Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Met de schrik vrij

Geplaatst op 23-04-2023  -  Categorie: Veiligheid  -  Auteur: Arthur Overlack 

De langs zoevende wand van het binnenvaartschip had mijn skiffje makkelijk kunnen pletten tegen de wal, met mij erbij. Ook op vrijdag de 14e, kan het fout gaan, maar ik ben er gelukkig nog om te vertellen hoe ik zo’n risico niet zag aankomen.

Wat gebeurde er?

2023-04-23-met-de-schrik-vrij

 

 Tijdens een eerste skiff-instructie sinds jaren, op de Vliet, komende vanuit Leidschendam, kwam ik zo’n 30 meter vóór de Overhaalbrug even naar de wal. Na de aanbevelingen van de instructeur, reed hij verder om de weg over het verhoogde deel van de weg vóór de brug over te steken. Ik voer rustig onder de brug door…om vervolgens te ontdekken dat aan de andere kant de rode èn groene lichten aan stonden: De brug ging open en ik zag de boeg van een binnenvaartschip in mijn spiegeltje op mij afkomen! De instructeur suggereerde me om snel vóór het schip over te steken naar de BB wal, maar ik vond dat te riskant en ging zo dicht mogelijk tegen de SB wal liggen en slipte met de BB-riem om het aankomende schip niet te raken. Gelukkig slaagde de instructeur er in mijn andere riem vast te houden terwijl de wand van het binnenvaartschip rakelings langs mijn rigger schoot en mijn boot tegen zich aan leek te zuigen. Ik hield het droog en ben daarna weer verder geroeid, maar met behoorlijk slappe knieën.

Hoe kwam het dat ik de lichten niet had gezien vóór ik onder de brug door ging? Afgeleid door de instructie? Zitten die lichten te hoog om van dichtbij uit een skiff makkelijk te zien? Waarom zag ik het binnenvaartschip pas toen ik onder de brug door was? Waren de instructeur en ik te veel afgeleid door een begrafenisstoet die voor de brug stond? In elk geval ga ik nooit meer onder een brug door zonder de lichten in de gaten te houden, en eventueel naderend verkeer, ook al lig ik er vlak voor.

Arthur Overlack 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Marie-Claire Tordoir
03 mei 2023 11:31

Dank voor het delen Arthur, belangrijke informatie voor een beginnende roeier/skiffer zoals ik. Fijn dat het goed voor je afgelopen is. Groeten Marie-Claire

Joost Paijmans
27 apr 2023 09:53

Beste Arthur, ik heb die ervaring ook al eens gehad en ik kijk sindsdien altijd of het oranje licht in het midden brandt. Brandt het niet, dan komt er een schip aan. Deze wijsheid wordt tijdens de theorie-lessen voor de jeugd onderstreept! Groet van Joost.

Caroline Wortelboer
26 apr 2023 19:18

Echt goed dat je dit deelt Arthur. Heel leerzaam. Dank!

Marijke Mooijman
25 apr 2023 21:45

Jeeeetje Arthur dat is ff schrikken! Ik vraag me af of ik nu nog wel in die skiff durf??!

Lisette Elsinga
24 apr 2023 11:38

Pfoe... Die slappe knieën kan ik mij heel goed voorstellen!! mijn ervaring is dat je als roeier en vooral als je stuurt net wat lager kijkt dan de lichten, namelijk naar het water en de breedte vh bruggat. En ook ben ik afgelopen tijd weinig binnenvaart tegengekomen, en als er dan ineens eentje voor je ligt.. Is het schrikken. Dank voor delen Arthur!

Saskia de Vlas
24 apr 2023 10:30

In het verleden heb ik regelmatig een stukje over omgaan met de binnenvaarders en grote schepen. Mijn advies is: Ook al zit achterste voren er zijn altijd tekenen te zien of er een groot schip aankomt. b.v. het iets zakken van het water. En zorg er altijd voor: dat je niet "klem" komt te zitten. Zodra je bij een brug komt moet je altijd zorgen dat je niet te dicht bij die brug zit als er een binnenvaarder aan komt. De binnenvaarder 1. Kan je niet zien. 2. De binnenvaarder ligt pas na twee bootlengtes stil dat = 2x 78 meter. En door de brug heen moet hij druk houden op zijn roer en kan niet uitwijken. Ook staat er vaak stroming rondom de brug die je weg kan zetten de verkeerde kant op. Dus als je bij een brug komt altijd super alert zijn en geen seconde je aandacht verliezen.

Pien van der Hoeven
23 apr 2023 16:11

Goed dat je deze ervaring met ons deelt, Arthur. Dank!

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023