uur melden voor het kapiteinsberaad. Vanwege koningsdag mocht de boot worden versierd met oranje vlaggetjes, en er waren een paar ploegen die daar lekker mee aan de slag gingen. De route van vandaag zou lopen via plaatsjes als Warten, Wergea en Grou. Hele pittoreske plaatsjes, die door de roeiploegen zijn aangedaan voor een bezoekje aan de plaatselijke bakker, het theehuis of café Jan. Soms met een flinke uitdaging bij het passeren van de veelal lage bruggen, dus het was een kwestie van slippen, vallen en weer oppakken. Gelukkig ging het allemaal van een leien dakje. Er stond flinke wind en als stuur was het ook behoorlijk koud op het water. Het was dus kwestie van op tijd wisselen. De totaal af te leggen afstand bedroeg 30 km, maar bleek in de praktijk toch nog wel iets langer te zijn. Vermoedelijk zijn we een paar keer verkeerd afgeslagen, waardoor we extra kilometers hebben gemaakt. Rond half 6 arriveerden we weer bij het hotel, en konden meteen door naar de borrel. Na een heerlijke douche en een paar pleisters op de blaren, konden we om 8 uur aan tafel voor het diner. De sfeer in de groep was uitermate goed en relaxed. Rond een uur of 11 was het voor iedereen toch wel tijd om te gaan slapen, ook met het oog op de afsluitende tocht van de zondagochtend.

2024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-42024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-7En ja, de zondagochtend…. Er was een flinke wind en regen voorspeld. Ook nu weer was het de bedoeling om rond half 10 op het water te zijn en een laatste tocht door de Olde Feanen te maken. Door de harde wind leek het op open water meer op zeeroeien dan op C-roeien. Maar gelukkig kwamen alle boten weer veilig terug bij het hotel. Na het schoonmaken van de boten en een afsluitende lunch met de gehele groep was het tijd om weer naar huis te gaan.

We kunnen terugkijken op een paar onvergetelijke dagen met een super gezellige groep en natuurlijk fantastisch begeleid door Maria en Yt. Drie dagen vol leuke ontmoetingen, sportieve prestaties in een prachtig natuurgebied. Mijn zorgen vooraf of het wel gezellig zou worden, waren volkomen onterecht. Ik heb genoten en ga volgend jaar heel graag weer mee met de Meerdaagse.

 

Marjolein Spil 

 

2024-04-29-meerdaagse-eerste-groep-1

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Hans Marten Hazelbag Hans Marten Hazelbag
30 apr 2024 21:19

Leuk stuk Marjolein! En mooie grote groep waren jullie!

Sandra Waasdorp Sandra Waasdorp
29 apr 2024 23:36

Marjolein, wat een leuk stukje heb je geschreven. Je hebt precies het sfeertje beschreven zoals ik het ook heb beleefd.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024